Feb 28, 2021

NO MORE JALAN ROLLERCOASTER

Sunrise this morning
Salam pagi Ahad kawan2 penulis semua2 lah.

Nama Jalan Rollercoaster (foto 2 tahun lepas) itu sudah ditukar ke Jalan Haji Mohd Amin. 
Samalah seperti pekan Batang Berjuntai yg dahulu.

Jom sarap.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Jalan Hj. Mohd Amin used to be known as Jalan Rollercoaster
Nasi goreng campur mee goreng at Diplomatik

Feb 26, 2021

MUNCHY'S OAT KRUNCH

Munchy's Oat Krunch - strawberry & blackcurrant
Salam hari Jumaat kawan2 penulis semua2 lah.

Usai mesyuarat tingkap tengahari tadi, kalau kelaparan boleh lah meratah mancis ini.

Movie lalat. Clashاشتباك‎) 2016 (Mesir).
2. Devil 2010.
3. Grandma 2016.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Munchy's Oat Krunch - strawberry & blackcurrant

Feb 25, 2021

TO NEUTRAL OR NOT WHILE WAITING AT TRAFFIC LIGHT

Jalan Tanjung Minyak @2021
Biasa tunggu lampu merah bertukar hijau di simpang.
Penulis tidak akan tukar gear ke N seperti kebanyakan oranglain.
Biarkan sahaja gear di D.

Ada oranglain yg tukar gear ke N dan sangup tarik brek tangan. 
Bila lampu trafik sudah tukar hijau maka kelam kabut lepaskan brek tangan. 
Dan kelam kabut juga tukar gear masuk ke D. 
Tengok pun rasa tegang (baca, stress). 

Tapi sekarang teknologi kereta baharu semakin canggih kann. Is Toyota Rush a Good Buy?
Ada kereta baharu bila berhenti sekejap pun tiba2 enjin mati sendiri.
Untuk jimat minyak dan penyelengaraan katanya.

Ooh. Gambar kehijauan belukar diatas.
Aktiviti biasa untuk hilangkan kebosanan.
Dan untuk diabadikan dalam blog penulis yg biasa2 ini juga.
Penulis ambil ketika tunggu lampu trafik bertukar hijau.

Updated lalat. Gambar bawah pula ketika  matahari terbit pagi tadi.
Ditefian sawah pula.
Penulis malas buat entri baharu ya.

Movie lalat. Artemisia 1997 (18SX).

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Puisi Sawah Kedamaian - by Syukri Naim
Sunrise this morning from Taman Leech Avenue @2021

Feb 24, 2021

STIK SIRLOIN

The sirloin steak.
Petang semalam penulis teringin hendak meratah daging.
Asyik potong rumput kais pagi makan petang sahaja kann.
Asyik makan nasi paprik campur telur dengan dadar sahaja kann.
Jangan menzalimi diri sendiri ya.
Pesan stik sirloin TWS sudah.
The Windmill Station Taman Laksamana Melaka.
Malam tadi penulis sudah singgah di restoran The Windmill Station sahaja.
Tidak seperti restoran di Me'nate dan Melantak berdekatan yg mana kena pilih stik sendiri.
Di TWS ini pelanggan boleh pilih stik dari menu sahaja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Hot Lemon Tea & Sirloin steak
I dont know them. Just candid.
The Windmill Station @2021

Feb 23, 2021

STILL UNDER CONSTRUCTION

Please hover your mouse to see before (17/11/20) and today photos.


Pagi2 penulis sudah berlarian mencari sarapan.
Tapau nasi lemak dua hinggit tepian longkang sudah.
Kuih sambal, karipap sardin dan kuih ketayap yg lembut (tiada gambar).

Sambil berlarian pulang kerumah.
Sempat tangkap gambiran rumah orglen yg sama masih dalam pembinaan.
Pautan 3 bulan yg lampau: 17 Nov 2020.

