Dec 31, 2016

SELEPAS 16 TAHUN TINGGAL BERJAUHAN, MALAM JUMAAT BUKANLAH MALAM YANG DINANTI-NANTIKAN



Salam pagi Sabtu ya kengkawan penulis semua lah. Hari ini sudah tiba ke penghujung tahun 2016.

Semalam hari Jumaat ya. Tiada yang menarik untuk diceritakan. Penulis ingin kuatkan semangat untuk mengemaskini blog penulis yang biasa-biasa ini.

Jumpa kengkawan ditahun hadapan ya. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Dec 29, 2016

ALL THE WEEKEND HUSBANDS OUTING

Selera Seafood Senibong (SSS), Permas, Johor Bahru.

Assalamualaikum kengkawan penulis semua-semua lah.

Semalam, syarikat memberitahu kontrak "memotong rumput" penulis ditempat yang baharu ini akan disambung tiga purnama lagi. Alhamdulillah, bercukur sahaja kan.

Malam tadi, bos telah bermurah hati membelanja penulis dan rakan rakan setugas yang lain ke tempat makan makanan laut Senibong Seafood yang popular itu. Penulis layan sahaja. Tujuan utama bermakan malam ini hanyalah untuk meraikan pekerja baharu dan menyatakan terimakasih kepada pekerja lama yang bakal meninggalkan jabatan untuk "memotong rumput" dipadang yang lebih menghijau. Kata orang kampung penulis, "looking for greener pastures."

Menu biasa: siakap goreng biasa, udang masak butter, ketam sambal telor bawah, sotong goreng tepong, lala, kupang sambal, sup sayur. Air limau ais dan sirap bandung.
Menu luarbiasa: teh tarik potong kaki.

Cerita nan lepas: 6 CORNER SENIBONG (21/8/15).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Diambil dengan aiPhone cap aiYam



Diambil dengan aiPhone cap aiYam

Diambil dengan aiPhone cap aiYam

Diambil dengan aiPhone cap aiYam

Diambil dengan aiPhone cap aiYam

Nota lalat: Aiyah! Penulis sekarang ini sedang kalut dan sibuk dengan pelbagai urusan dalam negeri. Gambar2 seafood akan menyusul tidak lama lagi. Sila datang lagi kesini kesini ya.



























Dec 25, 2016

2016 CHRISTMAS DAY AND I HIT A MONKEY ON THE HIGHWAY

 


Ahad, 25 Disember 2016.

Hari Krismas
Aku beli henfon Samsung baru J1 Mini untuk buat Grab.

Then, kat tgh highway PLUS aku langgar monyet melintas.

Blog PDMS Admin diupdate di SONO.

Dec 21, 2016

SENANGNYA KAHWIN LUAR NEGERI

Wedding reception, Imperial Hotel Kuching

Untuk baca entri terkini The Wedding Album Finally Arrived, sila zapin di SINI.

Assalamualaikum kengkawan. Ada lagi yang membaca blog biasa2 penulis yang ini kah?

Majlis akad nikah dan perkahwinan anak lanang penulis dengan pasangannya, telah dilangsungkan pada 10 Disember 2016 di Kuching Sarawak. Minggu lepas, 17 Disember 2016 pula, mereka diraikan sekali lagi di Sangkar Kristal JB. Alhamdulillah. [Nota lalat, harijadi penulis pada tanggal 5 Disember yang lepas, ehh?]

Setinggi penghargaan dan terima kasih daripada penulis kepada semua keluarga dan rakan yang telah membantu menjayakan dan memeriahkan majlis perkahwinan berkenaan. Semoga Allah membalas segala jasa baik anda semua. Tidak lupa penulis sekeluarga memohon maaf seandainya terdapat sebarang kelemahan dan kecacatan - sebelum, semasa dan selepas majlis tersebut.

Robbana atina fiddunya hasanat wa fil akhirati hasanat waqina azabannar. Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Updated. Some bonus photos.










Dec 18, 2016

WEDDING DAY: LUTFI AND ZULAIKHA

 



17 Disember 2016.

Majlis walimahtulurus anak lanang, Lutfi dengan Zulaikha.

Letak sini untuk kenangan.
 

