May 31, 2017

BAZAR ALA KAMPUNG RAMADAN BUFFET DI M-SUITES HOTEL JB 2017

Ramadan Buffet 2017 | RM99 net per adult | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Semalam penulis beriftar di M-Suites Hotel JB bersama-sama rakan sekerja.



Terimakasih kepada cik AZRN (bukan nama sebenar) yang datang jauh dari key ell untuk membelanja juadah berbuka puasa hari ini. Semoga dimurahkan rejeki selalu dan segera mendapat jodoh. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Nasi Briyani and bits of the buffet | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Syrups and dates | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Self service cendol | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Coconut Shake | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Nasi Briyani and grilled chicken | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Ulam and sambal belacan | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

The bosses | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Dates decoration | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Pizzaria | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Durian Goreng | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

Thank you Azrien | The M Suites Hotel Johor Bahru in Malaysia is located a mere 15-minute drive from the Johor-Singapore Causeway.

M-Suites Hotel JB 2017

No 16, Jalan Skudai, Straits View,
80200 Johor Bahru, Johor, Malaysia

Tel: (607) 221 1000 | Email: info@m-suites.com | Website: www.m-suites.com | https://www.facebook.com/msuiteshoteljb


May 29, 2017

SALAM PERANTAUAN

#sukesukiraya #jgnkecam #kebosananmenciptakelainan

Salam dari perantauan ya makcik pakcik datuk datin puan tuan saudara saudari ustaz ustazah kak long abang long mak ucu mak ngah semua-semua lah. Penulis dan rakan-rakan penulis yang jauh dimata ini mengucapkan salam ramadhan dan aidilfitri kepada pembaca-pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini.

Biar iman sekental DODOL, jangan senipis REMPENYEK. Biar jiwa selembut BAULU, asalkan akhlak secantik BISKUT DAHLIA. Senyumlah semanis WAJIK agar Hari Raya disambut lebih bermakna. SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 28, 2017

CERITA YANG TIDAK DIDAPATI DALAM SURATKABAR MELAYU

Due to my own procrastication to replace the brake pads, the brake discs now got damaged already.

Sabtu, 27 Mei 2017 bersamaan 1 Ramadan 1438H.

Untuk baca entri penukaran brake pads, sila tanggal di 29/9/12 selepas 5 tahun.
Untuk baca entri penukaran tayar Michelin, sila penyamaan di 3/8/13 selepas 4 tahun.

Hari ini aktiviti menukar tayar kereta.

10.10am, sudah tiba di kedai tayar Hawk. Tukar 4 tayar jenis Michelin 195/65/R15 sama seperti yang lama. Tukar brake pads, dan sensor.



12.12pm, siap tukar tayar. Tapi masa perjalanan pulang ke gagang, dan singgah kedai, penulis tidak boleh buka pintu pemandu. Penulis pandu semula ke kedai tayar Hawk. Pomen cina ingat memang tombol pintu sudah rosak lama.

1.01pm, pomen cina suruh ke kedai accesories di belakang. Mula2 mamat cina muda kedai accessories itu periksa saja tombol pembuka pintu. Pasang telinga dekat tepi pengunci, mamat cina muda yang pemalas itu beritahu kena tukar semua satu set. Aiyah. Penulis tanya boleh dapatkan dahulu spare parts dengan harga sekali sebelum menggantikannya. Dia pun sibuk kehulu hilir ambil nombor kereta, jenis kereta dan minta penulis tinggalkan nombor telefon. Tiba2 ada kawan sekerja dia mamat cina yang agak senior, cakap "nak tukar satu set manyak mahal mah." Penulis suruh periksa harga dahulu, nanti penulis putuskan samada mahu tukar ataupun tidak. Tiba2 mamat cina senior ini pergi semula ke pintu cikputih, dibuka panel pintu dengan teliti, periksa dan dapati ada bracket pemegang wayar yang patah. Mamat cina senior tanggalkan panel pintu dan bawa masuk ke dalam bengkel. Mamat cina tampal balik bracket yang patah dan letak gam raja sultan melaka. Tiup2 gam, ludah sana ludah sini, tiup lagi sudah siap. "Gua sudah kasi Wak save libu libu hinggit mah," katanya tersengih-sengih sambil pasang balik panel pintu kereta tapi ada pula satu pin yang patah. Ganti pin yang patah. Siap semua, mamat cina senior cakap pada penulis, "wak, dua poh lima hinggit sudah."

Untuk baca entri tip-tip pilih tayar kereta, sila putar di SINI.
Untuk baca entri perempuan wajib tahu cara tukar tayar, sila umpil di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

While waiting, now is time to read the chinese newspaper... China Press only maa...

What drives American is our kopi-O... Read the story >>> HERE

Dinner night of "rambut kunyit"... please add LINK here ...

