Apr 30, 2022

WELCOME HOME

Welcome home @2022

 Sabtu, 30 April 2022.

Pagi tadi jam 10.30am sudah ke poliklinik penawar.
Untuk dicucuk boaster.
2 dos Sinovac + AZ (Astra Zeneca) = 94 peratus keberkesanan vaksin.
Gratis.

Selepas itu ke Mydin membeli barangan dapur.

Sambung tidur.

Petang pula ke Permas Jaya membeli apam balik dan sebongkah berlian.
Dan pulang singgah di param (pasar ramadan) berdekatan.
Beli juadah berbuka puasa.

Movie lalat. 
The Lost Daughter 2021.
Croupier 1998.
Donnie Brasco 1997.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 29, 2022

AND BACK AGAIN TO MASAI

On Jalan Tun Razak @2022

 Jumaat, 29 April 2022.

Wak ambil anak wedok di rumah sewa di Gurney Height.
Dan terus balik ke gagang.

Movie lalat.
1. Black and Blue 2019.
2. Silverton Siege 2022
3. The Liberator 2020

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 28, 2022

BEAUTIFUL GODDAMN DAY

Telur kampung at Speemart 99 @2022
Khamis,28 April 2022.

Pergi kedai senang dan mudah 7-11.
Telur tiada.

Pergi kedai Laju 99.
Hanya telur kampung sepeket.
Tidak jadi beli.
Pergi ke kedai runcit biasa.
Kedai runcit yg satu sudah ditutup.

Pergi kedai runcit satu lagi.
Baru berjumpa telur biasa-biasa murahan.

Ooh.
Seharian melayan movie Netflix.
Banyak movie yg tidak habis ditonton kerana kebosanan.
Cerita yg tidak penuhi citarasa wak.

Movie lalat. 
Sand Castle 2017. "After asking MacGregor if it is a beautiful day for the infantry and receiving an enthusiastic affirmation, he boards the plane. "

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 27, 2022

THE FIRST IN LINE, BUT

Kat negeri Arab pun takde jual fresh kurma @2022 Lotus's IOI City Mall

 Rabu, 27 April 2022.

Kelmarin ada orang beritahu.
Duit raya baharu akan diedarkan di BSN itu.
Kaunter dibuka pada hari ini (Rabu).

8.10am sudah tercegat di pintu bank. Pintu masih tutup. Masuk ke mesin ATM. Keluarkan duit tapi kad ditendang.

8.20am lepak2 diluar laman bank. Layan makcik cleaner Indonn membebel pasal kerja dan kerenah mandor dia.

8.50am beratur didepan pintu kaca bank.

9.01am pintu bank dibuka tapi kena tunggu jam 9.30am untuk duit baharu. Tiba2 cikkiah kat kaunter sudah kecoh2 kata duit bermula jam 10.30am pula. 

9.08am Wak teringat pesan orang tua2. Kalau kita mudahkan urusan orang, Allah akan permudahkan urusan kita. Jadi wak ada idea sementara tunggu. 

9.11am ambil no giliran beli SSP. Terus dipanggil ke kaunter 2. Abam kaunter kata dia cuba tolong dapatkan duit baharu. Wak berikan slip pengeluaran duit. Jadi tidak perlu tunggu. Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin.

9.30am abam kaunter suruh tunggu sejam lagi.

10.30am masih tiada apa2 berita dari kaunter.

10.49am pegawai mula serahkan borang slip pengeluaran duit. Tapi kata sudah berikan kepada abam kaunter. Orangramai mula beratur.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Apr 26, 2022

DUIT RAYA SUDAH HABIS

Bamboo entrance @2022 Alamanda Putrajaya
Selasa, 26 April 2022.

Sebenarnya wak malas mahu keluar hari ini.
Tapi ada sahaja orang yg mahu pesan duit raya yg baharu.

Pergi Maybank pun mamat yg duduk depan itu berkata.
"Duit raya dah habis wak, raya pun dah nak dekat."
Yo wes lah.

Petang pula tersangkut lama melekat selepas plaza tol yg ada roundabout itu.

