Jan 31, 2021

PAINAPPURU

Ananas Comosus
Orang Jepun panggil buah ini buah painappuru (パイナップル).

Orang Jerman panggil ananas.
Orang kampung penulis panggil nenas.
Orang kampung sebelah pula panggil nanas. 
Yo wes lah. 

Itu sahaja penulis mahu ngobrol hari ini. 

Blog bukanlah hakmilik kekal.

APEK DENGAN MARJINA


Hari ini tiada mesyuarat tingkap.
Tapi kerja motong rumput harus diteruskan.
Dan kemaskini blog harus dilakukan hari2.

Sambil layan filem klasik Ali Baba Bujang Lapok (1960).

TAUKE
haiya, Cik Siti...
popuan manyak muda 
ana manyak susah 
yalan tutup mata
uwang dan linggit 
ana ta ta helan... ne
ante tutup mata
ana tak tentu yalan...ne
MS MARJINA MENYANYI SAMBIL MENARIK TAUKE DENGAN TONGKATNYA. 

MARJINA
marilah apek...hoi...marilah sayang
ikutlah ana apek jangan bimbang
mata tak nampak ana tunjukkan jalan
kaki melangkah...hoi...perlahan-lahan
MS MARJINA DAN TAUKE MENAIKI TANGGA SAMBIL MENYANYI. 

TAUKE
ana tatak bimbang
ana ta nak takut
tapi ana yalan 
manyak sangkut-sangkut
semua hitam lagi manyak gulap
macam olang habsi negeli alap
MS MARJINA DAN TAUKE BERJALAN MERATA SAMBIL MENYANYI. 

MARJINA
oh...apek sayang
hai jangan susah
habis menjahit
wang emas ana upah
marilah jalan
ante cepatlah cepatlah
awas apek longkah
hoi...langkah melompat
apek jaga depan ada longkang 

TAUKE
mana? 
MARJINA
lompat

 

TAUKE
Ada satu malam, satu perempuan, manyak cantik.  Dia tutup dia punya muka. Ia latang gua
punya kedai, ia angkat wang emas banyak sekali... ia kasi sama gua. (DENGAN AKSI) Ia
panggil gua tutup gua punya mata. Dia angkat gua pegi dia punya lumah. Dia fikir wa
bodoh... wa talak bodoh.  Dia panggil wa pegi dia punya lumah.  Sudah sampe dia punya
lumah... semua olang dalam lumah macam muka  zorro.
SARJAN TERUS PURA-PURA MENANGIS LAGI. 

Movie lalat. Punch-Drunk Love 2002.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 30, 2021

BULAN DIPAGAR BINTANG


Assalamualaikum dan selamat pagi semua2 lah kawan2 penulis.

美若天仙的美丽女子
Kecantikan seseorang perempuan yang tiada bandingannya.

例句/Contoh Ayat:
Kecantikan Noni bagai bulan dipagar bintang kerana tiada seorang pun yang dapat menandingi kecantikannya.

Link: peribahasa bagai bulan empat belas.


Ooh. Gambar bulan mengambang penuh pagi tadi. Warung Nasilemak Bunian.
Penulis tangkap guna henfon cap aiyam sahaja.
Tak tajam sangat tapi bolehlah nampak dekat kan.
Dan gambar dibawah ini penulis tangkap semedang untuk tunjuk bulan di ufuk barat itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 29, 2021

SURAH AL-MUTOFFIFIN DALAM HATI


Assalamualaikum.
Salam hari jumaat.

Alhamdulillah.
Selepas 3 bulan, iaitu bermula di SINI.
Hafazan surah al-mutoffifin (atau al-Mutaffifin?) berjaya juga.
Walaupun masih merangkak2.

Sekarang penulis sedang berusaha melancarkan hafazan surah al-mutoffifin ini.
Juga surah2 lain yg sudah dihafaz harus diulang2.
Semoga dipermudahkan.
Amin ya robbal alamin.

