May 31, 2022

CLEAR BLUE SKY THIS MORNING

A clear blue sky in Bandar Baru Ampang @2022

Selasa, 31 Mei 2022.

Cuaca agak nyaman dan cerah pagi ini.
Harap panas hingga ke petang.

Movie lalat.
Father Stu (2022)

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 30, 2022

JIKA MENDONGAK BINTANG DI LANGIT, JANGAN LUPA RUMPUT DI BUMI

Nasi Kandar Pelita @2022

 Isnin, 30 Mei 2022.
Lagi 2 hari kontrak bekerja wak di Doha akan tamat.
Harap² disambung sampai hujung bulan Juni, janji Mgr pak DDI. 

Malam tadi wak ada temuduga.
Di restoran nasi kandar Pelita sebelah KLCC sahaja.

Sudah  beberapa kali temuduga dibatalkan.
Jadi, bila sebut ada pertemuan di KLCC wak jadi fobia pula.

"Parkir free wak," kata ejen itu dengan yakin tahap kayangan.

ANTARA ANYER DAN JAKARTA

Kami bincang pasal gaji.
Pasal hardware dan software dan lesen.
Juga pasal lokasi pejabat.
"Wak mukin kena station kat Indon pasni," ejen itu menerangkan.
"Balik Masai tiap 3 purnama," terangnya lagi.
Aduhai.
"Tapi kalo wak nak balik tiap2 pekan pon boleh naik sampan," guraunya juga.
"Company tak bayar, tapii," gelaknya.

Movie lalat.
In The Name of the Father (1993)

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 29, 2022

YES, IT GETS CROWDED ON WEEKENDS

Queuing Up Under the sun's heat @2022

 Ahad, 29 Mei 2022.

Tengahari tadi wak sudah berlarian lagi ladang nanas ke Sungai Merab.
Kelmarin wak sampai tapi tidak menjamu selera.

Hari ini, wak pesan lempeng kelapa, telur setengah masak.
Dan teh o panas satu.
Tiada gambiran makanan ya kali ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Saudagar Nanas Punya Kebun @2022
Closed on Friday @2022

May 28, 2022

HARAPAN SENTIASA ADA

On the way to MRR2  @2022

 Sabtu, 28 Mei 2022.

Masuk kebun binatang (baca, zoo negara).
Ambil 2 3 gambiran haiwan sudah.

KEMALUAN JUGA AKHIRNYA

Petang sempat wak berlarian  dan limpas pekan Batang Berjuntai.
Teringat kisah benar dulu2.
Ada kawan (perempuan) yg mahu pulang ke kampung.
Dari KL dihantar ke Batang Kali.
"Kedepan lagi," katanya.
Berapa banyak kedepan lah agaknya.
Rupa2nya rumah di Batang Berjuntai.
Harap sekarang kawan (perempuan) itu boleh menyebut nama kampung dengan yakin tanpa kemaluan lagi.
Sebab sudah ditukar nama ke nama yg baharu dan berdaya saing.

Kamus lalat.
Sentiasa - [sen.tia.sa] | سنتياس
Definisi : sepanjang masa, selalu; senantiasa. 

Di Kampung Hulu banyak temu,
     Tumbuh bersepah merata-rata;
Adakah tahu nasib temanmu,
     Sentiasa berendam airnya mata.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Masjid India Muslim Batang Berjuntai (Bestari Jaya) @2022
Burger Stop Sungai Panjang Sungai Besar @2022

May 27, 2022

SCAN JE WAVE JE SELAMAT

Stesen Minyak Petronas Taman Dagang @2022

 Jumaat, 27 Mei 2022.

Hari ini cadang mahu berpuasa ganti.
Sudah bersahur nasi goreng di awal pagi.
Tapi disebabkan kepenatan dan kecelaruan minda.
Sejam lagi waktu maghrib.
Wak terlupa pula sehingga terminum air yakult yg segar dalam peti sejuk.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 26, 2022

UNFINISHED BUSINESS

At the Weld @2022

 Khamis, 26 Mei  2022.