Amaran. Gambar rumah diatas bukan rumah penulis ya. Harak maklong.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 22, 2021

BREAKING THE RULES

Every sunset brings the new promise of dawn.
Petang penulis sudah berlarian ke tefian fantai. Pantai Puteri Pantai Kundor Melaka.
Ambil dua tiga gambiran matahari terbenam sudah.

Ooh. Hari ini penulis mahu letak gambar warna sepenuhnya.
Patahkan pembaris.
Boleh khanns.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Poyo je kannns.
Dont forget: Beautiful sunsets need cloudy skies...

Feb 21, 2021

IKAN TIMAH (TRICHIURUS LEPTURUS)

Mini car on my dusty laptop.
Pagi2 tadi sudah berlarian ke tefian fantai.
Penulis memang penggemar ikan timah goreng kunyit.
Dari sejak zaman kecil2 dengan bonda penulis.
Alfatihah untuk bonda, Hajjah Salamah.


Ikan Layur, juga dikenali sebagai ikan Timah Selayur.
Nama saintifiknya Trichiurus lepturus merupakan ikan air masin.
Siapa kawan2 yg pandai masak ikan timah ini?

Movie lalat. True Romance 1993.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Ikan Timah goreng kunyit (Trichiurus Lepturus)
Sebenarnya penulis pun hairan juga sebab jamni ramai yg tidak kenal ikan timah yg lemak sedap ini.
Maka terimalah gambar ikan timah ini.

Ini ikan timah. Image from Google.

Feb 20, 2021

ROJAK BUAH OH ROJAK PETIS

Mee rojak kak Rubiah Taman Asean.
Tengahari sudah berlarian hendak ke taman rama-rama.
Tapi disebabkan ada sekatan jalanraya, terpaksalah pusing U.

Penulis teringin hendak makan rojak petis.
Tapi yg terjumpa berdekatan cuma pakcik trak penjual rojak buah power sahaja.
Ditepian tasik zoo.
Penulis pesan rojak buah satu.

"Wak nak pedas ke sederhana pedas?" kata pakcik.

Sempat lagi penulis tanya pakcik rojak buah itu.
Kalau2 dia tahu dimana penjual rojak petis berdekatan.
Boleh pula dia membebel...
Penulis pasang telinga sahaja lah.
"Dulu pakcik penah jual rojak petis," katanya sambil mengembalikan wang baki.
"Tapi customer banyak komplen lah," kata pakcik lagi.
Penulis pun tanya apa yg dikomplenkan oleh pelanggan.
"Boleh dia kata taknak taUhu dengan kangkung," bebel pakcik.
"Kalo tak nak pun, tolak je lah tepi," katanya lagi.
"Jadi makcik kau pun malas nak layan dan taknak buat pastu," kata pakcik.

Ooh. Gambar mee rojak diatas itu. 
Bukan kedai mamak ya.
Semasa pencarian makan tengahari.
Dikedai melayu tepian longkang sahaja.

Movie lalat. The Untamed 2016 (18SX).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 19, 2021

PERSONAL VEGGIE LOVER

Veggie Lover set is not as per apps.
Tengahari terasa laparlah pula.
Penulis pun berlarian ke restoran Pizza Hut yg berdekatan.
Pesan set sayur kasih sayang sahaja.
Awek pelayan berikan menu.
"Wak kena order guna apps," kata awek itu.

Tapi bila sudah pesan set piza siap air guna apps dalam henfon.
Set peribadi untuk makanan satu orang.
Tidak sampai 5 minit, awek datang dgn segera.
"Maaf wak, air pepsi takde.. filter rosak," awek pelayan beritahu.
"Juga, onion rings pun takde.. abes stock," kata awek itu lagi.
Yo wes.

Jadi, air pepsi tukar jadi air kacang soya.
Dan cincin bawang (baca, onion rings) jadi baji kentang (baca, potato wedges).

