Mar 31, 2017

BIG BIG GIRL WITH BIG BIG BREAKFAST



Minggu ini penulis menghantar anak wedok yang baru mulakan kerja ditempat baharu beliau dengan cikPutih kerana cikBibah Pepel beliau sedang sakit πŸ”§πŸ”§πŸ”§ pendawaian enjin. Dijangka cikBibah Pepel dapat dibaiki sakitnya hari ini.

Tidak seperti selalunya, pagi ini penulis dan anak wedok bersarapan besar (baca, Big Breakfast) πŸ”πŸ”πŸ” sahaja di restoran makanan segera itu.

Bonus animasi gambiran dibawah. Lotte Chemical Titan flare, a view from Simpac Marine.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 30, 2017

MEE BANDUNG UDANG GALAH PASIR GUDANG



Awal bulan ini penulis pernah memesan mee bandung udang galah 🍝🍀🍀 atas talian yang ditemui dalam kumpulan wassap (baca, whatsapp group chat). Penghantaran sehingga ke tangga rumah.

Kelmarin tengahari, penulis teringin hendak memesan lagi mee bandung udang galah 🍝🍀🍀 itu sambil membelanja 17 orang rakan2 sekerja tempat penulis memotong rumput ini. Pesanan beserta mangkuk plastik, sudu dan garfu 🍴🍴🍴.

Gambiran lama mee bandung udang galah 🍝🍀🍀 diatas penulis paparkan tetapi diambil dirumah yang dahulu. Kelmarin tidaklah mengambil gambiran gambar2 rakan2 penulis kerana penulis agak sibuk melayan mereka. Kesemua mereka berpuas hati nampaknya. Jadi, usai menjamah selera, penulis pun hantarlah mesej ucapan terimakasih diatas penghantaran dan memberitahu penjual bahawa kesemua rakan2 penulis berguling-guling kepedasan dan berpuas hati dengan kualiti dan cita rasa mee udang 🍝🍀🍀 tersebut. Tetapi tidaklah penulis sangka, buah cempedak nak jadi nangka. Jawapan yang penulis terima agak berlainan. Abam penjual menjawab,
"trm ksh byk Wak, nk tnye Wak.. kat syarikat Wak keje bhg apa? klu ada lubang keje safety kosong, rekemen2 lah kat sy.. lama dah ambik course, tp x dpt2 lg job tu  😭. Sy keje jaga budak indon kat site je Wak... dulu tentera."
Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 29, 2017

SIGNING SPA AND GETTING 10% DEPOSIT



Tengahari tadi, Khamis 28/3/17, penulis telah berlarian πŸƒπŸƒπŸƒ ke pejabat peguam di Bandar Dato Onn untuk temujanji dengan pembeli flat rumah murah. Ada dua kekalutan pada urusan hari ini.

Satu. Penulis hanya perasan setelah menandatangani kesemua surat perjanjian SPA (baca, Sales Purchase Agreement) bahawa ejaan nama penulis tidak ditaip πŸ“  dengan betul seperti didalam mykad penulis. Alasan ahkak peguam, "tuari kami tak dapat ic wak lah!" Penulis minta tukar dengan nama yang betul. Tunggu lagi 13 minit.

Dua. Peguam ini haruslah menghormati waktu rehat tengahari untuk makan πŸ™πŸ™πŸ™. Tidak boleh berurusan di luar waktu pejabat dan juga waktu rehat. ⏰⏰⏰ "Dont mix business with pleasure," katanya. Haruslah berurusan di waktu pejabat SAHAJA.

Tiga. Semalam penulis sudah beritahu pembeli bahawa penulis tidak akan sain surat SPA sekiranya tidak dapat 10% duit cengkeram. Tadi, peguam maklumkan bahawa baki duit cengkeram akan dibayar pembeli selepas permohonan KWSP pembeli untuk pinjaman bank 100% diluluskan. Silap penulis tidak tegas, sepatutnya penulis boleh tidak mahu sain SPA. Tapi penulis ikut sajalah arus dan sain kesemua dokumen SPA yang telah tersedia. Tiba-tiba pembeli kata dia ada bawa duit cengkeram yang baki itu. πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ  Gumbira lah hati penulis. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Nota lalat. Urusan jual beli flat rumah murah ini sudah berjalan hampir setahun dan hampir selesai. Tiada ejen hartanah terlibat semasa urusan jual beli ini.