Firman Allah SWT dalam surah al-Mutoffifin (83) ayat terakhir :

هَلْ ثُوِّبَ الْكُفَّارُ مَا كَانُوْا يَفْعَلُوْنَ

Maksudnya :"36. Apakah orang-orang kafir itu diberi balasan (hukuman) terhadap apa yang telah mereka perbuat?"

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 27, 2021

ANTARA DUA RANTING

Queue for nothing at BSN 1 BB Bangi

Tengahari usai mesyuarat tingkap penulis pun berlarian ke ranting bank itu yg berdekatan.

Tiba di depan pintu pun ramai orang ramai sudah beratur panjang.
Siap ada kerusi lagi.
Penulis tunggu dekat 13 minit pun masih tidak bergerak.

Putus asa, penulis pun berlarian ke ranting bank yg lagi satu.
Kena berlarian sejauh 24 minit.
Barisan panjang yg sama.
Kali ini penulis cekalkan hati untuk masuk kedalam juga.
Sebab duit simpanan pun sudah tinggal kerak.
Dan abam polis bantuan berikan nombor giliran.

Movie lalat. Loving 2016.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Finish the business at BSN 2 Putrajaya January 2021

Jan 26, 2021

REASONS WHY NOBODY CARES ABOUT YOU


Sepatutnya hari ini hari terakhir pkp.
Tapi dilanjutkan hingga minggu hadapan pula.
Dan penulis bercadang mahu merentas negeri juga.
Kebetulan, kerajaan membenar pasangan suami isteri jarak jauh rentas negeri mulai esok - Sinar Harian. Untunglah abg jamil yg ada dua tiga rumah dan tangga kann. Khannns.

Ooh. Gambar telefon bayar guna duit syiling yg dulunya amat diperlukan.
Sekarang adakaah orang yg kisah?

Ooh. Sila abaikan tajuk.
Penulis cuma terfikir sesuatu untuk kaitkan gambar telefon terbiar itu.

Movie lalat. The Hours 2002.
2. Capernaum 2018.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

 

Jan 25, 2021

MAKIN BERISI MAKIN TUNDUK

Please hover your mouse to see color anad monochrome image.


Tengahari tadi usai mesyuarat tingkap.
Penulis pun berlarian ketepian sawah padi. Bukit Rambai Melaka
Ditengahari yg panas berdeting ting ting.

Kebetulan ada mesin penuai padi sedang bekerja.
Kenalah ambil gambiran sebelum padi habis dituai.

Penulis risau juga kalau2 ada pacat.
Kalau pacat masuk dalam spender bini siapa yg susah.
Tapi rasanya tidak ada pacat atau lintah disebabkan tanah batasan kering.
Tapi dalam hati siapa yg tahu.

Ambil satu dua gambiran sudah.

Peribahasa tanam padi tumbuh lalang memanglah logik.
Tapi kalau tanam lalang tidak mungkin padi pula yg tumbuh kann.

Tapi janganlah tanam tebu ditepi bibir sahaja. 

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Updated. Ada kawan2 yg tidak puas hati sebab penulis tidak tunjuk gambar warna pula.
Maka terimalah - warna padi masak kekuningan emas.

Jan 24, 2021

77.7


Sila isi tempat kosong.

Sejak PKP ini maka timbang pun bertambah-tambahlah _________.
________ pun makin berkembang maju ke hadapan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 23, 2021

KHASIAT LIMAU MANDARIN


Menurut sumber Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Terdapat banyak khasiat buah limau mandarin yang boleh kita dapati.
Jom amalkan gaya hidup sihat!

  • Kaya antioksidan (Vitamin C, beta karotin, luteinn, zeaxanthin)
  • Mengurangkan tahap kolesterol.
  • Meningkatkan sistem imuniti badan.
  • Membantu pengurusan berat badan.

Makan 2 sajian buah sehari.

Tapi itu lah.
Sekarang kan sedang boikot limau mandarin.


Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 22, 2021

DESERTED AND EERILY QUIET WORLD'S TOURIST HOTSPOT


Hari ini penulis ada dua mesyuarat tingkap.
Jam 11.45pagi setiap hari waktu bekerja.
Jam 3.00 petang setiap hari Jumaat.