Sebenarnya tugasan kerja potong rumput wak masih belum selesai.
Mgr pak DDI asyik panggil² dari tengah lautan.
Terpaksalah wak cari pelabuhan (baca, port) untuk selesaikan kerja² itu.
Mahu lepak² staycation pun tidak selesa. 

Kamus lalat.
Unfinished business - sesuatu yang perlu ditangani atau diusahakan oleh seseorang; sesuatu yang belum dilakukan, ditangani atau diselesaikan. Contoh ayat: anda dan saya masih mempunyai beberapa urusan yang belum selesai bersama.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 25, 2022

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: BUKIT CEYLON

Reception before 2.40pm @2022

 Rabu,  25  Mei 2022.

Weekday staycation di Kuala Lumpur. 

Kebosanan mencipta kelainan.
Wak mencari-cari penginapan untuk istirehat dari kerja yg tegang lah sangat.
Ceylonz Suites di Bukit Ceylon bersebelahan Bukit Bintang.
Penginapan 4.5 bintang di ibukota. 
Layannnnz.

Apartmen Ceylonz Suites Klcc By G Suites terletak di daerah Bukit Bintang di Kuala Lumpur, 16 km dari lapangan terbang Subang (SZB-Sultan Abdul Aziz Shah).

Kawasan ini terletak 3.4 km dari Taman Tasik Titiwangsa. Penginapan ini berada 1.4 km dari Aquaria KLCC. Ia mengambil masa kira-kira 5 minit berjalan kaki untuk sampai ke Atmosphere 360 ​​Revolving Restaurant dan Pampas Reserve Steakhouse. Kuil Sin Sze Si Ya dan Muzium Negara Malaysia juga boleh dikunjungi dengan pantas dan tuntas.

Semua bilik dilengkapi dengan keselesaan, seperti Wi-Fi percuma, televisyen satelit dan penghawa dingin. Apartmen ini mempunyai dapur mini berserta dengan bantal bulu kapas dan linen yang disediakan di dalam bilik tidur. Untuk keselesaan anda, anda akan mendapati pengering rambut, bidet dan cadar mandi.

Ia menawarkan dapur dengan microwave, cerek elektrik dan mesin cuci pinggan mangkuk. Ia terletak hampir 10 minit berjalan kaki dari stesen bawah tanah Pasar Seni. Iya lah tuh.

Tarikan  utama wak pilih hotel ini adalah kerana untuk mengambil gambar KL Tower dan Petronas Tower dengan berlatar depan swimming pool. Boleh kannnz.

IT'S NOT A HOLIDAY AFTER ALL

Wak belum sempat lagi check-in.
Mgr Pak Didi dari offshore sudah panggil2 suruh buat kerja potong rumput.
"Urgent wak, hari ini harus di bikin," arahnya.

Juga tengahari tadi.
Mgr cik IEN suruh masuk mesyuarat tingkap dengan vendor.
Wak layan sahaja.

Dalam kesibukan tugasan diatas.
Sempat jugalah wak berlarian ke tingkat atasan.
Untuk ambil 2 3 kepingan gambiran sudah.
Walaupun cuaca mendung dan berawan tebal.

Kamus lalat.
Staycation - percutian yang dihabiskan di negara sendiri dan bukannya di luar negara atau di Qatar, atau percutian di rumah dan melibatkan lawatan sehari ke kawasan menarik tempatan. #Harak maklong.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

In the morning ...

May 24, 2022

THE REPLACEMENT FASTING

WP Sungai Chuah Abandoned Shopping Mall @2022

 Selasa, 24 Mei 2022.

Hari ini wak ganti puasa.
Semoga dipermudahkan urusan. Aminn.

Pagi tadi wak sudah berlarian ke Sungai Chuah.
Kemudian ke atas bukit Saudagar Nanas.
Disebabkan berpuasa, wak tidaklah masuk ke restoran nanas itu.