Movie lalat 1. Bajrangi Bhaijaan 2015.
Sinopsis. Salman Khan sebagai Pawan Kumar Chaturvedi, seorang pemuja dewa Hindu Hanuman yg jujur dan pembaris, yg memulakan perjalanan dan pengembaraan untuk mengembalikan seorang gadis Muslim Pakistan berusia enam tahun yg bisu, yg terpisah di India dari ibu bapanya, pulang ke kampung halamannya di Pakistan.

Komen penulis. Cerita wayang yg biasa-biasa. Gambar sinematografi pemandangan yg menarik dan cantik. Lagu cuma dua yg agak baik. Seperti biasa, ada kesedihan di bahagian akhir cerita.

Movie lalat 2. Drishyam 2015.
Sinopsis. Ketika seorang polis wanita kehilangan anak lelakinya, dia mengancam akan merosakkan keluarga Vijay yg diserang oleh budak lelaki itu. Kedua-dua mereka berusaha keras untuk melindungi keluarga masing2.

Komen penulis. Sebenarnya penulis sudah tonton wayang ini. Kali ini penulis cuma tonton sedikit diawal dan percepatkan ke bahagian akhir sahaja yg sangat menarik. Babak akhir yg dipaparkan amat bijak, membuatkan penonton tidak jangka dan akan tersemat difikiran untuk beberapa lama.

Nota lalat. Penulis baca sedikit berkenaan Salman Khan dalam wikipedia. Ibunya Hindu, manakala bapanya seorang Muslim. Dan dia mengaku bahawa dia seorang Hindu dan juga seorang Islam. Dua-dua agama pun boleh erk?

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Veggie Lover pan pizza.

Feb 18, 2021

NTV7 PUN SUDAH TIADA

ntv7 old logo, circa 2001
Semalam penulis dikhabarkan bahawa saluran percuma ntv7 telah ditamatkan.

Cuma penulis teringat kembali kenangan di tahun 2001.
Ketika penulis diterima sebagai salah seorang pemenang rancangan kuiz ntv7.
Siapa masih ingat, rancangan "Who Wants to be a Millionaire"?

Ketika itu, isteri penulis (yg itu) sedang sarat mengandung.
Bayi yg masih dalam perut itu pun sudah 19 tahun usianya sekarang.

Link lalat. Makcik nasi lemak pun tengok millionaire.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
me @2001

Feb 17, 2021

OLD CAMERA: LUMIX GF1

Panasonic Lumix GF1
Link lama: New camera: Lumix GF1 (9/9/11).

Sudah hampir sepuluh tahun penulis guna kamera tanpa cermin ini.
Sekarang, sejak guna henfon cap aiyam, kamera ini tidak lagi digunakan.
Terbiar lama dan penuh habuk.
Penutup bateri dan kad ingatan pun sudah patah.

Ooh ya. 
Kamera lama penulis ini masih berfungsi baik. 
Cuma gambarnya agak kusam. 
Dan kadang2 susah hendak fokus pada subjek. 

Tapi blog haruslah dikemaskini setiap hari kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Panasonic Lumix GF1
WW: WORDLESS WEDNESDAY.
Gambar2 lain diambil bukan dengan kamera diatas ya.

Feb 16, 2021

TESCO SUDAH TIADA


Petang semalam penulis sudah berlarian ke pusat beli belah berdekatan.
Tiba2 ada berita pasaraya Tesco sudah dijual.
Sudah menjadi Lotus pula.

Pasaraya Giant pun banyak yg sudah ditutup juga.

Movie lalat. Utamaro and His Five Women (Japanese: 歌麿をめぐる五人の女) 1946.
2. The Treasure of the Sierra Madre 1948.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 15, 2021

MAKAN DURIAN BIAR BERPADA

Durian kampung @rm20 sekilo
Petang semalam sudah singgah digerai buahan tepi jalan.
Teringin bebienor penulis mahu menjamah durian.
Beli durian kampung yg murahan untuk rakyat marhein sudah.
Itupun dengan harga kasih sayang (rm20 perkilo) buat poket suar dan spender rabak.

