Jan 22, 2016

TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY: THE WINNERS



ASSALAMUALAIKUM kepada pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini. Hari ini penulis akan umumkan pemenang untuk segmen Tiga Lalat Calendar Giveaway kelmarin. Seperti yang penulis war-warkan ada 2 kategori dan ada 2 pemenang untuk setiap kategori, secara rawak dan entri paling menarik.

Tanpa membuang masa, maka terimalah...

Untuk kategori paling menarik dan kreatif, penulis sebenarnya mencari blogger yang ada menyebut blog penulis yang satu lagi iaitu blog "A Postcard I Want". Daripada 53 peserta, hanya seorang sahaja yang menyebut blog poskad penulis itu, iaitu cik Yana Libra. Katanya, "Pemilik blog ni seorang yang sempoi dan kreatif. Juga suka swap poskad dengan orang luar negara. Ramai tu pen pal wak. Bukan sembarangan orang pemilik blog ni." Olehkerana itu, seorang lagi pemenang entri paling menarik dan kreatif akan penulis masukkan dalam cabutan rawak menjadikannya 3 pemenang.

Untuk cabutan rawak, selepas mengemaskini nama-nama peserta (senarai penuh ada dibawah), berikut adalah peserta yang berjaya terpilih mengikut random.org.


9. http://wanitagaramdangula.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Malinda
37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - FarahAtiqah
52. http://aniesandyou.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - dear anies

Tahniah untuk semua pemenang kalendar penulis dan diharapkan dapat memberikan nama dan alamat untuk tujuan pengiriman hadiah. Sekiranya tiada maklumbalas dari pemenang sehingga hari Jumaat (22/1/16) tengahari ini, penulis berhak untuk memilih pemenang yang baharu. Untuk yang tidak berjaya, penulis juga mengucapkan ribuan terimakasih kerana sudi menyertai segmen ini dan semoga kita berjumpa lagi di segmen yang akan datang.

UPDATED: 26.1.16. Kesemua hadiah telah di pos ekspreskan kepada pemenang. Harap maklum.


==============================================================================
Untuk rujukan sahaja, berikut adalah senarai penuh peserta yang sudi dan layak menyertai dalam segmen Tiga Lalat Calendar Giveaway.

  1. http://famf-tower.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Farrah MF
  2. http://aizamia3.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - aizamia3
  3. http://28febtojuly59.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - ma ❥
  4. http://www.pokcikblogger.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Pokcik Blogger
  5. http://blogbicaracinta.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html?m=1 - cinta
  6. http://projekabc.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Fadzi Razak
  7. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - gulew kapas
  8. http://thesecretsofleonerz.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Yana Libra
  9. http://wanitagaramdangula.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Malinda
  10. http://nurul-izwa.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - idzwa kamaruddin
  11. http://www.sallysamsaiman.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Sally Samsaiman
  12. http://www.kisahsidairy.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Rohaida Yusof
  13. http://adnan-daughter.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Anizz Annisa
  14. http://hersilenthoughts.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Princess Syazliyana
  15. http://25april2011.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Jasmin Ibrahim
  16. http://jombercontest.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Hani Fadhlina Abdul Rahman
  17. http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Nurzafirah
  18. http://myemosaid.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - addin farhani
  19. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Miss Mulan
  20. http://www.sheilainspire.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Sheila Adziz
  21. http://munirahmustafar84.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway_16.html - Munirah Mustafar
  22. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Siti Sorfiena Syasha 
  23. http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Karimah Zulkafali
  24. http://www.inanihazwani.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html#.Vpo5Lzh97IU - Inani Hazwani
  25. http://perducinta.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Perdu Cinta
  26. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Noor Akma 
  27. http://loveyoucontest.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Nadratul Syazwana 
  28. http://nonasani.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Nona Qiyah
  29. http://www.azhafizah.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Azhafizah Md Nor
  30. http://aisyasakura.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Aisya 사구라
  31. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Ms. Kejupenyet
  32. http://jmbelog.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Jamil Hashim
  33. http://whitebarley.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Fidah Shah
  34. http://mamapapaamir.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - mama amir
  35. http://qiyasaad.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Ms Qiyah Saad
  36. http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-kalendar-give-away.html - paridah 
  37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - FarahAtiqah
  38. http://dsoulmyra.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Myra rozaini
  39. http://hnr318.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nhhas
  40. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nur sabrina
  41. http://www.keladionline.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - keladi ubi 
  42. http://zakiepurvit.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Kakzakie Purvit 
  43. http://www.masturadin.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - kisah earty 
  44. http://baby-pose.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - babYpose 
  45. http://www.yatizul.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Cahaya Hayati 
  46. http://adna2029.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nor nazliana 
  47. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Noor Najwa 
  48. http://nusha1706.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - nuyui a.k.a miss Yui 
  49. http://cahayahidupku2569.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) 
  50. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway-copy-best.html - Umie Yana
  51. http://www.nurfuzie.com/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - Eintan Nurfuzie 
  52. http://aniesandyou.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - dear anies 
  53. http://ujieothman.blogspot.my/2016/01/tiga-lalat-calendar-giveaway.html - ujie othman