Nota kronologi masa pembelian flat rumah murah ini 🏘🏘, untuk rujukan:
13/11/1998 - tarikh beli (SPA), 19 tahun dahulu. Pinjaman bank: Ambank

5/10/2015 - setelah berbincang, penyewa setuju beli flat rumah murah
8/11/2015 - SUK & PTG permulaan permohonan jual beli.
28/10/2015 - selesaikan urusan cukai harta, cukai tanah, geran hakmilik di SUK & PTG Nusajaya
10/11/2015 - PTG nak salinan geran strata dari pengurusan
14/11/2015 - peguam TKK & Co Plaza Pelangi utk urusan tukarmilik strata kepada nama penulis

1/3/2016 - peguam TKK & Co selesaikan kes original strata title geran.
16/5/2016 - SUK luluskan permohonan PERTAMA. KESILAPAN - harus terus pergi ke PTG utk kelulusan pula. Demm.
*kesilapan besar disini ialah bila pembeli melantik loyar yang tidak buat kerja. Hanya 6 bulan surat SUK laku, akhirnya terbatal kerana tamat tempoh.

2/1/2017 - surat pembatalan pertama oleh SUK diluluskan
9/1/2017 - penyerahan dokumen permohonan KEDUA dikaunter SUK
26/1/2017 - dpt surat SUK, pergi ke PTG serah dokumen
12/2/2017 - dpt surat kelulusan PTG yang ditunggu-tunggu
3/3/2017 - bank loan pembeli diluluskan
28/3/2017 - sign SPA dgn pembeli dipejabat peguam, dan 10% deposit
Updated: 17/8/2017 - peguam menyerahkan cek baki bayaran πŸ’²πŸ’²πŸ’²- alhamdulillah, case closed.

Nota pengajaran. Urusan jual beli tanpa ejen ini mengajar penulis banyak perkara. Yang penting, dokumen berikut harus diselesaikan, mengikut turutan kepentingan:
1. Geran hakmilik strata (rumah flat berkelompok) sudah ditukar ke nama penjual.
2. Selepas mendapat kelulusan SUK, haruslah terus ke PTG bersebelahan saja utk mendptkn kelulusan Pejabat Tanah pula.
3. Bil semasa spt cukai harta (majlis), cukai tanah (pengurusan) haruslah terkini
4. Dokumen peribadi penjual (spt ic dan SPA rumah lain) dan pembeli (dan isteri) spt ic, surat beranak, payslip, pengesahan majikan, penyata KWSP dll.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 28, 2017

VIVA PALING BANYAK PROBLEM DENGAN WIRING ENGINE



CikBibah Pepel penulis yang dibawa oleh anak wedok ke tempat kerja terpaksalah dihantar ke bengkel servis Perodua Plentong πŸ”§πŸ”§πŸ”§ minggu ini. Olehkerana anak lanang yang sedang bercuti itu ada dirumah, maka penulis sudah menyuruhnya menghantar cikBibah pepel pagi Isnin tadi melalui tempahan telefon pada pukul 10.00 pagi.

Tengahari, pomen Perodua sudah panggil penulis memberitahu kereta sudah siap diservis tetapi masalah enjin yang bergegar yang berpunca dari pendawaian enjin terpaksalah dipesan dahulu dengan mendahului wang cengkeram.

Pukul 2.00 ptg, anak lanang penulis yang sulong bercuti sebelah petangnya kerana ada temuduga kerja pukul 4.00 ptg dan penulis menyuruhnya menghantar adik beliau untuk mengambil cikBibah Pepel. Anak lanang tak kisah.

Masa anak lanang remaja itu pandu balik cikBibah Pepel sambil komplen, "CikBibah sesak nafas lah bah, tadi kt simpang tempat kerja aDm nasib tak accident. Thanks to cikBibah sesak nafas. Kalau tak, kene t-bone."

