Oct 20, 2022

BLUEBIRD TAXI JAKARTA - NO NEED TO HAGGLING

Going to Kebayoran Baru @2022

 Rabu, 19 Oktober 2022.
Jakarta Selatan, Pulau Jawa, Indonesia.

Esok, rakan2 bertiga itu akan pulang ke gagang.
Berjumpa kaum kerabat masing2 setelah 2 purnama di pulau Jawa ini.

Tengahari kami sudah berlarian ke kedai ole2 Nusa Indah, Kebayoran Baru.
Banyak juga jajan yg mereka beli.
Sehingga terpaksa pinjam duit tunai yg wak bawa.

Setelah berbulan2 di sini.
Wak rasa wak sudah dapat menangani masalah uang tunai di tangan.
Ramai rakan2 wak itu yg bermasalah dengan kad debit dan kad kredit masing2.
Walaupun ada kad Bigpay dsb.

Wak selalu bantu juga.
Tapi wak pun perlukan uang tunai ditangan.
Mahu keluarkan uang selalu di mesin ATM pun dikenakan caj juga.

Makan siang pesanan burger di restoran Carl's Junior didepan kedai ole2 itu.
Itupun terpaksa guna kad kredit wak pula.
Wak oke sahaja.
Harap2 tidaklah kena tunggu 2-3 bulan baru dapat kembali.

======

Petang wak berlarian ke Plaza Blok M.
Hujan turun dengan lebat.
Nasib baik pesanan kereta Gojek senang di terima.

Wak dipaksa keluarkan uang dari mesin ATM CIMB di lantai 4.
Mula2 periksa dalam apps Xe, tukaran ada Rp2juta (RM620) termasuk caj RM12.
Tapi bila sudah dikeluarkan uang, wak periksa dalam apps Maybank2U jadi RM650.
Perbedaan RM30 haruslah ditunaikan segera.

Makan malam wak ialah Beef Original Bento.
Solat maghrib di lantai 8.

Masa nak balik ke kost.
Hujan masih turun.
Mula2 pesan Grabcar.
Tapi kena tunggu agak lama - 16 minit.
Jadi sudah tukar naik teksi Bluebird yg memang dalam antrian itu.

Rupanya amat mudah sangat dan jujur naik teksi Bluebird ini.
Naik terus pasang meter.
Tidak perlu bergaduh pasal harga tambang.

Dan harga tambang lagi murah dari tambang Grabcar tadi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

10 comments:

  1. wak tak terjah islamic centre yang terbakar tu...

    ReplyDelete
  2. Waduhhh...lagi hujan lagi macet ya wak...

    ReplyDelete
  3. teksi conventional kena bersaing dgn e-hailing...wak dah ibarat banker, demi kawan2..harap2 mereka tak lupa bila dah balik M'sia..

    ReplyDelete
  4. Susah jugak tu kalau kad problem. Kena sentiasa ada cash di tanganlah gitu kan. Lepas ni pilih naik teksi bluebird je lah lebih jujur dan murah.

    ReplyDelete
  5. Susah jugak tu kalau kad problem. Kena sentiasa ada cash di tanganlah gitu kan. Lepas ni pilih naik teksi bluebird je lah lebih jujur dan murah.

    ReplyDelete
  6. Rindu naik teksi Bluebird. Kawan-kawan di Bandung mmg rekomen guna taxi ni, telus & tulus :D

    ReplyDelete
  7. Semoga kawan2 tu cepat kembalikan wang.
    Ada caj tambahan ke wak, beza RM30 keluarkan duit tu?

    ReplyDelete
  8. Nampak moden meternya. Di Malaysia pun takde paparan macam tu. Hebat. Pakai Wise tak boleh kah Wak?

    ReplyDelete
  9. maknanya suka ke tak mmg kena ada cash di tangan yaaa

    ReplyDelete
  10. Taksi bluebird ini sudah lama wak, dan memang paling terkenal di Indonesia. Dulu ada taxi kompetitornya, tapi semua ntah kemana, kalah saing memang dari Bluebird. Bluebird selalu maintain armada taxi mereka, selalu bersih, driver selalu sopan. Tapi taxi lain yg sekarang dah hilang, memang murah, tapiii tak jujur. Rute suka diajak jalan jauh dulu, mobil tak bersih, AC tak dingin. Macam mana bisa menang melawan bluebird. Saya pun selalu naik Bluebird. Even gocar atau grabcar saya tak suka

    ReplyDelete

Comment at your own risk.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...