PUNCA SEBENAR KENAPA DATO SERI MUKHRIZ DIPECAT DAN SEBAB UTAMA LORI HANTU MELANGGAR PELAJAR SEKOLAH KINI TERJAWAB



KELMARIN negara digemparkan lagi dengan isu politik semasa bahawa Menteri Besar Kedah telah dipecat. Penulis bukanlah blogger politik, jadi bila penulis menggugel, sehingga kini penulis pun tidak dapat memahami punca sebenar Dato Seri Mukhriz bin Tun Mahathir dipecat oleh pucuk pimpinan parti.

Tapi sudah ramai tahu mengapa lori hantu terbabas dan menghentam 18 kenderaan dan membunuh dua orang pelajar sekolah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

kenapa mukhriz dipecat kenapa mukriz dipecat kesian mukhriz apakah punca dato' mukhriz di pecat citer pasal dato mukhriz dato mukhriz dipecat

Jan 21, 2016

BLOG AKU PERGI WOODLANDS SINGAPORE PHILATELIC MUSEUM PERANAKAN

"No Showing," Woodlands Old town.

KELMARIN penulis telah berlarian ke seberang tambak semata-mata hendak menyertai perjumpaan penggemar hobi mengumpul poskad. Perjumpaan yang biasa dan selamba sahaja.

Link: the 5th Singapore Postcrossing Meetup

Program itinerari:
2.00 petang - masuk muzium, susun kerusi meja, tandatangan (bawa SGD5), pungut kad perjumpaan, potong dan lekat pelekat (bawa gunting)
2.30 petang - mula menandatangan poskad (bawa pen, klip besar/gelang getah besar bersama nama)
3.50 petang - gambar beramai
4.00 petang - bersurai!

Ini adalah perjumpaan pertama penulis dengan rakan-rakan penggemar poskad. Penulis agak terkilan dan rasa janggal pada mulanya kerana tidak disambut sebagai orangluar kerana mungkin mereka berfikiran terbuka dan menganggap penulis sebagai rakan-rakan senegara mereka juga. Juga penulis berpendapat perjumpaan yang hambar selain sibuk menandatangan beratus-ratus keping poskad, kami juga tidak diperkenalkan diri masing-masing.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Arriving Fort Canning Road with heavy rain.

Singapore Philatelic Museum

Inside Singapore Philatelic Museum.

Philately is... , Singapore Philatelic Museum

Singapore mapcard, the 5th Postcrossing Meetup.
Singapore Slang, a Singapore experience, the 5th Postcrossing Meetup.




Greetings From... Singapore, the 5th Postcrossing Meetup.

Sybones, the Singapore postcrossing administrator.