Ooh. Sekarang Astro berikan siaran percuma beberapa saluran terpilih. 
Sempena raya cina tahun ini.
Tapi kebanyakan movie tidaklah sehebat mana.

Movie lalat (bukan Astro). Notes on a Scandal 2006.
2. Scandal Sheet 1952.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Fox Action Movies free channels now.

Feb 14, 2021

ARGUMENT WITH THE CASHIER GIRL

Pepsi on a rack, Tesco Masai.
Petang tadi penulis sudah berlarian ke Tesco berdekatan.
Dengan isteri penulis (yg itu).

Seperti biasa, penulis yg tolak troli.
Dan penulis juga yg membayar di kaunter.

Sebelum itu, penulis sudah siap sedia.
Pasal beza harga sebotol dan sekarton air pepsi.
Penulis siang2 lagi sudah ambil gambiran atas rak.
Dan ambil satu karton yg ada 12 botol air pepsi.

Memang betullah seperti dijangka.
Awek di kaunter akan imbas harga sebotol air pepsi.
Lepas itu dia akan darab 12 botol.
Dan untuk imbas botol bukan mudah.
Sebab kena koyak plastik karton itu untuk keluarkan sebotol.
Walaupun penulis sudah beritahu harga sekarton ada sekian.
Penulis pun tunjuklah gambiran yg penulis tangkap tadi.
Mungkin rasa bersalah kerana tersalah imbas tadi, awek kaunter panggil supervisor.
Untuk perbetulkan harga di skrin monitor.

Bila supervisor tiba, dia pun imbas semula sekarton.
Terperanjat juga, bukan harga seperti tertera di rak tadi.
Rupanya jauh lebih murah.
"Mukin dah naik harga," kata awek pada supervisornya.

Usai bayar harga barangan semua, penulis cakaplah terimakasih macam biasa.
Awek kaunter senyap sahaja.
Jeling pun tidak.
Yo wes.

Sebelum ke parkir.
Penulis kelaparan juga.
Singgah di medan selera.
Pesan nasi putih, paprik campur dan telur dadar jangan dilupa.
Sambil isteri penulis (yg itu) pesan dan tapau nasi ayam sahaja.
Usai makan2, sementara tunggu air teh o panas sejuk sedikit.
Isteri penulis (yg itu) main game Can U Spot It.
Cari perbezaan antara dua gambars.
Tiba2 ditanya pada penulis pula.
Sebab dia tidak tahu jawapannya.
Kacang.

Movie lalat. Deep Blue Sea 1999.
2. La Belle Noiseuse 1991 (French 18SX).

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Nasi putih, paprik campur, telur dadar, Tesco foodcourt.
Can U Spot It? is not my game.

Feb 13, 2021

MY HOUSE HAS STAIRS

My house has stairs.
Sudah lama tidak bersenam.
Juga sudah lama tidak melakukan aktiviti trek dalam hutan.

Naik tangga rumah pun terasa mengahnya.

Movie lalat. 1. U Turn 1997.
3. The Longest Nite 1998 (Macau Chinese: 暗花). 

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 12, 2021

THEEB, WADJDA & OMAR

Masai this morning.



Salam Jumaat kawan2 penulis semua2 lah.

Semalam dan hari ini penulis sempat lagi menonton beberapa movie Arab.
Macamlah penulis hendak pergi ke negeri pasir berdengung dalam masa terdekat ini sahaja kan.

Movie lalat 1. Theeb 2014. (Jordan)

Sinopsis. Pada tahun 1916, Theeb tinggal bersama suku Badui di daerah terpencil dari Kerajaan Uthmaniyyah. Ketika abangnya harus mengiringi seorang pegawai British menyeberang padang pasir, Theeb mengikuti pengembaraan itu. (Komen penulis. Sinematografi yg menarik. Seperti cerita koboi sahaja.)

