Feb 28, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 38

At the canteen @2022

 Isnin.
Doha, Qatar.

EARLY FAJAR PRAYER
Pagi tadi bangunlah awak seperti biasa.
Solat dulu, walaupun Egr ESH masih terpacak depan locker dia baca kitab.
Sebab waktu syuruk pun awal sekarang ini.
Usai solat, wak terus ke kantin.
Usai ke kantin, naik ke bilik kabin sekejap.
Dan turun ke pejabat sebab kemaskini blog wak yg kucintai ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 37

Sunset this evening @2022

Ahad.
Doha, Qatar.

THE WHOLE  WORLD LAUGHING  AT YOU
Tadi Snr Logistik itu sudah komplen.
Bila nampak baju projek Tshirt yg wak pakai.
Ada tertulis kesilapan ejaan.
"Committed" dan "Batch" dieja salah.
Dulu wak pernah  komplen pada AWI, safety officer itu.
Sebab dia yg buat.
Kedai percetakan pun tidak memeriksa dengan teliti.
Lantaklah kann  matsalleh pun ramai saja yg pakai.
Tapi Snr Logistik yg baru sampai beberapa hari yg lepas masih kecoh mempersoalkannya hingga ke malam.

THE PLANNER STILL HERE
Mamat perancang ROL itu masih disini.
Patutnya sudah berangkat pulang minggu lepas.
Dia kata, "chopper cancel la wak, mukin Selasa ni."

Tadi masa di kantin.
Terjumpa  dua orang pekerja dari Malaysia.
Wak yg tegur mereka sebab terdengar cara mereka bercakap.
Mereka kerja sebagai QC.
Terkejut juga sebab  tidak pernah nampak.
Mungkin disebabkan mereka kerja shift malam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 26, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 36

Before sunrise this morning at 5.28am @2022

 Sabtu.
Doha, Qatar.

I DON'T SPEAK HINDI
Wak terdengar pekerja India Logistik didalam bilik pejabat yg sempit ini.
Mereka sesama negara pun tiada bahasa kebangsaan yg sama.
Mamat India budak baharu itu kata dia hanya berbahasa Inggeris, selain bahasa Tamil.
"I cannot speak Hindi," kata budak itu.
"You should learn Hindi, just translate from English," kata pekerja Logistik yg lagi senior.
Ini bukanlah kali pertama wak jumpa keadaan seperti ini.

Di negara kita pun sama.
Yg berpuluh2 tahun lahir beranak bercucu pun masih bercakap pelat.
Orang2 Bangla lagi fasih walaupun hanya beberapa bulan tinggal ditanahair kann.
Ini semua salah adanya sekolah jenis kebangsaan - kata mendiang Lee Kuan Yew.

YOU ARE NOT ALONE
Tengahari masa di kantin.
Wak duduk borak2 dengan ROL, budak planner itu.
Dia nak balik esok.
"Ni lunch terakhir wak," katanya dengan muka ceria.
Dia kata dia tak datang lagi kerana sudah dapat kerja ditempat lain.

Wak kata tinggal wak sorang sahaja Melayu disini, selain orang2 Batam.
"Eh, nanti si RUZ nak datang lah wak," kata ROL.
RUZ akan ganti tempat RIZ yg baru pulang kelmarin.

Updated : bukan RUZ yg smpi, tapu DAU yg tiba. 

Sebenarnya sebelum RIZ pulang.
Dia sudah handover kerja PTW pada sorang budak Vietnam ini.
Hari2 bergaduh dengan wak.
Dengan bahasa Inggerisnya yg sukar difahami.
Atau wak yg tak fandai cakap Jerman?

OVERSLEPT
Usai makan, wak balik ke bilik kabin.
Wak noon nap sebentar.
Wak tutup langsir bilik jadi gelap gelita.

Boleh pula bila wak terbangun.
Wak tengok jam sudah pukul 1.15 pagi.
Ingatkan wak mahu solat tahajjud.
Boleh termenung dalam bilik air pula.
Aiyah - tak perasan masih tengahari.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 35

Blue sky today @2022

 Jumaat.
Doha, Qatar.