"Sorry to pull your son's hair" apologised the teacher ...

The old chinese lady is 102 and got lucky ... The Malay old lady is 120 years...

He just used the king glue and some wooden fragments to repair my broken door knob ... So I can save thousands of ringgit ...

May 27, 2017

ATAS KAPAL ADA HELIDECK



Semalam penulis dan rakan-rakan sekerja sudah memanjat kapal. Sebab hari ini sudah bermula bulan puasa dan mungkin aktiviti memanjat kapal akan dikurangkan dalam bulan yang mulia ini. Kalau panjat kapal nanti pun mana boleh bawa air dalam botol kan?

Nota kamus lalat. Penulis tidak berjumpa perkataan "helideck" didalam kamus popular seperti Kamus Dewan, kamus Cambridge Dictionary atau kamus Oxford Dictionary. Perkataan yang hampir adalah "helipad". Ini perkataan penulis jumpa dalam kamus atas talian:

helideck (ˈhɛlɪˌdɛk) n (Aeronautics) a landing deck for helicopters on ships, oil platforms, etc

helipad noun [ C ] /ˈhel.i.pæd/ us ​ /ˈhel.ə.pæd/ a place where a single helicopter can take off and land
Dalam wikipedia, helideck merujuk kepada helipad juga.

Nota done done 1 ramadhan lalat. Done terawih. Done sahur. Done Done. Alhamdulillah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.









May 26, 2017

SALAM RAMADHAN

*ASSALAMUALAIKUM*



    *Sedulor2ku* _(Saudara2ku)_ 
    *KONCO2ku* _(Kawan2ku)_ 
    *Kabeh* _(Semuanya)_ 
    *Garek pirang dhino meneh* _(Tinggal beberapa hari lagi)_ 
    *Wes arek poso* _(Dah nak puasa)_ 
    *Merem melek* _(Pejam celik)_ 
    *Motone wes tekan meneh Romadhon* _(Tau2 dah Ramadhan)_ 
     *In Sha Allah* _(Dengan izin Allah)_ 
    *Nyong ki* _(Saya ni)_ 
    *Akeh dusone* _(Banyak dosanya)_ 
     *Cangkeme lacut banget* _(Mulutnya celupar sangat)_ 
    *Akeh seng cilik atine* _(Banyak yang kecik hati)_ 
    *Dhadhine* _(Jadinya)_ 
    *Nyong jaluk ngapuro* _(Saya minta ampun)_ 
    *Katah katah* _(Banyak2)_ 
    *Yo karo sampiyan kabeh* _(Dengan awak semua)_ 
     *Wong jaman saiki* _(Orang zaman ini)_ 
    *Ngomong 0-0* _(Kata 0-0)_ 
    *Parenge iso ngentekke* _(Moga2 boleh menghabiskan)_ 
    *Romadhon* _(Puasa Ramadhan)_ 
    *Kambek diampuni kabeh dusone* _(Dengan semua diampunkan dosanya)_ 
    🤓🤓 
     
     
        - teks kredit: fesbuk


      May 25, 2017

      KAMBING TAK MANDI PUN HARGA MAHAL

      Gearbox soup so delicious making you forget about your cholesterol level. OTL

      Semalam ada jamuan makan-makan di padang tempat penulis memotong rumput ini. Tetapi penulis tidak dapat sertai sebab kena pulang tengahari ke rumah atas arahan isteri penulis (yang itu) untuk melihat anak lanang bocah cilik balik dari sekolah cina. Budak sudah berumur 10 tahun pun masih kena pantau. Weh, siapalah tidak sayang bini, tapi ada makcik kan. Kannns?

      Pulang semula ke pejabat ada lebihan makanan sup kambing yang sedap itu. Nyot nyot.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      May 23, 2017

      SURAT AKUAN DENGAN KHUSYUK DAN TAWADHU SERTA TULUS IKHLAS

      The "Surat Akuan" received from the lawyer in KL yesterday, printed 2 copies, signed with black pen and done couriered it back to them on the same day.

      Urusan jual beli rumah penulis di Bukit Belacan hampir selesai.
      Urusan jual beli rumah di Kulai juga masih dalam proses.
      Semoga dipermudahkan.
      Amin ya robbal alamin.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      May 22, 2017

      THIS LATEST BORING TOY HAD A POTENTIAL TO END IN TEARS

      You are not supposed to fly this boring toy.

      Minggu lepas anak wedok remaja sudah membelikan adindanya sebiji mainan "fidget" yang penulis sangkakan boleh terbang. Mainan yang mahal juga harganya, RM20 sejibik. Penulis harap pembaca boleh menunggu beberapa saat untuk melihat animasi gambar diatas.