Jul 9, 2016

SALAM SYAWAL

The only raya card this year from a postcard friend. Thank you cikgu Hazurai.

Assalamualaikum kawan2 penulis semua2 lah.

Sempena hariraya aidilfitri yang mulia ini, penulis ingin mengucapkan:

SELAMAT HARIRAYA, MAAF ZAHIR BATIN.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 22, 2016

PENDAFTARAN ANAK KE KOLEJ MARA KUALA NERANG 2016



Ini entri lama. Alhamdulillah urusan pendaftaran anak lanang remaja kemasukan Kolej Mara Kuala Nerang 2016. Beliau akan berada di sini selama 6 10 bulan.

Link: 10 hours on the road.
Link: Hari terakhir di Kolej Mara Kuala Nerang, Kedah 2017.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 26, 2016

KARNIVAL KERJAYA



Hari ini Sabtu, 26 Mac 2016.

Pagi pagi lagi penulis sudah berlarian ke Maeps, Serdang untuk menghadiri karnival Kerjaya. Kebanyakan yang hadir adalah lepasan universiti saja.

Tengahari penulis teruskan memandu Uber (10 trip, 5.08 hrs, RM&&) dan Grabcar (6 trip, ?hrs, RM!@%).

Seorang penumpang dari Tropical City Mall bernama Nurman Rummel yang mencuri perhatian penulis. Rupanya beliau seorang pemuda Melayu yang diberikan nama oleh bapanya seorang polis. Nama dari askar Jerman.

Penumpang terakhir dari Malgudi PJ ke Cyberjaya. Penulis ingatkan yang terakhir, tetapi ada mamat gagak dari tempat yang sama ingin ke 7 eleven Bandar Puchong.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





Surau at Petronas, Damansara S22

Mar 17, 2016

10 HOURS ON THE ROAD



Dari Hotel Seri Bintang bertahi bintang itu, selepas solat Suboh, penulis terus berlarian ke utara iaitu ke Kolej Mara Kuala Nerang. Makan sarapan pagi di simpang tiga di restoran yang tidak boleh duduk makan di meja restoran sebelah sebab kepunyaan tuan kedai yang berlainan.

Selepas mengambil gambar ala kadar di depan pagar Kolej Mara, penulis pun berlarian pulang ke bandaraya juga.

Malam pula, penulis telah mengambil borang pengeluaran simpanan insuran dari ejen di Tesco Ampang setelah penulis membeli telefon pintar android Lenovo (RM@*)) dan menambah nilai talian prabayar Maxis hotlink sebanyak RM10. Esok penulis hendak mencuba menggunakan Grabcar pula. Petang tadi, Uber menghantar teks mengucapkan tahniah kerana penulis berjaya meraih pendapatan minggu lepas sebanyak RM(@$ untuk 45 jam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Mar 6, 2016

AEON CARD RENEWAL

My favorite's caesar salad.

TENGAHARI penulis telah berlarian ke Aeon Tebrau City untuk memperbaharui kad langganan selama 3 tahun (RM@$).

Kemudian penulis ke Giant Plentong tapi banyak kedai ditutup kerana ubahsuai.

Kemudian penulis ke Aeon Kulai pula dan makan di restoran Manhattan Fishmarket. Isteri penulis (yang itu) membeli kasut baru dan madu. Malangnya, ketika penulis ke kereta, botol madu itu terjatuh pula dan pecah. Dan serpihan kaca terkena pula tapak kaki penulis. Aduhai.

Malam pula selepas Isyak berjemaah, penulis melihat jenazah dimandikan, dikapankan dan disolatkan di masjid itu. Pengajaran dari imam, adalah lebih baik ahli keluarga dan waris yang menguruskan semuanya, kalau tidak barulah pihak masjid yang melakukannya sebab fardu kifayah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 5, 2016

AFTER DAWN



PAGI tadi selepas pulang berjalan kaki dari masjid, penulis terus berlarian bersama anak wedok untuk bersarapan di restoran makanan pantas (baca: fast food restaurant) itu. Pagi ini juga ada majlis mesyuarat PIBG dan penyampaian anugerah cemerlang untuk anak wedok dan anak lanang yang baru mendapat keputusan SPM kelmarin.