Usai mesyuarat tingkap ditengahari, penulis cuba berlarian ke masjid berdekatan.
Untuk solat jumaat.
Tapi tok siak beritahu cuma yg mendapat surat sahaja.
Yo wes.

Petang pula penulis berlarian ke pusat bandar bersejarah.
Seperti dijangka memanglah lengang.
Pusat pelancong pun senyap guliter.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 21, 2021

CALCULATE WEIGHT OF EMPTY PIPE

Tulisan tangan seorang pemotong rumput yg marhein. ;p
Semalam mister Boss R meminta penulis kirakan berat sebiji barang (baca, exhaust expansion joint).
Untuk membantu rakan sekerja, superintendent L itu.
Disebabkan tiada lagi lukisan (baca, drawing) sebenar barang tersebut dari vendor.

Terkial2 jugalah penulis.
Sebenarnya sudah lebih 3 dekad penulis tidak membuat kira2 begitu.
Tapi sekarang kan sudah ada bantuan uncle Google.

Dua tiga jam jugalah penulis buat pengiraan berat paip tersebut.
Penulis pun hantarlah keputusan kepada mister Bos R di negeri pasir berdengung itu.
Juga salinan kepada superintendent L itu juga.

Tapi seperti yg dijangka, superintendent L beritahu balik.
Bukan dia tidak boleh buat kira2.
Tapi sebenarnya yg dia mahukan adalah lukisan sebenar dari vendor.
Yo wes.

Definisi tahun, dekad, abad, alaf.
Tahun (Year) = 12 bulan.
Dekad (Decade) = 10 tahun.
Abad (Century) = 100 tahun.
Alaf (Millenium) = seribu tahun.

Movie lalat. Operation Mekong 2016.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 20, 2021

MAKAN BUANYAAAAAK


Tengahari usai mesyuarat tingkap.
Terasa hendak makan piza lah pula.

Tapi foodpanda tiada dalam naungan. 
Dan grabfood pula dengan menu yg kurang pilihan. 
Jadi terpaksalah penulis berlarian ke ranting piza yg berdekatan. 
Paling  dekat pun jaraknya 10.5 kilometer.
Itu pun tidak boleh makan didalam restoran. 
Kena BBB (beli bawak balik) sahaja. 

Penulis pesan piza pencinta sayuran (baca, Veggie Lover) sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 19, 2021

A BRIEF HISTORY OF THE SMARTPHONE


Amaran. Ada banyak link disini.
IPhone terakhir penulis pakai ialah iPhone 6.
Itu tahun lepas.

Banyak sangat masalah bila guna iphone dari zaman iPhone 2009.
Samalah masalah seperti penulis guna laptop Apple Powerbook dulu-dulu.
Selepas itu iPhone 4, dan iPhone 5c.

Ooh. Baru teringat.
Dulu penulis pernah menang hadiah peraduan beli aiskrim dapatlah 4 ketul iPhone 5C.

Sekarang penulis pun rasa gembira guna phone cap aiyam sahaja.

Ooh. Pasal iphone 11 yg mahal diatas itu bukan penulis yg punya.

Movie lalat. Blue Valentine 2004.
2. King Lear 2018.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 18, 2021

BLUE SCREEN OF DEATH :(


Petang semalam sebelum berlarian ke pantai.
Sedang buat kerja memotong rumput dari rumah.
Sambil menyelam minum air susu kultur perisa biasa.
Tiba-tiba skrin laptop meletop menjadi biru.
Aduhai.

Harap-harap tidak dipotong gaji.

Movie lalat. Belle de Jour 1967.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 17, 2021

RETAIL APOCALYPSE - GIANT CHENG TUTUP


Sebenarnya penulis ingin mencari paket nasi goreng Sharifah.
Banyak pasaraya penulis sudah berlarian, ie Family Store dan Tesco.
Tapi tidak berjumpa.