      Nota lain lalat. Malam tadi, penulis telah membawa dua anak lanang ke restoran dalam kontena itu. Orangramai tidaklah ramai seperti selalunya. Pesan chicken chop, chicken fingers dan fish and chip sahaja sudah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Der Cabin | Bandar Seri Alam | Masai, Johor 2017

      aDm | Der Cabin | Bandar Seri Alam | Masai, Johor 2017

      Ice lemon tea | Chicken Chop supposed for the little boy | Fish and Chips | Der Cabin | Bandar Seri Alam | Masai, Johor 2017

      But the little boy only eats the chicken fingers | Der Cabin | Bandar Seri Alam | Masai, Johor 2017

      May 21, 2017

      SUGENG ENJANG MASAI

      On the Pasir Gudang highway this morning, near Taman Megah Ria.
      Sugeng enjang, kuwe wes sarapan opo urong?

      Untuk baca entri Good Morning Masai versi 25 March 2017, sila menyanrais di SINI.



      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Oreo + nutella + cheese tarts in a box brought by daughter from her officemate.

      You dont need to last for hours to please her. But if you cannot make it even for 2 minutes then better dive yourself to the knee-level drench lah tongku.
      Mingguan Wanita bil. no. 1748 (19 - 25 mei 2017) not bought by me.

      WHEN IS IT TIME TO THROW JEANS AWAY BECAUSE NOT ALL DENIM IS SALVAGABLE

      I saw this type of ripped and torn but new jeans was sold at Levis store for RM199 only. 

      Umur setiap hari akan bertambah, tidak akan berkurang. Saiz pinggang pun semakin bertambah menjadi 34 inci. Tapi saiz pinggang boleh dikurangkan. Kann?

      Nota lalat lagi. Bertugas di pagi hari Sabtu seorang diri didalam kabin yang suram. Gaji bulan lepas pun baru dapat, itupun tidak sampai separuh. Aduhai. Merungut sahaja tidak membantu keadaanHidup harus diteruskan.



      Pasca nota lalat. Penulis baru balik dari ziarah adinda dikampung yang baru pulih dari terkena angin ahmar. Alhamdulillah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Payment of wages: Better late than never. Life must go on.

      This wifi is not for you. Puiihhhh...
      Location: Surau al-Fitrah, MMHE yard, Pasir Gudang.

      May 20, 2017

      HOW TO TEACH YOUR KIDS TO BOWL

      Daiman Bowl | Taman Johor Jaya | Johor Malaysia 2017

      Sekarang ini, hampir setiap minggu penulis akan dikerah ke padang bowling oleh anak lanang bocah cilik. Olehkerana tiada kaum kerabat yang lain yang berminat, maka penulis layankan sahaja. Kita lihat sahaja samada keputusan permainan bowling anak lanang akan meningkat untuk 10 tahun akan datang.



      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Daiman Bowl | Taman Johor Jaya | Johor Malaysia 2017

      May 18, 2017

      PESAN USTAZ: TAK CANTIK TAK COMEL TAK JELITA TAKPER ...

      Sila goyangkan inul untuk lihat apa yang ustaz kata. Lokasi: PWTC circa 3/5/15.

      Seorang jejaka wassap ustaz ada dilema dengan pasangan hidup. Disana menanti disini menunggu, katanya.

      Jejaka: Ustaz, hambo ade dua pilihan. Sorg tu sangat cantik tapi kurang pandai dalam bab agama. Pakai tudung kecik je sbb orang sosial sikik, tapi tak jahak. Hak sorg lagi tak cantik, gemuk sikik, tapi pandai dlm agama, lulusan bagian syariah. Jadi, hok mana satu nak pilih?



      UAI: Awok ambiklah hok gemuk yang beragama naa.., hok cantik tu mung bak mari kat saya. Hahahahaha.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      May 17, 2017

      REASONS WHY WEARING UNIFORM IS IMPORTANT

      4 million manhours appreciation day

      Rabu, 17 May 2017.

      Ada majlis apresiasi keselamatan di syarikat penulis memotong rumput hari ini semalam (thanks Kay). Ada cenderahati dan makanan percuma. Ada cabutan bertuah tapi penulis tidak bernasib baik pula.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      The free goodies of L-size tshirt, a sling bag, and a portable drink bottle.



      The free goodies of L-size tshirt, a sling bag, and a portable drink bottle.

      1007 is not my lucky number today.

      When you are the only person who is not wearing the uniform...

      CARA REFUND DUIT DALAM KAD TOUCHNGO YG TAMAT TEMPOH SECARA ONLINE

        Khamis, 20 Jun 2024. Hari Sabtu lepas semasa hantar anak lanang ke Senai airport . Baru perasan kad Touchngo wak sudah tamat tempoh.