Jul 30, 2017

KEMANA TUMPAHNYA KUAH KALAU TIDAK KE NASI

Tapa Motor made an oilpalm's collector motorcycle | Exhibition at Plaza Angsana 2017

Alhamdulillah, urusan jual beli dan serah milik tanah pusaka kakak yang tua kepada adiknya telah selesai pagi tadi dengan aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin.



Blog bukanlah hakmilik kekal.


Pesuruhjaya Sumpah Jalan Dhoby | Johor Bahru 2017

Sisters | Masjid India Jalan Dhoby | Johor Bahru 2017

Jul 29, 2017

LALAT NAGA

A black dragonfly.

Penulis telah bertugas memotong rumput di waktu pagi Sabtu yang hening.

Nota kamus lalat. Dragonfly dalam bahasa Melayu disebut sibur-sibur atau pepatung.



Blog bukanlah hakmilik kekal.

A red dragonfly.

Dan kucing-kucing dalam sangkar:

Neko the cat.

Leo the cat.

Jul 28, 2017

ASTRO TRANSMISSION REPAIR BLOG

Sila goyangkan inul untuk remote Astro yang tiada penanda dan ada penanda.

Malam tadi isteri penulis (yang itu) merungut, tv astro tidak boleh dibuka. Penulis ingatkan memang tiada siapa yang menonton kerana kaum kerabat semua sibuk bermain henpon pintar masing2. Jadi, bila penulis buka astro dan televisyen sekali memang tiada siaran. Dalam kotak dekoder astro pun tiada tulis nombor siaran. Akhirnya penulis pun mengadu dengan telefonis astro.

Selepas melayan suara robot selama 7 minit, tekan 1 kemudian tekan 2, kemudian tekan 1 lagi, akhirnya penulis pun bercakap dengan suara manusia biasa. "Wak kena tutup suis semua yg sambung dgn dekoder dan tv, cabut semua plug, pastu pasang balik plug dan on kan dekoder dgn tv, kemdian pegi kat tv, tekan home button - butang paling kanan di barisan kedua, klik settings, pastu klik installation settings," kata cik adik manis. "Kalo tak boleh juga, kami akan hantar staff dtg untuk cek piring kat luar tu, esok bole? wak sila amek nombor report nih, esok sila bayar lima poh hinggit kat budak astro tu," katanya lagi.

Pagi tadi sebelum pergi bertugas memotong rumput, penulis pun cuba sekali lagi buka semula tv dan astro. Weh, boleh pula.

Pukul 10.22 pagi tadi, ada mamat astro telefon beritahu sudah tiba di depan rumah. Kemudian penulis beritahu tv dan astro sudah baik-baik semula seperti sediakala. Mamat astro pun pulang. Penulis sudah jimat rm50. #bijakkanbeta

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jul 27, 2017

I SEE THESE COLUMN TOWERS ALMOST EVERYDAY

Lotte Titan Petrochemical plant | Pasir Gudang 2017

Pemandangan biasa bila menghantar anak wedok ke tempat kerja beliau di Jalan Tembaga. Dengan bau asap toksik dari kilang-kilang yang berdekatan amatlah memualkan.

Blog bukanlah hakmilik kekal

Jul 26, 2017

HOW TO CONVERT AUTOCAD 3D MODEL TO PDMS

AutoCAD Mechanical 2017
Entri ini agak teknikal. Untuk rujukan penulis sahaja.
 
Issue:

How to create a step-file from a model of AutoCAD® Plant 3D into PDMS 3D model?

Solution:

  • Dalam AutoCAD, guna command EXPORTTOAUTOCAD to convert the AutoCAD Plant 3D components to 3D Solids
  • Bukak this drawing with AutoCAD® Mechanical
  • Ekspot the drawing to a step-file, ie *.stp using command STEPOUT
  • Dalam PDMS, guna Equipment application, pilih Utilities > Mechanical Equipment Interface (or MEI Import). But there must be an Implant license available.

Nota lalat: 
Sebagai alternatif boleh guna  3rd party applications to convert the  dwg-file, converted by EXPORTTOAUTOCAD, to a  step-file. But the applications need to request a trial license from the admin. It's a nuisance request indeed. Referral: SST Systems and pdmsid.