Dan banyak ranting Giant di seluruh negeri pun sudah ditutup sebelum wabak Covid 19 lagi.
Sungguh teruk ekonomi sekarang kan.

Link: Gambar lama (2018) Giant Cheng Melaka dari Google maps.

Cerita lalat lain.
Petang penulis sudah berlarian ke pantai Klebang Melaka.
Tangkap gambiran matahari tenggelam dua tiga keping sudah.

Movie lalat. The Gods Must Be Crazy 1980.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 16, 2021

STAY HOME - DON'T PLAY PLAY


Untuk 2 minggu ini kenalah duduk rumah diam diam.
Nanti dapat baby kang baru tahu.

Semoga rantaian wabak Covid 19 ini dapat diputuskan dengan segera.
Amin ya robbal alamin.

Tapi ada orang politik kisah?

Movie lalat. The Bourne Legacy 2012.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Cerita lain lalat. Dalam usia macam ni kawin adalah untuk peneman hari tua saja Kawan ajak berbual....makan sama2....kadang2 umur macam ni ada juga yang tinggal sendirian kann.. khannns
Alhamdulillah dan tahniah utk kakanda siti kalsom semoga berbahagia., amin ya robbal alaminn

Jan 15, 2021

GOOD MORNING RAMBAI HILL

Please hover your mouse to see before and after edit.



Assalamualaikum dan selamat pagi semua2 kawan2 penulis lah.

Movie lalat. Serpico 1973.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 14, 2021

LONTONG GEDUNG LALANG


Hari ini sudah bermula PKP di beberapa negeri.

Pagi2 terasa lapar pula.
Penulis pun berlarian mencari lontong.
Bila ditanya, "boleh makan sini tapi wak kene duduk tepi longkang sana," kata pakcik warung itu.
Yo wes.

Movie lalat. Doctor Strange 2016.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 13, 2021

PANTUN COVID


Esok sudah mula PKP di beberapa negeri.
Selama 2 minggu.

Tengahari pas mesyuarat tingkap.
Penulis pun berlarian lagi.
Banyaknya roadblock merata-rata jalan-jalan utama.

Singgah di stesen minyak Petron. Simpang Ampat
Cuba guna kad Smile yg lama tidak ditebus nilai.
"Wak ada sepoh hibu point," kata awek kaunter yg kecil molek.
Bila ditanya, "ada empat poh lima hinggit."
"Boleh je wak nak isi minyak," kata awek yg kecil molek itu lagi.

Ooh. Pasal pantun.
Penulis jumpa di dalam kedai makan ahkak tepian longkang. Cheng Melaka

Pantun anak melaka;
Anak Melaka Duduk Merata;
Kalau boleh duduklah jarak 1 meter;
Supaya Covid jauh dari kita.

Movie lalat. The Piano Teacher 2001 (18SX).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 12, 2021

MEE KOLOK DAYANG SARAWAK


Tengahari pas mesyuarat tingkap.
Penulis pun berlarian kelaparan.
Mula2 penulis mahu makan nasi ayam cincang krapow di restoran Boat Noodles.
Tetapi terasa jauhlah sangat.
Jadi penulis singgah sahaja di restoran Dayang Sarawak berdekatan.

Penulis pesan mee kolok daging.
Air teh o ais limau sudah.

Oops. Update. Penulis kemaskini gambar kasi kaler sikit sebab ada pembaca blog yg komplen. ;p

Previously: Mee Kolok 2 bulan lepas.

Movie lalat. Kramer vs Kramer 1979.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 11, 2021

TOOLBOX MEETING WITH FREE WIFI


Hari ini penulis cuba mencari talian wifi percuma.
Terfikir untuk mencuba wifi percuma di Starbucks itu.

Tapi, nothing is free kann - kata orang kampung penulis itu.
Kena beli air dulu untuk dapatkan kod rahsia.
Beli air green tea latte (rm16.90).
Potong kaki punya manis.
Aduhai.

Mula cuba sambungkan wifi, ada masalah pula.
Sehingga minta bantuan pekerja kaunter.
Akhirnya boleh juga.