Petang pula isteri penulis (yang itu) telah membeli anak kucing, siap dengan segala keperluan termasuk sangkarnya. RM*%). Ini adalah pertama kali kami membela kucing.

Blog bukanlah hakmilik kekal.










Jan 22, 2016

TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY: THE WINNERS



ASSALAMUALAIKUM kepada pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini. Hari ini penulis akan umumkan pemenang untuk segmen Tiga Lalat Calendar Giveaway kelmarin. Seperti yang penulis war-warkan ada 2 kategori dan ada 2 pemenang untuk setiap kategori, secara rawak dan entri paling menarik.

Tanpa membuang masa, maka terimalah...

Untuk kategori paling menarik dan kreatif, penulis sebenarnya mencari blogger yang ada menyebut blog penulis yang satu lagi iaitu blog "A Postcard I Want". Daripada 53 peserta, hanya seorang sahaja yang menyebut blog poskad penulis itu, iaitu cik Yana Libra. Katanya, "Pemilik blog ni seorang yang sempoi dan kreatif. Juga suka swap poskad dengan orang luar negara. Ramai tu pen pal wak. Bukan sembarangan orang pemilik blog ni." Olehkerana itu, seorang lagi pemenang entri paling menarik dan kreatif akan penulis masukkan dalam cabutan rawak menjadikannya 3 pemenang.

Untuk cabutan rawak, selepas mengemaskini nama-nama peserta (senarai penuh ada dibawah), berikut adalah peserta yang berjaya terpilih mengikut random.org.


9. http://wanitagaramdangula.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Malinda
37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - FarahAtiqah
52. http://aniesandyou.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - dear anies

Tahniah untuk semua pemenang kalendar penulis dan diharapkan dapat memberikan nama dan alamat untuk tujuan pengiriman hadiah. Sekiranya tiada maklumbalas dari pemenang sehingga hari Jumaat (22/1/16) tengahari ini, penulis berhak untuk memilih pemenang yang baharu. Untuk yang tidak berjaya, penulis juga mengucapkan ribuan terimakasih kerana sudi menyertai segmen ini dan semoga kita berjumpa lagi di segmen yang akan datang.

UPDATED: 26.1.16. Kesemua hadiah telah di pos ekspreskan kepada pemenang. Harap maklum.


==============================================================================
Untuk rujukan sahaja, berikut adalah senarai penuh peserta yang sudi dan layak menyertai dalam segmen Tiga Lalat Calendar Giveaway.

  1. http://famf-tower.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Farrah MF
  2. http://aizamia3.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - aizamia3
  3. http://28febtojuly59.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - ma ❥
  4. http://www.pokcikblogger.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Pokcik Blogger
  5. http://blogbicaracinta.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html?m=1 - cinta
  6. http://projekabc.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Fadzi Razak
  7. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - gulew kapas
  8. http://thesecretsofleonerz.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Yana Libra
  9. http://wanitagaramdangula.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Malinda
  10. http://nurul-izwa.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - idzwa kamaruddin
  11. http://www.sallysamsaiman.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Sally Samsaiman
  12. http://www.kisahsidairy.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Rohaida Yusof
  13. http://adnan-daughter.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Anizz Annisa
  14. http://hersilenthoughts.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Princess Syazliyana
  15. http://25april2011.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Jasmin Ibrahim
  16. http://jombercontest.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Hani Fadhlina Abdul Rahman
  17. http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Nurzafirah
  18. http://myemosaid.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - addin farhani
  19. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Miss Mulan
  20. http://www.sheilainspire.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Sheila Adziz
  21. http://munirahmustafar84.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway_16.html - Munirah Mustafar
  22. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Sorfiena Syasha 
  23. http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Karimah Zulkafali
  24. http://www.inanihazwani.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html#.Vpo5Lzh97IU - Inani Hazwani
  25. http://perducinta.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Perdu Cinta
  26. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Noor Akma 
  27. http://loveyoucontest.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Nadratul Syazwana 
  28. http://nonasani.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Nona Qiyah
  29. http://www.azhafizah.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Azhafizah Md Nor
  30. http://aisyasakura.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Aisya 사구라
  31. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Ms. Kejupenyet
  32. http://jmbelog.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Jamil Hashim
  33. http://whitebarley.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Fidah Shah
  34. http://mamapapaamir.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - mama amir
  35. http://qiyasaad.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Ms Qiyah Saad
  36. http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-kalendar-give-away.html - paridah 
  37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - FarahAtiqah
  38. http://dsoulmyra.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Myra rozaini
  39. http://hnr318.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nhhas
  40. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nur sabrina
  41. http://www.keladionline.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - keladi ubi 
  42. http://zakiepurvit.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Kakzakie Purvit 
  43. http://www.masturadin.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - kisah earty 
  44. http://baby-pose.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - babYpose 
  45. http://www.yatizul.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Cahaya Hayati 
  46. http://adna2029.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nor nazliana 
  47. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Noor Najwa 
  48. http://nusha1706.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nuyui a.k.a miss Yui 
  49. http://cahayahidupku2569.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) 
  50. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Umie Yana
  51. http://www.nurfuzie.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Eintan Nurfuzie 
  52. http://aniesandyou.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - dear anies 
  53. http://ujieothman.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - ujie othman