Aveva PDMS 12.0.SP6 2017

Jul 25, 2017

MONDAY BLUES

Everywhere we can find Banglas | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Hari Isnin yang biasa.

Tengahari yang panas berdeting, penulis sempat lagi berlarian ke Kompleks Pusat Bandar dan membeli suratkhabar sehinggit, Kosmo! kerana ada nama penulis memenangi baju T saja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A pink car | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Peraduan Destinasi Menarik Perak contest winners | Kosmo! | Menara Aqabah | Pasir Gudang 2017

Jul 24, 2017

BALIK KAMPUNG NAK TENGOK KEBUN

Gunung Pulai view from Kampung Maju Jaya | Jalan Sawah | Johor 2017
Ahad pagi, penulis hantar cikpuan Jnulekasnova ke bengkel servis Mutiara Toyota Plentong. Penulis sebenarnya ada temujanji dengan jurukur untuk menjengah kebun pusaka juga. Tetapi jurukur ada mesyuarat pula, jadi perjumpaan dibuat sebelah petang. Dipendek cerita, penulis pun telah berbincang dan membawa jurukur sehingga ke belakang kebun pusaka. Selepas itu, penulis dan adik lanang yang tinggal di kebun itu juga pergi ke rumah jiran yang tinggal betul-betul dibelakang kebun pusaka.

Usai melawat kebun pusaka, dalam perjalanan pulang di tengahari yang panas terik berdeting, sempat lagi penulis singgah di warung cendol ditepi jalan untuk pekena air ABC biasa. Bila penulis pesan mee bandung, kebetulan tuan punya warung (K) yang penulis kenal dari zaman persekolahan terus menelefon isteri yang tinggal di rumah mereka sepelaung saja dari situ. 5 minit, isteri dengan anak menaiki motorsikal. K punya dua orang kakak, F dan Z. F sekarang mengikut suami tinggal di Gerik Kedah, manakala Z menjadi guru besar di Sekolah Kebangsaan Pontian Besar. Ahh, itu cerita lama, 30 tahun yang lampau. Kalau diingat, luka lama berdarah kembali, luka yang baharu nak letak dimana uoolss. OTL



Nota lalat. Takziah untuk keluarga becik Salina Sapikon kerana kehilangan anak dara beliau dalam kemalangan maut semalam (Jumaat).

Nota lalat. Sempat lagi penulis singgah di kilang pancing dan basikal di pekan Nenas, Shimano, syarikat pertama penulis bertugas. 30 tahun yang lampau, lama tuh. Syarikat yang menghantar penulis membuat latihan kerja di Singapura selama 3 bulan, kemudian ke Osaka, Jepun selama 6 bulan. Bila pulang seminggu dari Jepun, anak lanang yang tua pun lahir.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The surveyor is studying the land title | Jalan Sawah | Johor 2017

The neighbor who is living at the backside is showing the landstone | Jalan Sawah | Johor 2017

Air Batu Campur cocktail | Jalan Sawah | Johor 2017

Mee Bandung Kampung Maju Jaya | Jalan Sawah | Johor 2017

Shimano company | Pekan Nenas | Johor 2017


Jul 23, 2017

HI KLCC

Sila goyangkan inul untuk lihat gambar lama (2012) dan gambar tengahari tadi (2017). Lokasi: Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur 2017.

Untuk baca entri lama Chili's Grill & Bar Restaurant, Midvalley 2014, sila meratah di SINI.
Untuk baca entri lama Seputar Malaya: Day 2 State 6 KLCC 2012, sila diri tegak di SINI.

Kelmarin, isteri penulis (yang itu) telah berguling-guling mengajak ke Key Ell. "Dinda nak makan kat Chilis lah," pujuknya. Weh, saperlah tak sayang bini, tapi ada kan, makcik kannns. OTL

Pagi-pagi Sabtu tadi sebelum subuh sepi-e, penulis pun berlarian ke Key Ell. Makan di restoran Chilis Mid Valley sudah. Sempat lagi anak lanang remaja itu mengepaw penulis. "Nak beli laptop baru lah bah," pujuknya juga, "laptop anaknda yg lama dah nak mampus."

Usai makan tengahari, beli laptop di Midvalley, sebelum pulang ke gagang, penulis sempat lagi singgah menangkap gambiran di taman pelancongan KLCC. Tangkap 2 3 gambiran sudah.