Bila dalam mesyuarat tingkap.
Bos yg jauh dimata pun komplen juga.
Sebab bunyi latarbelakang yg riuh rendah.
Memang tidak sesuai.
Yo wes.

Esok cuba di tempat lain.

Movie lalat. Coming to America 1988.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 10, 2021

A METRONOME


Sekarang anak2 penulis sudah meningkat remaja.
Tiada lagi pembelajaran piano dirumah.

Maafkan penulis kerana gegaran gambar.

Previously: 2012 Project 50mm Day 3 (A Metronome).

Movie lalat. Trading Places 1983.
2. Danger Close 2019.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 9, 2021

SUARA AZAN BERKUMANDANG


Salam berhujung minggu kawan2 penulis semua2 lah.

Movie lalat. Annie Hall 1977.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 7, 2021

RINDU NAK NAIK FLIGHT


Sudah lama bebienor penulis tidak terbang ke mana-mana.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 6, 2021

DIY PLUMBING KITCHEN SINK


Semalam tengahari usai mesyuarat tingkap.
Penulis pun cuba perbaiki sinki dapur yg tersumbat.
Sudah lama isteri penulis (yg itu) berguling2 minta dibaiki.
Macam2 kaedah sudah dibuatnya.
Tuang air panas sudah.
Tuang soda bikarbonat sudah.
Pakai pam tangan sudah.

Senang sahaja rupanya.
Beli beberapa paip pvc putih 40mm (1 1/2 inci) sepanjang 1 kaki.
Beli 2 x elbow.
Beli 1 x tee.
Potong bahagian paip yg terlibat.

Bila dalam proses pemasangan semula.
Ada bahagian barang yg tertinggal.
Paip pun kurang beberapa inci.
Walaupun penulis terjumpa 1 socket dalam kotak peralatan.
Terpaksa jugalah penulis pergi beli lagi 1 kaki paip pvc putih.
Dan beli 1 x socket.

Pemasangan pun selesai.
Kos barang2 semua dalam rm13 sahaja.
Kalau upah orang kurang2 mahu kena rm30. Gitu.

Cuma bila penulis periksa semula pemasangan sepatutnya dalam internet.
Sepatutnya dipasang P-Trap dibahagian bawah paip itu.
Yo wes.
Nantilah buat kalau tersumbat lagi.

Ooh. Pasal loceng pintu yg tidak berfungsi.
Penulis sudah cuba periksa.
Tapi bukan kepakaran penulis pula.
Aduhai.
Jadi, penulis cuba panggil beberapa jurulektrik kawan2 lama.
Semuanya sibuk dengan hal masing2.
Nasib baik juga terjumpa mamat juruletrik ini dalam mukabuku.
Mamat juruletrik mukabuku datang petang ini juga.
Lepas cucuk sini cucuk sana.
Loceng pintu pun berfungsi semula.
Upah? Ikut suka hati wak lah," kata mamat India muslim yg masih muda itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 5, 2021

MENARA AQABAH & NASI GORENG PAK EH


Kebosanan mencipta kelainan.
Petang Ahad penulis sudah berlarian ke kompleks pusat bandar.

Usai solat maghrib, penulis berlarian pula ke Bukit Dahlia.
Pesan sate (tiada gambar) untuk kaum kerabat.
Dan makan nasi goreng kurang pedas.
Alone matcham biasa.

Movie lalat. The Last Photograph 2017.
2. Amélie 2001.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Ooh.
Sebelum itu, masa lepak2 di kedai mamak Perjiranan 9.
Penulis tertarik pada slot dokumentari di kaca TV.
Pasal kisaah seorang fotografer di Simpang Mengayau, Kudat.
Link: 2011 di Tip of Borneo bersama anak lanang.

CARA REFUND DUIT DALAM KAD TOUCHNGO YG TAMAT TEMPOH SECARA ONLINE

  Khamis, 20 Jun 2024. Hari Sabtu lepas semasa hantar anak lanang ke Senai airport . Baru perasan kad Touchngo wak sudah tamat tempoh.