Aduhai.
Nasib juga sempat singgah di param beli juadah berbuka puasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 25, 2022

NOSTALGIC NIKON TUMBLER

Nikon Tumbler @2022

 Isnin, 25 April 2022.

Terima tumbler (termos) Nikon yg wak pesan dari shopee.
Memang teringin mahu pakai tumbler masa kerja di offshore.
Walaupun mahal (RM99), tapi nostalgia dulu2 masa hobi fotografi menggamit kenangan.
[+ Nescafe in a Nikon Lens Tumbler - 2015]
[+ Untung sabut timbul - 2013]

Movie lalat. 
Keluarga 69 (1967).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

KIPMART MASAI REVISITED

Driving Saga without insurance nor roadtax @2022

 Ahad, 24 April 2022.

Pagi tadi (eh, sebenarnya sudah jam 11am).
Wak temankan bini wak (yg itu) ke Kipmart.
Bila sampai, ramainya orang ramai.
Kereta nak parking ke dalam pun sesak.
Sampai bini wak suruh patah balik dan datang esok.
Ghisau ghisau pasal parking, pasal troli.
Wak suruh bersabar sahaja sebab sudah sampai kann.

Sementara bini wak (yg itu) sibuk membeli ayam, daging dan sayuran basah.
Wak pun bergegas dan kena beratur pula untuk keluarkan wang di mesin ATM.

Petang wak berlarian lagi ke bandar koboi itu.
Bersama anak lanang mencari kedai spare-parts dan hardware.
Kedai spare-part mencari lampu kereta cikbibah pepel.
Kedai hardware untuk mencari pili air bilik mandi.

Ondway balik, singgah di Lotus's untuk beli air botol.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 23, 2022

BACK TO MASAI

A Grabfood rider @2022

 Sabtu, 23 April 2022.

Olehkerana cikputih sudah boleh berlarian.
Maka wak pun terus pulang ke gagang pagi ini.

Nota lalat.
Wak perasan bila balik ke Malaysia ini.
Agak lambat buka blog wak bila guna henfon.
Kena tunggu iklan dulu seminit dua.
Sehingga ada rakan blogger yg komplen.
Wak minta maaf ya.
Harap kawan2 dapat bersabar juga.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 22, 2022

TOOTH EXTRACTION (HAVING A TOOTH PULLED)

Alan Adlan Dentist @2022
Jumaat, 22 April 2022.

Pagi tadi wak sudah hantar cikputih ke bengkel kereta.
Ada 2 masalah - transmissi gear tidak bertukar.
Dan penghawa dingin tidak sejuk.

Sementara tunggu cikputih diperiksa.
Wak ambil Grabcar ke klinik gigi.
Sebab gigi geraham wak berlubang.
Cabut satu gigi.
Minggu depan kena datang lagi untuk cuci dan tampal.
Kos: rm140.

Solat jumaat di masjid berdekatan.

Berkejaran ke bengkel untuk melihat cikputih.
Pomen kata blower aircond rosak.
Kabel sensor dibelakang dimakan tikus yg jahat.
Pomen kata tunggu esok baru siap.

Sempat berlarian ke nilai.
Semasa pulang, kerani bengkel panggil kata cikputih sudah siap.

Terus berlarian ke bengkel.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

 

Apr 21, 2022

IFTAR BUFFET STYLE

KL Tower view @2022

 Khamis, 21 April 2022.

Cadang mahu pulang ke Masai.
Tapi cikputih bermasalah pula.
Masalahnya ialah problem.

Petang berlarian ke PJ untuk iftar.

BERGADANG JANGAN

Malam tadi jam 10pm waktu tempatan.
Tiba2 Mgr pak DDI dari offshore buat panggilan.
Minta tolong siapkan 2 kerja.
"Urgent wak, " rayunya.
Wak pun tanya boleh claim waktu kerja ataupun tidak.
Sekarang kan secara kontraknya wak sedang beristiharat lebih 30 hari.
"Boleh, " balasnya lagi.