Penulis tiba di rumah pun hari sudah senja.

Nota lalat. Tujuan penulis berlarian ke Key Ell dan pulang pada hari yang sama adalah kerana esok hari bersekolah. Tidak boleh cuti lama-lama sekarang ini, tidak seperti zaman dulu-dulu. Sistem keluarga sudah rusak. Nak singgah jenguk kat rumah merpati Bukit Belacan penulis yang itu pun tak sempat.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Renault Captur | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Chili's Grill & Bar Restaurant | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Classic Ribeye medium rare | Chili's Grill & Bar Restaurant | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Chili's Grill & Bar Restaurant | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Fajita | Chili's Grill & Bar Restaurant | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Volcano dessert (molten chocolate cake) | Chili's Grill & Bar Restaurant | Midvalley | Kuala Lumpur 2017

Going home sweet home | Malacca Melaka - Johor border 2017

Happy boy with his new Dell Inspiron i5 7000 Gaming laptop

Jul 21, 2017

DAMN! THEY BUILT IT AS I DESIGNED IT

A full circle rainbow over Bunga Pakma Topside project | Kuching | Sarawak 2017

Projek Baram yang pernah penulis libatkan diri dulu kini di Kuching sedang dalam pembinaan (baca, fabrication stage). Ada rakan penulis sedang bertungkus lumus menyiapkan kerja-kerja disana. "Beromen makan nasi ayam penyet pon x peluh mcm ni," rungutnya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

CARA ELAK BOCOR RUMAH 2 TINGKAT



Biasalah kan, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah banyak-banyak ditepi pantai.

Sebenarnya bilik air ditingkat atas sudah lama nampak kebocorannya. Sudah berbulan-bulan. Air menitis jatuh ke bilik air bawah. Biarkan, biarkan.

Bulan lepas juga, tangki air di siling atas juga berlaku kebocoran. Sudah panggil tukang paip, apek tu mula-mula kata bebola pam rosak, jadi diganti baru. Lepas itu air masih melimpah jatuh ke siling, bila apek periksa, apek kata tangki air pula yang bocor. Bila disuruh ganti, apek dan pekerja indonnya tidak berkesempatan. Jadi, penulis panggil tukang paip ke 2. Bila sudah diperiksa, dan hendak mulakan kerja, abam tukang paip pula kata pekerja indonnya kena tahan imigresen dan kena pulang ke indon. Abam tukang paip berikan nombor abam tukang paip ke 3. Sekarang abam tukang paip no 3 sedang membuat kerja penggantian tangki air atas bumbung (dah siap), penggantian mozek lantai, dan penggantian tandas duduk.



Nota lalat. Gambar diatas ialah bank kuasa (baca, powerbank Pineng) yang baru sampai kepangkuan penulis semalam. Terimakasih daun keladi.

Nota lalat 2. Kerja-kerja penggantian dan baik pulih tandas sudah selesai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A new toilet seat 2017.

Jul 20, 2017

WATER CHOPPED WILL NOT SPLIT



Peribahasa "air dicincang tak akan putus," hanyalah ayat penyedap rasa sahaja.

Makna: Perbalahan atau pergaduhan antara saudara-mara tidak akan berpanjangan kerana akhirnya mereka akan berbaik-baik semula.
Meaning: Bickering or fights between siblings will not last long as at the end they will be good to each other again.

Selepas kedua ayahnda dan bonda penulis tiada, memanglah ada krisis antara adik beradik. Terutamanya tentang sebidang tanah sekangkang kera yang ditinggalkan dan dibahagi kepada 10 orang. Walaupun sudah lama ada perjanjian tentang pembahagian sama rata, tetapi ada sahaja yang tidak puas hati.

Kelmarin, setelah lama rancangan tertunggak, setelah berbincang dengan yang lain, akhirnya penulis berjaya menghubungi pengukur tanah untuk meletakkan batu tanda didalam kebun tersebut.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jul 17, 2017

DANGA BAY SUNSET

Danga Bay sunset during dusk today | Gunung Pulai in the background | Johor 2017

Petang semalam penulis telah berlarian ke Pantai Lido aka Teluk Danga Bay beach. Kemudian ke pancuran air di perkarangan istana Bukit Serene dan akhir sekali ke pasar karat JB.