Laksa Singapore menu on the table, the 5th Postcrossing Meetup
At the Peranakan Museum:
The exhibitions. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The Singer Sewing machine. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The wedding headgear. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The kitchen. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

The teapot. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Tunku Abdul Rahman painting by Low Kway Song. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Pantun Dondang Sayang Baba Peranakan. The Peranakan Museum is a museum in Singapore specialising in Peranakan culture. it is the first of its kind in the world, that explores Peranakan cultures in Singapore and other former Straits Settlements in Malacca and Penang. It is housed in the Old Tao Nan School building at Armenian Street.

Jan 19, 2016

CREAM-O TART



KELMARIN lapar tahap sederhana ketika bertugas memotong rumput, penulis pun berlarian ke kedai mudah dan senang tujuh sebelas (baca: 7-eleven) itu untuk membeli jajan dan air minuman jus oren. Bila penulis usai membeli biskut itu dan mula menjamahnya ketika sedang memotong rumput barulah penulis perasan bahawa biskut itu bukan jenama Oreo yang terkenal yang selalu penulis beli. Tapi rasa kedua-duanya (Oreo dan Creamo) itu pun lebih kurang sama manisnya potong kaki.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY (CLOSED)

Tiga Lalat Calendar Giveaway (CLOSED)

*FORWARD. INI ENTRI MELEKAT. UNTUK ENTRI TERKINI SILA BERGULING-GULING KEBAWAH.*

UNTUK pertama kalinya dalam blog tiga lalat yang ini, penulis ingin membuat mini giveaway sebagai menghargai pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini. Kali ini, penulis akan memberikan 4 kalendar 2016 yang direka sendiri oleh penulis dengan gambiran-gambiran yang pernah memenangi peraduan dan memasuki majalah fotografi.

Cara-cara:
1- Follow 2 blog penulis: blog "Tiga Lalat" dan blog "A Postcard I Want".
2- Buat satu entri bertajuk "TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY"
3- Tinggalkan pautan entri di ruangan komen di bawah.
4- Kopipes (baca: Copy and paste) banner di bawah ke dalam entri:



Terma & Syarat
1- Terbuka kepada blogger yang tinggal dan beralamat di Malaysia sahaja.
2- Merupakan follower dua blog "Tiga Lalat" ini dan "A Postcard I Want" itu.
3- Pemilihan pemenang 100% terletak ditangan penulis 3lalat tanpa prejudis, sebarang surat ugutan tidak akan dilayan.
4- Pemilihan 4 pemenang adalah berdasarkan 2 kategori: 2 secara rawak dan 2 entri yang paling menarik dan kreatif menurut firasat penulis. Jika tiada entri menarik, penulis berhak memilih secara rawak sahaja.
5- Kalau penulis dapat kesan sebarang tipu helah, muslihat dan penipuan, penyertaan akan terbatal serta merta.
6- Hadiah (kalendar) adalah seadanya dan tidak boleh ditukar dengan wang ringgit atau ditukar dengan diri penulis (kowser uools) atau apa-apa sahaja.
7- Hanya seorang blogger saja boleh memenangi satu hadiah kalendar walaupun dia ada banyak berjuta2 lemon blog yang lain.
8- Penulis berhak menukar cara-cara dan syarat mini giveaway ini.
8- Tarikh tutup penyertaan: Isnin malam Selasa | 18 Januari 2016 | 12.00 tengahmalam (jam penulis). TAMAT.

Counting Down To


Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 17, 2016

BLOG AKU PERGI MAKAN NASI BARIANI POWER BENTENG BATU PAHAT

Somewhere at Parit Yaani, Batu Pahat.

HARI minggu kelmarin penulis tiadalah rancangan hendak berjalan kemana-mana, selain bermain dengan anak lanang bocah cilik dan emak anak lanang bocah cilik juga. Tapi bila isteri penulis (yang itu) bercadang hendak keluar berjalan-jalan, maka penulis pun terpaksalah melayan dan memandu ke Melaka bandar bersejarah.