Movie lalat 2. Wadjda 2012. (Arab Saudi)

Sinopsis. Seorang gadis Saudi yang memberontak (Waad Mohammed) memasuki pertandingan membaca Al-Quran di sekolahnya dan berharap dapat memperoleh wang yang cukup untuk membeli basikal idamannya sendiri. (Komen penulis. Cerita yg baik. Sangat menarik untuk menyaksikan Wadjda menumpukan tenaganya untuk menghafal dan membaca ayat-ayat dari Al-Qur'an. Kerana ini, dia diterima sebagai gadis solih dan sebagai tauladan. Terdapat beberapa kejutan di bahagian terakhir filem ini.)

Movie lalat 3. Omar 2013. (Palestin)

Sinopsis. Memanjat tembok pemisah setiap hari untuk bertemu kekasih. Ditangkap setelah kematian seorang tentera Israel, seorang tukang roti Palestin (Adam Bakri) bersetuju untuk bekerja sebagai pemberi maklumat, tetapi motif dan pakatannya yang sebenarnya tetap rahsia. (Komen penulis tidak habis tonton kerana sakit hati disebabkan ada unsur2 penganiayaan kaum yg dilaknat Allah.)

Movie lalat 4. Sheikh Jackson 2017. (Mesir)

Sinopsis. Seorang imam muda mengalami krisis jati diri setelah kematian idola seumur hidupnya yang tidak dijangka - superstar pop Michael Jackson. (Komen penulis. Cerita yg menarik walaupun seperti agama dipermain2kan sahaja, ie imam yg terlupa hafaz quran bila tiba2 teringat dan ternampak ada hantu Michael Jackson menjadi makmumnya.)

Movie lalat 5. Insyriated 2017. (Belgium)

Sinopsis. Filem naratif ini membawa kita masuk ke rumah flat Damsyik ketika seorang ibu berusaha melindungi anak-anaknya, ayah tua dan jiran-jirannya dari kengerian yang berlaku di jalanan hanya beberapa tingkat dari apartmennya. (Komen penulis. Drama perang yg benar dan tragis, walaupun sinematografi hanya berada didalam rumah flat yg sempit dgn satu bilik air sahaja.)

Tentang movie arab berbanding drama2 melayu di televisyen.
Penulis ingatkan negara arab lebih konservatif dan lebih ekstrim tentang purdah dan aurat wanita. Penulis selalu tengok dalam drama melayu bini pun pakai tudung elok sahaja dalam rumah dalam bilik tidur walaupun ada suami dan muhrim yg lain. Tapi filem arab, kalau dalam rumah free hair sahaja.  Ada yg siap tunjuk perempuan bogel dalam bilik mandi lagi. Wallahu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

From left. Theeb, Wadjda, Omar, Sheikh Jackson, Insyarited.

Feb 11, 2021

UBAT KUTIL WARGEN

Wargen - advanced liquid serum
Olehkerana tiada kaum kerabat yg sangup dan berani ketip kutil di leher.
Kelmarin penulis sudah beli ubat kutil atas talian.
Sehatus hinggit COD.
Seminggu katanya boleh tanggal.

Kemaskini.
Selepas menyapu ubat keatas kutil2 dileher.
Setiap hari, pagi dan petang dan malam.
Hari ke empat rasanya sudah tidak tahan.
Sebab bila lepas tetes dan sapu ubat itu, terasa pedihnya leher.
Penulis hentikan penyapuan ubat pada hari ke lima.

Hari ke tujuh, kutil yg rosak sudah mula mengering.
Dan hari kesepuluh kulit beransur pulih.
Kutil2 pun banyak yg tanggal.
Kulit pun kembali licin dan mulus seperti biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Kutil - Day 1

Feb 10, 2021

13 SEBAB MUSABAB KENAPA ORANG TAK SUKA BAGI SIGNAL

Habis yg bagi signal tapi tak masuk simpang itu bijak sangat kerr?
Isnin, 8 Feb 2021.
Hari yg sibuk seperti biasa.
Semoga dipermudahkan urusan semua.