GIGI BERLUBANG

Sudah lama gusi wak berasa kesakitan.
Disebabkan sudah lama tidak dicuci dan ditampal.
Tapi malam tadi memang paling parah.
Sehingga wak sapu ubat gigi Pepsodyne.
Nasib baik juga boleh terlelap ketiduran sebab jet lag tahap akhir.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 20, 2022

KUNGFU HUSTLE REVISITED WITH SMART TV

Suria KLCC @2022

 Rabu, 20 April 2022.

Movie lalat.
Kungfu Hustle 2004 (Netflix).
Mission Impossible: Rogue Nation 2015 (Netflix).
The Founder 2016 (Youtube). 

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Apr 19, 2022

REST DAY

Kampung Sungai Haji Dorani @2022

 Selasa, 19 April 2022.

Hari Nuzul Quran dan cuti umum.
Pagi tadi kepala wak tingtong lah pula.
Tidur dari pagi selepas solat subuh sehingga tengahari.
Jet lag lah kata kan. 

Hari ini tiada kemasukan emel dari boss atau sesiapa berkenaan kerja.
Jadi wak releks biasa2 sahaja. 

Mahu sambung tidur disebelah petang.
Tapi tidak mengantuk pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Kampung Sungai Limau @2022
Kampung Sungai Limau @2022

Apr 18, 2022

EXEMPT FROM FASTING

On the way to KLIA @2022

 Isnin, 18 April 2022.

Disebabkan musafir, wak tidak puasa hari ini.
Harus diganti nanti.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

BALIK KAMPUNG YAHUU

City Center, Doha @2022

 Ahad, 17 April 2022.

Pagi tadi wak panggil customer service Maybank lagi.
Dipendek cerita, mereka sudah bolehkan set pengeluaran wang luar negara guna mesin ATM. 

Segera wak keluar ke City Center Mall.
Berjaya keluarkan duit.
Terus wak ke Souq waqif

Di Souq Waqif wak beli ole2, spt jam tangan, selendang cashmere, jersey tshirt Qatar dll. 

Pagi wak sudah beritahu JOH suruh driver datang ambil jam 4pm.
Tapi driver tiba awal sebab JOH yg suruh.
Aiyah. 

Segera wak tinggalkan 2 bagpack di pejabat.
Dan terus bawa beg besar dan bag laptop naik kereta ke airport

Di airport, sementara sejam waktu berbuka.
Wak beli air mineral QR7 dan buah epal QR8.
Mahal gilerr wehh. 

Masuk kabin pesawat jam 7pm.
Pesawat terbang jam 8.35pm.

Tiba di KLIA jam 8.30am waktu tempatan.
8 jam perjalanan. 
7 jam beda jam waktu, pada keesokan hari.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Apr 17, 2022

ONE LAST NIGHT IN DOHA

West Bay @2022

 Ahad, 17 April 2022.
West Bay City Center, Doha.

ORANGES WITH LEAVES

Semalam makanan yg mamat Indonn janjikan lambat sampai.
Tapi wak sudah sediakan air tin Mountain Dew, dan buah limau berdaun.
Jadi tidaklah gelabah sangat.
Wak pun bercadang mahu keluar ke Souq Waqif dan makan KFC.

Usai solat maghrib wak pun keluar.
Dan nampak bungkusan sudah sampai diatas meja diluar.
Mamat itupun tidak jemput wak makan.
Yo wes lah.

Di City Centre mall wak singgah di mekdi dahulu.
Ingat mahu tapau double cheeseburger dan terus ke Souq Waqif.
Wak cuba set lagi pengeluaran wang guna kad atm Maybank.
Tapi bila wak cuba dimesin atm tidak boleh pula.
Dua kali wak cuba tau takper.

Siang semalam semasa wak hubungi Customer service Maybank ada notis gangguan ATM.
Terpaksalah wak batalkan hajat mahu ke Souq Waqif.

WASHING AND DRYER MACHINE
Sebelum keluar tadi wak masukkan baju spender kotor dalam mesin basuh.
Mesin yg agak berlainan sedikit dari bilik apartment yg wak pernah duduki sebelum ini.
Mesin tunjuk masa lebih 7 jam untuk cucian kering.