Total kerusakan servis cikBibah Pepel hari ini ialah sebanyak RM161. πŸ’Έ
Total bakal kerusakan penggantian dawaian enjin (baca, wiring engine) ialah RM345. πŸ’ΈPendahuluan RM171 dulu.πŸ’Έ

Nota memori lalat 1. Beli cikBibah Pepel (2012), sunrise di SINI.
Nota memori lalat 2. Eksiden cikBibah Pepel (2017), gi keje di SINI.

Nota lalat 3. Update 30/3/17 Khamis, pomen Perodua beritahu brg wiring engine dh smpi. Penulis pun berlarian hantar cikBibah Pepel dlm hujan lebat ☔☔☔ dengan keadaan enjin yang terhangguk2. Abam pomen kata takleh siap hari ini.

Nota lalat 4. Update 31/3/17 Jumaat, pagi2 abam pomen beritahu cikBibah Pepel dah dipulihkan sepenuhnya dan boleh dibawa pulang. Total kerusakan psl wiring engine ialah rm451 πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ . Aduhai, sakitnya tuh disini 😭😭😭(cita citata).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 27, 2017

KAMPUNG ORANG ASLI KUALA MASAI REVISITED

Jetty Kampung Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Petang tadi, penulis bersama-sama dengan anak lanang bocah cilik telah berlarian ke pantai Kuala Masai.

Untuk membaca entri lama Kancil tersepit ditengah2 di Kuala Masai, sila sikunanti di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jetty Kampung Kuala Masai, Johor, Malaysia.

My green pasture currently. A view from Kampung Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Kampung Orang Asli Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Kampung Orang Asli Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Kampung Orang Asli Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Kampung Orang Asli Kuala Masai, Johor, Malaysia.

Mar 26, 2017

NURSE INI SUNGGUH GARANG TAPI TIDAKLAH SEBIJAK MANA

This is the hospital cloth that my sister was wearing on the ICU bed. Warning: this is a restored image may not as sharp as you would like to see. OTL

Hari Ahad yang biasa-biasa.

Tengahari tadi penulis bersama anak lanang remaja itu sudah berlarian ke pusat bandaraya. Isteri penulis (yang itu) tidak ikut sebab ada temujanji dandanan rambut katanya.

Pertama, penulis tunjukkan jalan ke pusat servis Perodua Plentong untuk anak lanang hantar cikBibah pepel esoknya.
Kedua, penulis menziarah kakak penulis yang masuk ke wad ICU semalam kerana serangan jantung pula. Cerita mirikel sila meroyan di BAWAH.
Ketiga,  penulis singgah  di pusat belibelah yang hidup segan mati tak mahu itu untuk mengambil hardisk luaran (baca, external hardisk) yang baharu sebagai pengganti lama yang rosak dan masih dalam waranti.
Keempat, makan tengahari nasi ayam penyet di LC Catering Jalan Tebrau sahaja.

Untuk baca waktu lawatan Hospital Sultanah Aminah yang patut kau tahu, sila injek di SINI.

Pasal tajuk adalah berkenaan pasal lawatan penulis ke wad ICU tingkat satu di hospital Sultanah Aminah JB. Bila sudah sampai dikatil kakak penulis, kelihatan dua orang misi (baca, nurses atau jururawat) sedang berbual dalam bahasa yang penulis tidak faham. Punyalah khusuk mereka berdua berbual pasal kerja dan cara penggunaan alatan hospital agaknya sehingga penulis terpaksa menyampuk kerana ingin bertanya perihal keadaan kakak penulis. Misi yang jaga cakap, "wak ni sapa?" Penulis beritahu bahawa penulis adiknya. "Ahh, doktor boleh bagitahu situasi dan kondisi kakak wak ni pada suami dan anak2 dia saja," kata misi itu. Penulis beritahu suami dan anak2 kakak akan tiba sebelah petang. Kemudian penulis berdiri sekejap sebelah katil kakak yang agak uzur dan tidak boleh berkata-kata. Penulis tangkaplah gambar, tetapi tiba-tiba misi itu herdik belakang penulis, "wak kene padam gambar depan saya sekarang jugak!" Wak kata wak tak ambil gambar lagi, tapi misi tak percaya, membebel sebelah penulis, "wak tunjukkan galeri henpon wak saya nak tengok sekarang! Kita tak mau nnti ade aduan dan saman pasal gambar2 mcm nih!" Akhirnya penulis akur dan terpaksa tunjukkan juga gambar-gambar dalam henpon cap aiYam penulis dan padamkan gambar-gambar kakak penulis barulah misi itu berpuas hati dan terus pergi ke katil hujung disana. Geramlah juga hati penulis. "P*ndalela lah misi!," kata penulis dalam hati sahaja.