Amin ya robbal alamein.

Pasal sticker motor itu.
  1. Signal Rosak
  2. Kereta depan pun tak bagi signal
  3. Merasakan bahawa bagi signal adalah suatu pilihan
  4. Nak jimat masa atau sampai cepat ke destinasi
  5. Tersalah suis
  6. Tiada kenderaan lain dijalanraya
  7. Pemandu yg malas
  8. Tidak hirau keselamatan pengguna jalanraya lain
  9. Leka Semasa Memandu
  10. Mengguna Telefon bimbit ketika memandu
  11. Rasa macam budak skema bila kena bagi signal
  12. Rasa berat nak guna batang signal
  13. Mentaliti "ehh, kete aku, aku punyer pasallah!"
Ketahuilah bahawa memberi isyarat ketika membelok ataupun menukar lorong adalah sangat penting. 
Jangan pentingkan diri sendiri. 
Fikirkan keselamatan anda dan juga pengguna jalan raya yang lain. 
Oleh itu, marilah kita bersama-sama menjadi pemandu dan juga pengguna jalan raya yang berhemah dan juga beretika.
Majulah sukan untuk negara.

Tapi kann...
Habis yg bagi signal tapi tak masuk simpang itu bijak sangat kerr? 

Cerita lalat lain.
Semalam penulis sudah berlarian ke pasaraya Aeon Tebrau City itu.
Sementara hantar dua kereta (cik maibee & cikbibah pepel) untuk diselenggara.
Sambil perbaharui kad Aeon.
Ooh. Sebelum itu dapat baucer Tesco gores dan menang satu hinggit.

Movie lalat. Sang Penari 2011 (Indon).
2. Cinta Dalam Sepotong Roti 1991 (Indon).
3. Born on the Fourth of July 1989.
4. Changing Lanes 2002.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Warung Zarahman Masai @2021
Beli & Ong and some vouchers.

Feb 9, 2021

TUTORIAL | TIPS BUAT FOTO SEPARA WARNA

Please hover your mouse to see before and after edit.


Penulis ingin menjawab satu soalan daripada pembaca blog penulis yg biasa2 ini.

"Eh! Macam mana buat foto separa warna ni? (terbeliak mata)" - kata uncle gedek yg ganteng itu.

Tentang bagaimana membuatkan sebahagian gambar sahaja yg berwarna.

Sebenarnya banyak video dlm youtube pasal teknik seperti ini.
Tetapi mestilah tahu asas penggunaan Photoshop.

Dipendek cerita.
#1 - pilih foto yg dikehendaki. Contoh, gambar gerbang negara jepun yg berwarna merah yg penulis tangkap semasa di Aeon Tebrau City tadi.

#2 - buat 2 lagi layers dengan kopipes layer pertama.

#3 - pilih layer paling atas untuk jadikan foto hitam putih.
Image > Adjustments > Black & White

#4 - tekan 'OK'untuk jadikan foto hitam putih.

#5 - kemudian pilihan icon "Select" untuk pilih bahagian daripada foto yg hendak digunakan warnanya sahaja.

#6 - kopipes bahagian berwarna sahaja tadi ke layer yg baharu. Dan pindahkan layer ini ke bahagian yg paling atas.

#7 - tekan layer foto hitam putih untuk hidupkan. "Save" foto ini didalam cakera keras. Woila! Sudah siap!
Kepada yg kurang berpuas hati dan masih tidak memahami cara penulis terangkan kaedah diatas, bolehlah tinggalkan komen pembaca dibawah.

Ooh. Gambar pertama diatas penulis sajikan sebelum dan sesudah edit ya kawan2. Cuma gerak2kan tetikus sahaja.
Sharing is caring kann.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...