Untuk baca entri Jampong di Danga Bay 2013, sila merayap di SINI.
Untuk baca Perspektif Satu Titik Hilang di Danga Bay 2013, sila jentik di SINI.
Untuk baca entri Rumah Limas Pontian di Danga Bay 2011, sila petik di SINI.
Untuk baca Satu Titik Hilang di Jeti No. 4 Danga Bay 2011, sila laras di SINI.
Untuk baca entri konsert Jom Heboh 2008, sila menjoget di SINI.
Untuk baca Rumah Limas Johor di Danga Bay 2007, sila jenguk di SINI.



Nota rumah lalat.
1. Status jual beli rumah murah flat Kulai, kelmarin peguam beritahu pembeli, ia sudah mendapat kepastian bahawa pinjaman bank pembeli sudah diluluskan. Sekarang urusan pemindahan wang ke akaun penulis. Semoga dipermudahkan. Untuk baca Signing SPA and Getting 10% Deposit, sila semak di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Danga Bay sunset during dusk today | Gunung Pulai in the background | Johor 2017

Danga Bay Marina Club |  Johor 2017

Danga Bay silhoutte during dusk today | Johor 2017

Danga Bay sunset during dusk today | Danga Bay View restaurant | Johor 2017

Dataran Istana Bukit Serene | Johor 2017

Dataran Istana Bukit Serene | Johor 2017

Bazar Pasar Karat Johor Bahru JB | Johor 2017

Jul 16, 2017

KADANGKALA KESABARAN ADALAH KUNCI KEJAYAAN - CAPTAIN AMERICA

Spider-Man: Homecoming 2017 has the best post-credits scene since The Avengers

Malam semalam penulis telah menemani isteri penulis (yang itu) dengan kaum kerabat yang lain untuk menonton wayang Spider-man Homecoming 2017. Bila wayang tamat, kaum kerabat yang lain masih tidak berganjak dari tempat duduk masing-masing walaupun penonton yang lain sudah pulang ke gagang kerana kami ingin menunggu babak akhir sedutan selepas gulingan kredit (baca, scrolling credits). Akhirnya kami ketawa bersama-sama kerana telah tertipu! Walaupun babak tambahan itu ada, tetapi penantian itu tidak berbaloi. OTL

Nota lalat. Pembaca perasan tak penanda tetikus penulis dalam blog ini sudah bertukar menjadi lelalat? Lol. Tapi kalo nmpk pepijat atau masih tak nmpk maksudnya dah pendek umur. ;p Jgn mare, penulis gurau-gurauan saje.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Bonus foto lalat:

Post scene bonus: This abam Bangla cleaner also wanted me to leave the cinema! Ha Ha Ha

Jul 15, 2017

AFTER SUNRISE

On Senai Desaru expressway (SDE) this morning | Johor 2017

Pagi-pagi subuh sepi-e, penulis telah dikerah anak lanang untuk menghantarnya ke lapangan terbang Senai. Anakanda ada jemputan kenduri kahwin di Sibu belah saudara isterinya.

Dalam perjalanan pulang, sempat penulis singgah di atas jejatas Lebuhraya Senai Desaru untuk menangkap gambiran matahari terbit diufuk timur itu. Dan bertemu dengan fotografer Apai yang sudah lama berada disitu.



Nota lalat. Belasungkawah.. Alfatihah untuk rakan sekerja lama Shimano Pekan Nenas dan sekolah menengah pekan nenas, arwah Hashim bin Yusof kerana kemalangan jalanraya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

aDm | McDonald's restaurant near Senai airport | Johor 2017

Senai airport arrival hall | Johor 2017

Motorcycle accident before Permas Jaya exit on  East Distribution Link (EDL) highway | Johor 2017 

Metro Ahad: "Tiada Lagi SMS Nasihat" arwah Hashim bin Yusof 2017

Jul 14, 2017

HANYA UNTUK SESUAP NASI DAN SEBONGKAH BERLIAN

Sunset on Jalan Masai - Kong Kong, before turning right to Taman Kota Masai | Johor 2017

Petang semalam, selepas berjaya memperbaharui cukai jalan dan insuran dan mengemaskini dokumen dengan Uber, penulis pun mengayuh untuk hari ketiga berturut-turut selepas balik bertugas memotong rumput.

Diari seorang pemandu uber di KL dan kadang-kadang di JB ada disana disana.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...