Dipertengahan jalan, tiba-tiba isteri penulis teringin hendak makan nasi bariani pula. Maka, penulis pun melencong keluar di Yong Peng Utara dan terus ke Benteng Batu Pahat. Bila sudah sampai disitu, penulis pun malaslah pula hendak meneruskan perjalanan ke Melaka dan berpatah balik ke gagang sahaja. Disitu juga, isteri penulis teringin pula hendak mencari putu Bambu Juriah yang popular di Ayer Hitam. Walaupun pada mulanya agak sukar mencari warung menjual putu bambu Juriah, tetapi bila tiba di simpang Ayer Hitam menghala Kluang, ternampaklah bunting putu Bambu itu.



Nota lalat. Untuk rakan-rakan yang tidak pernah mendengar 'putu Bambu', bukan 'putu piring', bukan 'putu mayam', sila KLIK SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Pejabat Pos Kampung Kenangan Dato Onn, Batu Pahat. Although awkwardly open on Saturday (non working day), the branch manager told me that no post office is selling postcard anymore.

"Isi penuh-penuh sampai nak patah pin!" I still remember my brother in law once said.
Jalan Bakau Condong, Batu Pahat.

Chicken nasi bariani, Benteng, Batu Pahat.

Putu Bambu Juriah, Ayer Hitam.

Jan 14, 2016

KETAM TELUR ASIN NEW PAK YA CORNER GALAXY AMPANG



KELMARIN selepas memotong rumput penulis pun berlarian ke Taman Dagang kerana terasa hendak meratah ketam. Penulis pesan ketam telur asin di restoran New Pak Ya Corner Chinese Muslim Foods saja sudah.

Nota lalat penulis. Sebenarnya penulis baru saja terima kalendar rekaan penulis sendiri. Dan penulis juga berasa ingin membuat mini giveaway kecil-kecilan. Sila tunggu entri selanjutnya.

Nota rujukan lalat. Jika ada sesiapa mencari resepi ketam goreng masak cili telur asin, silalah berklik ke SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Jan 12, 2016

HOTEL DAN PEJABAT POS TIDAK LAGI MENJUAL POSKAD

Menara Aqabah, Pasir Gudang.

SELEPAS penulis pusing keliling muzium-muzium di bandaraya Johor Bahru namun tidak berjumpalah juga poskad negeri Johor yang dicari-cari, maka esoknya penulis mula berlarian ke hotel-hotel terkenal disekitar bandaraya itu juga.

Mula-mula penulis ke Hotel Rennaisance Permas Jaya, kedai mudah dan senang (baca: convenience store) disitu hanya menjual poskad Kuala Lumpur saja. Di kedai mudah senang Hotel Selesa Pasir Gudang juga tiada menjual poskad. Keesokannya, penulis ke Hotel Thistle dan Tune Hotel tapi tiadalah juga poskad dijual selain cenderahati lain.

Akhirnya, penulis ke Pejabat Pos Besar Johor Bahru, dengan orang ramai yang ramai berurusan kerana hari Ahad adalah hari bekerja, namun bila ditanya, kaunter pejabat pos tidaklah menjual poskad juga.

Setelah dua hari dua malam penulis berlarian ke muzium, hotel dan pejabat pos, penulis dapat membuat kesimpulan bahawa poskad negeri Johor sudah pupus buat masa ini. Dan penulis pun ceritakan pengalaman penulis tersebut kepada isteri penulis (yang itu). Tapi ada mak kisah?

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 11, 2016

YELLOW LORRY AND TOP COMMENTATOR GIFTS FROM ANAMIZU



KELMARIN penulis telah menerima cenderahati berupa baucer diskaun Domino's Pizza dari blogger Anamizu kerana menjadi Pengkomen Tegar, katanya. Terimakasihlah cik Anamizu kerana bersusah payah bertanya alamat penulis dan mengirimkannya. Tanpa kawan-kawan yang baik-baik gitu, siapalah penulis yang ini kan. Tapi bila penulis periksa didalam blognya, komen penulis hanya 5 ketul sahaja.