Selepas mengucapkan selamat tinggal pada kakak penulis yang lumpuh dan tidak boleh berkata apa2 itu, penulis berjalanlah ke parkir kereta dan tanya anak lanang penulis. "Senang je bah," katanya dan seterusnya menunjukkan cara-cara nak dapatkan semula gambar-gambar dalam folder gambar yang baru dipadam dalam henpon cap aiYam penulis ini. Kacang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

KONG KONG: SKULL ISLAND 2017

Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Pagi-pagi tadi selepas Suboh sebelum fajar menyinsing, dan selepas menghantar anak wedok ke sekolah menengahnya, penulis pun apa lagi, berlarian lah ke jeti Kong Kong Laut. Alone matcham biasa.

Cerita tajuk lalat. Sekarang panggung wayang sudah ada di Todays Market. Tidak perlu lagi ke Jusco Aeon Tebrau yang jauh disana disana. Cerita Kong: Skull Island pun amat menarik dan tidak bosan menontonnya selama 2 jam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.



Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Zero Kilometer of Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Oh hi! Kong Kong Fishing Village, Masai, Johor, Malaysia.

Bonus lalat. A short timelapse video I captured this morning.


Mar 25, 2017

GOOD MORNING MASAI

7.54am, Persiaran Seri Alam.

Semalam cikBibah Pepel meragam semakin teruk. Merajuk kerana cikMaiBee Blue  parkir didalam rumah letteww.

Pagi-pagi tadi penulis sudah berlarian menghantar anak wedok ke tempat kerja beliau. Selepas itu, apa lagi, dalam perjalanan pulang, penulis pun berlarian terus mengejar matahari terbit di atas landasan keretapi Bandar Seri Alam yang ohsem itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Lotte Chemical Titan, Pasir Gudang, Johor, Malaysia.

BILA BINI WAK BALIK DARI RUMAH PANJANG

Penang Street Art notebooks and souvenirs I bought for him.

Mingguan yang lepas kan penulis sudah bepergian ke utara mengambil anak lanang yang belajar di sana. Dalam masa yang sama, sempena cuti sekolah ini, isteri penulis (yang itu) berdua sahaja dengan anak lanang bocah cilik telah pulang ke rumah panjang nun jauh di seberang laut cina selatan.



Siang tadi, mereka telah kembali ke rumah dan membawa pelbagai makanan dari sana yang tidak dikuarantin.

Nota lalat. Untuk melihat gambiran rumah panjang Sedi yang dahulu, sila sumpit di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Udang Harimau from Sarawak.

From left: kek Sarawak, green Iban kuih baulu and telur asin.

Ikan siakap goreng bodoh.

Pulut panggang bodoh tanpa inti.

His mom bought these during the home flight.

Street Art of Penang.

Mar 24, 2017

LELAKI INI SOKONG TMJ JADI PRESIDEN FAM

Plaza Larkin, Johor Bahru.

Hari ini, 23 Mac 2017, Khamis adalah hari cuti sempena hari keputeraan Sultan Johor.

Allah selamatkan Sultan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 23, 2017

TEMPAT MAKAN BEST & SEDAP DI JB YANG WAJIB DICUBA



Malam kelmarin, penulis telah berlarian ke pantai Senibong untuk makan makanan laut (baca, seafood). Penulis makan di restoran Selera Seafood Senibong (SSS) sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Mar 22, 2017

A BLUE LAKE POSTCARD TO A FRIEND IN PENANG BUT THE BLUE CAR IS NOT MINE

Sila goyangkan inul untuk lihat depan dan belakang poskad. Lokasi: Pejabat Pos Masai.