PUNCA SEBENAR KENAPA DATO SERI MUKHRIZ DIPECAT DAN SEBAB UTAMA LORI HANTU MELANGGAR PELAJAR SEKOLAH KINI TERJAWAB



KELMARIN negara digemparkan lagi dengan isu politik semasa bahawa Menteri Besar Kedah telah dipecat. Penulis bukanlah blogger politik, jadi bila penulis menggugel, sehingga kini penulis pun tidak dapat memahami punca sebenar Dato Seri Mukhriz bin Tun Mahathir dipecat oleh pucuk pimpinan parti.

Tapi sudah ramai tahu mengapa lori hantu terbabas dan menghentam 18 kenderaan dan membunuh dua orang pelajar sekolah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

kenapa mukhriz dipecat kenapa mukriz dipecat kesian mukhriz apakah punca dato' mukhriz di pecat citer pasal dato mukhriz dato mukhriz dipecat

Jan 21, 2016

BLOG AKU PERGI WOODLANDS SINGAPORE PHILATELIC MUSEUM PERANAKAN

"No Showing," Woodlands Old town.

KELMARIN penulis telah berlarian ke seberang tambak semata-mata hendak menyertai perjumpaan penggemar hobi mengumpul poskad. Perjumpaan yang biasa dan selamba sahaja.

Link: the 5th Singapore Postcrossing Meetup

Program itinerari:
2.00 petang - masuk muzium, susun kerusi meja, tandatangan (bawa SGD5), pungut kad perjumpaan, potong dan lekat pelekat (bawa gunting)
2.30 petang - mula menandatangan poskad (bawa pen, klip besar/gelang getah besar bersama nama)
3.50 petang - gambar beramai
4.00 petang - bersurai!

Ini adalah perjumpaan pertama penulis dengan rakan-rakan penggemar poskad. Penulis agak terkilan dan rasa janggal pada mulanya kerana tidak disambut sebagai orangluar kerana mungkin mereka berfikiran terbuka dan menganggap penulis sebagai rakan-rakan senegara mereka juga. Juga penulis berpendapat perjumpaan yang hambar selain sibuk menandatangan beratus-ratus keping poskad, kami juga tidak diperkenalkan diri masing-masing.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Arriving Fort Canning Road with heavy rain.

Singapore Philatelic Museum

Inside Singapore Philatelic Museum.

Philately is... , Singapore Philatelic Museum

Singapore mapcard, the 5th Postcrossing Meetup.
Singapore Slang, a Singapore experience, the 5th Postcrossing Meetup.




Greetings From... Singapore, the 5th Postcrossing Meetup.

Sybones, the Singapore postcrossing administrator.

Laksa Singapore menu on the table, the 5th Postcrossing Meetup
At the Peranakan Museum:
The exhibitions. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The Singer Sewing machine. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The wedding headgear. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The kitchen. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The teapot. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Tunku Abdul Rahman painting by Low Kway Song. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Pantun Dondang Sayang Baba Peranakan. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...