Apr 14, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 83

Aku mahu pulang @2022

 Khamis, 14 April 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Esok wak sudah berangkat pulang ke Doha.
Walaupun UNG selalu cakap.
"Walaupun nama wak sudah tercatat di skrin chopper," sindirnya.
"Itu cuma 99% saja wak," katanya lagi.
" Yg 1% tinggalan pak DDI saja boleh mengubah perjalanan wak esok," kata UNG cuba menakut2kan wak.

A COUNTRY WITH CASTE SYSTEM
Pagi2 tadi mamat Vietnam, UNG PTW, membebel.
Pasal roommate dia yg baharu, mr X dari India.
Dia sudah suruh UNG pindah naik ke katil atas.
Sebab dia Manager dan  dia mahu tidur di katil bawahan.

Benganglah UNG tiba2 sahaja disuruh macam budak2 sekolah.
Walaupun badan UNG besar sebab body builder, tetapi UNG tidak mahu melawan.
Sebab mr X dari India cuma tinggal 10 hari sahaja di sini.

Panjang juga cerita pasal mamat X dari  India ini.
Sampai wak pun cerita  kejadian kena halau dari bilik di pelantar C dahulu.
Kemudian kita kutuk2 mamat X yg berlagak nak mampus.

Kebetulan tadi mamat X buat kecoh lagi.
Sampai Mgr pak AJU datang jumpa Mgr pak DDI disebelah wak.
Kes sebab mamat X dari India ini kacau CSR klien.

Kita yg dengar pun bengang juga.
Bila mamat X  dari India itu keluar.
Kita pun mengadu dengan Mgr pak Didi.
Rupa2nya mamat  X itu bukanlah  Manager.
Tapi Instrumentation Engineer biasa2 sahaja.
"Fark!" kata UNG sambil hentak2 meja.

Dan wak ceritalah satu kisah jenaka.
Dari ustad abdul somad katanya,
Orang India cakapnya banyak, tapi kerjanya sedikit.
Orang Jepun cakapnya sedikit,tapi kerjanya banyak.
Orang kita (Indon) lain yg disuruh, lain pula yg dikerjakan.

"Macam orang Vietnam jugak, " kata UNG.
"Masa meeting semua cakap boleh buat, tapi bila kat site semua bergaduh tak nak buat kerja," katanya lagi.

EXTENSION CONTRACT
Alhamdulillah.
Ejen sudah berikan surat sambung kontrak wak sebulan lagi.
Maksudnya, selepas raya nanti ada peluang wak mahu datang ke offshore lagi.
Jumpa anda disana. Disana.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Berebut to get the infamous pakwan (cekodok) during iftar @2022

No comments:

Post a Comment

Comment at your own risk.

99 WONDERLAND PARK DI WAKTU PAGI YG PANAS MEMBAHANG

  99 Wonderland Park Selayang @2024 Ahad, 19 Mei 2024. Pagi2 sudah berlarian ke tasik 99 Wonderland Park di Selayang. Taman tema yg sesuai u...