Cerita lalat lain. Gambiran lori kuning diatas penulis ternampak dalam kotak plastik barang mainan anak lanang bocah cilik. Bila penulis pegang dan angkat masih kelihatan elok, tidak seperti mainannya yang lain-lain.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 10, 2016

MUZIUM CINA GALERI SENI MUZIUM TOKOH BATERI CAFE TAPI POSKAD TIADA JUGA

The Red House at Jalan Pahang and Jalan Tan Hiok Nee

PAGI-pagi kelmarin penulis telah berlarian ke beberapa muzium di bandaraya Johor Bahru itu. Tujuan utama mencari poskad tentang negeri Johor. (Total photo frames: 25)

Mula-mula penulis masuk ke Muzium Warisan Tiong-hua Johor Bahru yang penuh dengan informasi tentang kaum pendatang Cina dari dahulu hingga sekarang. Muzium warisan ini terletak di Jalan Ibrahim.

Kemudian penulis hendak ke muzium sultan abu bakar, tapi diberitahu muzium masih ditutup untuk renovasi yang tidak siap setelah lebih 3 tahun. Dari muzium warisan tionghua, penulis ke masjid sultan abu bakar pula kerana terdapat ramai pelancong. Yang ada cuma, 2 orang pakcik yang sedang menjual sejadah dan cenderahati kecuali poskad. Pakcik yang seorang itu memberitahu mungkin penulis boleh mencari poskad di Jalan Trus dan Jalan Dobi, yang mana penulis pun terus bergegas kesana. Tetapi penulis sempat singgah dan masuk ke Zoo Johor mencari kedai cenderahati yang masih belum dibuka. Seperti yg dijangka, tiadalah kedai yang menjual cenderahati atau poskad di kedua-dua jalan tersebut (Jalan Trus dan Jalan Dhoby). Kiosk pelancong pun entah dimana.

Kemudian penulis ke galeri seni johor bahru. Disitu penulis diberitahu bahawa tiada bekalan poskad disitu dan mungkin boleh mencuba ke muzium tokoh pula.

Di muzium tokoh, memang terdapat poskad daerah johor, tetapi bukanlah poskad bergambar fotografi, cuma lakaran dan lukisan tangan sahaja. Tetapi abang yang menjaga kaunter disitu menunjukkan satu buku koleksi poskad2 yang penulis kehendaki, tetapi beliau tidak menjual, hanya untuk simpanan peribadi. Abang kaunter juga menyuruh penulis ke Bateri Cafe Jalan Tampoi untuk mencari cenderahati disana.

Bila penulis tiba di Bateri Cafe, banyak kedai2 belum dibuka kerana baru pukul 12 tengahari. Selepas melihat2 sekeliling cafe disitu, penulis simpulkan bahawa masih tiada poskad dijual.

Sebelum penulis pulang ke gagang, penulis pun menjamu selera makan tengahari di LC Catering. Penulis pesan nasi ayam penyet sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

The RM6 tickets and exhibitions. Johor Bahru. Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

The exhibitions. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

The exhibitions. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

The exhibitions. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

Rubber tappings. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

aQi. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

The exhibitions. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

Gambier. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

How they cook the gambier. Johor Bahru Chinese Heritage Museum tells about the history of the Chinese community in Johor Bahru (former name is Iskandar Puteri).

Hub Riadah Berbasikal. There is a small kiosk which I thought was a tourist center, but when I asked it's a place for renting bicycles only.

Then I tried to look for a gift shop inside Zoo Johor, but no one selling postcard too.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Galeri Seni (Art Gallery) Johor Bahru.

Muzium Tokoh, Bukit Senyum, Johor Bahru.

Muzium Tokoh, Bukit Senyum, Johor Bahru.

Finally, before leaving the museum, the caretaker showed me his postcard book collection. Muzium Tokoh, Bukit Senyum, Johor Bahru.

Bateri Cafe, Jalan Tampoi.

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...