TIMESHEET DAY
Ejen sudah maklumkan untuk sediakan timesheet selewat2nya pada 28hb.
Hari ini sudah 25hb.

Ejen LEO juga ada whatsapp wak tengahari tadi.
Tanya berkenaan kerja wak.
Sudah berapa lama berapa berada di offshore.
Wak beritahu, hari ini yg ke 35.
Sudah 5 bulan tinggalkan bumi Malaysia.
Hormon kejantanan pun sudah melepasi paras hidung  ni. 
Asyik ngilerr siang malam ni.
Huhuhu.

DR ZAKIR NAIK IS ANSWERING  YOUR QUESTION
Petang tadi punya cerita.
Si SAU (ex roommate), mamat Hindu dari India itu tanya soalan biasa ini.
Dalam  Islam, kenapa lelaki boleh kahwin sampai empat bini.
Sedangkan perempuan tidak boleh kahwin sampai empat laki pula.
Apa perasaan wak kalau perempuan boleh berkahwin lebih ramai?
Wak jawablah, kalau perempuan berkahwin empat, maka tidaklah tahu siapa ayah kepada bakal anak itu nanti. Kanns.

"Yep, logik sungguh jawaban wak itu," kata si SAU sambil geleng2 kepala.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

View of Akano's laptop @2022
Mr Iqbal brought this Castania peanuts from Doha @2022

Feb 25, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 34

My lunch this afternoon @2022

Khamis malam Jumaat.
Doha, Qatar.

Kerja potong rumput seperti biasa.

KAJOL PASSES AWAY
Pagi tadi ada khabar angin.
Dalam titktok dan google, si Kajol yg jelitter sudah meninggal akibat covid.
Tapi itu semua hoax sahaja.
Sampaikan ramai rakan2 sekerja dari India juga terkejut.

DON'T PURCHASE HUAWEI
Petang tadi wak ternampak rakan sekerja pakai henfon.
Kamera swafoto henfonnya sama kedudukan seperti wak punya.
Bila ditanya, dia  pakai One Plus.
"Wak, Huawei ituari adalah pilihan kedua saya," kata Safety Officer dari Nigeria itu.
Tapi Huawei tiada apps Google, katanya lagi.
Bila wak tunjuk ada apps Playstore, Google, youtube dalam henfon wak, dia jadi terkejut.
Rakannya yg baru sampai dari Nigeria pun terkejut juga.
Dua2 terkejut.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 24, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 33

How do you properly dispose of toilet paper? @2022

 

Rabu.
Doha, Qatar.

Tiada yg menarik  hari ini.
Kerja potong rumput seperti biasa.
Yg remeh temeh tidak perlulah wak ceritain disini ya.

MISCONDUCT ACTIVITY
Tadi ex-roommate, si SAU, yg sekarang duduk satu pejabat.
Tanya wak pasal ada dua orang pekerja Indon bergaduh.
Dorang pun sudah dihalau balik ke Indon.
Si SAU sedang buat repot, tapi tidak pasti ayat yg betul.
Wak pun beritahu tanpa agak2 - misconduct activity.
Dia pun tulis repot ikut cakap wak.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 22, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 32

A view from my office window @2022

 

Selasa.
Doha, Qatar.

WORK, WORK, WORK
Wak agak sibuk hari ini.
Kerja potong rumput yg kecoh dan kelam kabut.

THE PLANNER IS ALSO LEAVING
Tengahari jururancang, RUL, mamat Taman Melati Gombak itu tegur wak di kantin.
Dia mahu pulang lagi 2 hari.
RIS (Jurutera PTW) itu pun sudah pulang naik heli pagi tadi.
RUL kata dia sudah dapat kerja di KL.

Blog bukanlah  hakmilik kekal.

Feb 21, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 31

Dinner Idea For Tonight @2022

 Isnin.
Doha, Qatar.

COVERALL IS FOR SITE VISIT ONLY
Pagi tadi wak turun ke pejabat pakai coverall.
ingatkan senang kalau kena naik ke pelantar.
Tapi leceh juga kalau mahu ke tandas.