Tengahari tadi, rakan-rakan sekerja mengajak makan tengahari sambil memajukan perot masing-masing di Asam Pedas Kong Kong dalam kuarters perumahan TNB Pasir Gudang. Sempat lagi penulis berlarian ke pejabat pos Masai untuk mengirim sekeping poskad Tasik Biru kepada rakan blogger di Pulau Pinang. Jangan cakap Wak tak payung ye.

Bila penulis tiba di dewan makan itu, rakan-rakan semuanya sudah tiba dan menunggu makanan sambil bermain telefon bimbit masing-masing.

Nota lalat. Tiadalah gambar makanan di entri kali ini sebab penulis juga sibuk berjalan blog (baca, blogwalking). Lol.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Before the lunch - busy with their own cellphones.

Lepas makan pun sama... OTL

After the lunch - also busy with their cellphones.

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: TASIK BIRU MASAI REVISITED



Selasa petang, pulang dari memotong rumput, sempat lagi penulis menceroboh bukit kuari di belakang rumah penulis yang ini untuk menangkap gambiran matahari terbenam (baca, sunset). Alone matcham biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 21, 2017

HOW TO FIX A BLUE SCREEN OF DEATH



Komputer penulis di dalam kabin reban ayam ini pun sekarang ini selalu sahaja keluar secara tiba-tiba. Terkena virus yang jahat sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 20, 2017

SIX THINGS TO DO WHEN YOU'RE RUNNING OUT OF GAS

Boy on a bike mural, Leboh Ah Quee, Georgetown, Penang.

Penulis baharu sahaja tiba di rumah. Manis rumah manis (baca, home sweet home ya ;p )

Pagi-pagi tadi sudah periksa keluar dari Grand Inn Hotel Jalan Macalistair. Terus penulis berlarian ke Leboh Armenian. Penulis jentik dua tiga gambiran sudah. Sempat juga penulis membeli 20 keping poskad dan diceritakan di SINI. Selepas itu, singgah di muzium emas Public Gold (PB) Museum. Jam 10.33am sudah keluar dari pulau ikut Jambatan Sultan Abdul Halim terus menghala ke selatan.

Cerita tajuk lalat. Mirikel berlaku sekali lagi di Lebuhraya Plus selepas RnR Seremban bila penanda minyak petrol Jnulekasnova penulis tiba-tiba menunjukkan minyak sudah hendak habis. Aiyah. Ini adalah kali kedua penulis kehabisan minyak di lebuhraya di tempat yang sama. Untuk baca kali pertama, sila bekhen di SINI. Untuk terus ke RnR Ayer Keroh sejauh 45km takut pula tidak sempat. Jadi penulis keluar di persimpangan Pedas Linggi dan mencari stesen minyak Petronas Rembau yang agak jauh, 9.9km aduhai sakitnya tuh disitu, siapa yang makan Pedas sebab dia makan cili. Selepas minyak, bila penulis hendak masuk semula melalui jalan lama di persimpangan Simpang Ampat, tiba-tiba adalah kereta buruk Unser itu bertentang arah memotong kereta didepannya dan hampir melanggar Jnulekasnova penulis. Near missed, gitu. Dalam hati siapa yang tahu. OTL.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Little Children on a Bicycle, Leboh Armenian, Georgetown, Penang.



Purple Wall mural, Lorong Soo Hong, Georgetown, Penang.

Lorong Soo Hong, Georgetown, Penang.

Lorong Soo Hong, Georgetown, Penang.

Lebuh Ah Quee, Georgetown, Penang.

Lebuh Ah Quee, Georgetown, Penang.

Public Gold museum, Georgetown, Penang.






Bonus foto. Bekas kawan sekerja penulis jumpa di RnR Machap menghala ke selatan.


MAKAN MEE KOLOK DI DAPUR SARAWAK JALAN SARIKEI

Peach Tea of Kopi Saigon Kampung Baru @2024. Jumaat, 7 Jun 2024. Pagi tadi wak tidak jadi. Mahu beli sarapan di gerai makcik depan kub...