Movie lalat.
Battle: Los Angeles 2011.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 23, 2022

WARUNG BUNIAN, MEE UDANG & NASI KRAPOW

Sovotel  Putrajaya @2022

Isnin, 23 Mei 2022.

Pagi2 sudah berlarian ke Warung Bunian.
Pesan dan makan nasi lemak telur bungkus dan roti canai satu.

Petang pula terasa mahu menjamah mee udang.
Tapi wak cuba mengikut arahan Google maps.
Dua2 warung tidak ditemui.
Mungkin sudah lama bungkus disebabkan Covid yg ganas itu.

Maka wak pun berlarian ke IOI Mall Putrajaya sahaja.
Makan nasi krapow siam sudah.

LAST DAY ON NETFLIX

Sudah beberapa pekan penulis guna Netflix.
Akaun Netflix milik anak lanang yg baru bertugas di KLCC itu.
Hari ini dapat notis "Last day to Watch on Netflix".
Yo wes lah.
Bukan wak tenok selalu pun.

ADZAN SOUND NOTIFICATION

Tadi wak berjaya buat henfon Poco F3 itu mengeluarkan suara azan.
Kerana sebelum ini setting notification suara tidak diaktifkan.

Movie lalat.
Triple Frontier 2019.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 22, 2022

FISHING HOBBY IS A WASTE OF TIME

Tanjung Langsat sunrise this morning @2022

 Ahad, 22 Mei 2022.

Pagi2 subuh sepi-e.
Wak pun berlarian ke Tanjung Langsat.

Oleh kerana lokasi berdekatan lapangan terbang Changi.
Maka berduyun2 dan bersusun2 lah kapal terbang mendarat di situ.

Link: Kali terakhir ke sini (2020).

Ambil dua tiga keping gambiran sunrise sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 21, 2022

DURIAN UDANG MERAH VS DURIAN TEMBAGA

Ini durian tembaga (rm25 sekilo) @2022

 Sabtu, 21 Mei 2022.

Sudah beberapa pekan.
Isteri wak (yg itu) membebel.
Pasal kipas yg tidak berfungsi.
Pasal loceng pintu yg tidak berbunyi.
Dan pasal lampu pagar yg sudah lama rosak dan tidak di pasang.

Semalam petang wak sudah panggil juruletrik.
Dua orang mamat muda lagi.
Mereka cuba periksa apa yg rosak.
Akhirnya masih tidak berjaya.
Upah periksa = rm20.

Malam tadi wak keluar ke kedai lampu.
Kedai yg agak jauh dan disarankan mamat juruletrik tadi.
Tapi bila tiba di parkir kedai pun baru sahaja tutup.
Bila tengok waktu di henfon sudah 8.00 malam.
Yo wes lah.

Singgah di medan selera J.
Cuma pesan minuman manis potong kaki
Air tembikai laici dan lemon asam boi.

Selepas itu singgah di gerai jual buahan.
Beli pisang, rambutan, dan buah salak.
Terlanjur beli sebiji buah durian udang merah (rm35 sekilo).
Habis dimakan wak dan isteri.

Bila anak wedok yg baru pulang kerja dari restoran sushi.
Dia terhidu bahu durian yg sudah habis.
Terpaksalah wak berjanji mahu belikan esok (hari ini) pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

May 20, 2022

MEE REBUS DAN ROJAK TAUHU HAJI WAHID

Kelapa Sawit heading south @2022

 Jumaat, 20 Mei 2022.

Pagi tadi sudah berlarian ke gagang.

Singgah di Kelapa Sawit untuk solat fardu Jumaat.
Di masjid  Kampung Ayer Manis.

Petang pula terus singgah di kedai Mee Rebus Haji Wahid.
Pekena mee rebus dan rojak tauhu.
Alone  matcham biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Gunung Pulai (Johor) @2022
This is why I'm still fat @2022
Mee rebus and rojak tauhu Haji Wahid Taman Rinting @2022

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...