Bila wak balik dari mall dan lepak2 dalam bilik.
Tiba2 mamat Indonn EDY boleh tegur wak sebab cucian masih ada 6 jam lagi.
Dia ingatkan wak salah set.
Biasa dia buat sejam saja untuk cucian dan jemur spender lembab dalam bilik air.
Tapi wak beritahu bahawa spender wak akan kering dan mulus.

HEAVY SMOKERS IN THE ROOM

Dalam apartment wak tinggal sekarang ini.
Kesemuanya ada 5 orang Indonn selain wak.
Dan wak tidur sebilik double beds dgn EDY. 
2 daripada mereka adalah non-muslim dan hisap rokok sewenang2nya.
Dan salah seorang senyap sahaja.
Dan seorang lagi muka ketat dan suka cari kesalahan wak.
Maka berasap sahajalah dalam apartment.
Tidak mengapa, wak tinggal sehari sahaja tinggal di sini.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Apr 16, 2022

AFTER 84 DAYS OFFSHORE

At the receptionist @2022

 Sabtu, 16 April 2022.
Doha,  Qatar.

CONFIRMED FLIGHT

Semalam sudah periksa dengan ejen.
Tiket penerbangan pulang sudah diterima.

Hari ini wak kena buat pemeriksaan PCR.
Wak sudah beritahu semalam dengan mamat logistik yg baharu, bro JOH.

FREE SAHUR

Semalam masa turun dari apartment AWI.
Mamat Indon yg duduk sebilik sudah beritahu.
Pasal ada makanan untuk wak bersahur pagi tadi.

Dan tadi kami berborak2 juga.
Pasal pekerjaan mamat ini di offshore.
Sebagai EIT inspector, katanya.
Dia pernah pergi Singapura bersama keluarga.
Tapi belum pernah ke Johor lagi.

Pagi tadi wak sudah bepergian ke klinik Nassem.
Pukul 8.30am sudah tunggu di receptionist.
Di klinik tidak lama urusan wak untuk pemeriksaan PCR.
Cuma kena tunggu mat salleh sorang ini yg berbalut siku tangan.
Tidak seperti selalu, driver parking kereta  di basement.

Semasa pulang ke apartment, wak minta driver tolong tinggalkan di Corniche.
Wak jalan kaki sahaja ke medan Piala Dunia penghitung hari hujung tahun.
Tidak ramai orangramai disitu.
Sehingga abam guard dari Uganda datang dan sudi ambilkan gambar wak sorang diri.
Sebelum wak blah,  wak sedekahlah sedikit duit riyal.
Alhamdulillah.

Ooh.
Pasal keadaan suhu di luar memanglah panas berdeting.
Yg panas ialah bahang.
Bayangkan kalau di Masai mesti sudah berjujuran peluh keringat.
Disini seperti berpeluh tapi air peluh sejat diluar kulit.
Tapi disebabkan wak pakai topi, maka basahlah juga topi itu.

OLE-OLE DARI QATAR

Di Souq Waqif wak  cuba cari ole-ole Qatar.
Agak mencabar juga  kalau mahu membeli cenderahati di negara orang.
Sempatlah juga wak beli t-shirt Qatar, dan selendang Kashmir.

Bila di stesen metro Msheireb, wak agak kalut.
Kerana sudah hampir 3 bulan ditengah lautan.
Tercari-cari juga stesen mahu ke DECC.
Rupa2nya kena naik lrt ke satu lagi stesen.

HOW TO ACTIVATE MAYBANK CARD OVERSEA

Tadi wak cuba call customer service Malaysia.
Pasal mahu aktifkan atm card wak.
Boleh mamat  Maybank itu suruh buat guna maybank2u sahaja.
Tapi tidak boleh guna henfon apps.

Blog bukanlah hakmilik kekal.




CARA REFUND DUIT DALAM KAD TOUCHNGO YG TAMAT TEMPOH SECARA ONLINE

  Khamis, 20 Jun 2024. Hari Sabtu lepas semasa hantar anak lanang ke Senai airport . Baru perasan kad Touchngo wak sudah tamat tempoh.