Dalam jam 8 lebih wak tukar saja.
Pakai baju t-shirt dan tracksuit biasa.

FREE HOME WIFI UPGRADE
Minggu lepas ada telefonis pujuk  wak.
Suruh naiktaraf wifi dirumah.
Mula2 wak risau risau disana rancak berdosia.
Tapi awek Telekom kata naiktaraf gratis saja.

Jadi tadi sudah terima panggilan dari juruteknik Telekom itu.
Tapi di rumah Cuma tinggal isteri wak saja sorang diri.
Jadi wak suruh datang disebelah petang sahaja.

RUSSIA - UKRAINE WAR 2022
Hari ini bermula perang antara Russia dengan Ukraine.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 20, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 30

Cloudy sunrise this morning @2022

 Ahad.
Doha, Qatar.

ROOMMATE FROM HELL
Biasalah setiap pagi wak akan dengar alarm clock si SAU.
Ini disebabkan dinding bilik tidak kedap suara.
Pagi tadi nampaknya alarm clock si SAU awal.
Wak terbangun juga bukan disebabkan bunyi alarm clock itu.
Tapi masa itu time dan sudah waktu terjaga.
Lagipun Egr ESH sudah bangun, sudah mandi.
Dan Egr ESH sedang baca kitab Hindu dia sambil berdiri dan bertuala mandi sahaja depan locker dia.

Wak masih lagi lepak atas katil.
Tiba2 bunyi - "bok bok" dari bilik sebelah.
Dan alarm clock si SAU masih berbunyi dari tadi - biasalah.
Dan bunyi lagi - "bok bok" seperti roommate si SAU tendang katil dia begitu.
Tapi bunyi alarm clock masih berkumandang.
Last2 wak dengar roommate si SAU kejutkan dia juga.
Hahaha.

CLOUDY SUNRISE
Pagi tadi wak perasan langit tidak selalu cerah.
Awan tebal dan matahari terbit pun tidak kelihatan.

CHATTING WITH NIGERIA OFFICER
Semalam wak sudah berkerja potong dalam bilik pejabat itu.
Duduk sebelah mamat Afrika dari Nigeria.
Wak pun mula sembang2 .
Wak cerita di Malaysia  dulu pun ramai orang2 Nigeria.
Ramai yg datang guna visa pelajar lah sangat.
Mamat JUB ini pun layan sembang juga.
Dia tahu ramai orang2 Nigeria di  Malaysia.
Dan ramai yg datang buat aktiviti haram.
Ramai yg kena tangkap dan dihantar pulang.
Memalukan rakyat Nigeria sahaja, katanya.
Kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Bila ditanya pasal agama.
JUB menjawab, "I'm human."
Datuk nenek moyang dulu agama Islam.
Tapi mak bapak sudah jadi kristian.
Begitu juga dengan isteri beliau kes kahwin campur.

KANCHANABURI
Petang tadi masa wak di pantri bersebelahan pejabat.
Ada mamatsalleh ini tegur baju t-shirt yg wak pakai.
Baju T-shirt Kanchanaburi Thailand yg orang lain hadiahkan.
Matsalleh ini memang tinggal di Thailand, tapi sebelah utara dekat sempadan Laos.
Dia sudah ada keluarga disana.
Bila wak google sekejap tadi.
Kanchanaburi ini tempat bersejarah terletaknya jambatan maut perang Jepun dahulu.

TIME TO GO HOME
Sebelum borak dengan matsalleh Thailand tadi.
Wak borak2 juga  dengan RIS di pantri itu.
Dia  kata mahu pulang lusa.
Bila ditanya berapa lama sudah di tengah lautan.
Dia  kata, "dah lebih 60 hari wak. Dah berkarat nih."

Dan hari ini juga hari ke 30 wak di tengah lautan.
Lama lagi nak balik kampung.
Semoga dipermudahkan urusan.
Aminn ya robbal alamein.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 29

Sunset view just now at Persian Gulf @2022

Sabtu.
Doha, Qatar.

Pagi ini bermula wak kena duduk buat kerja di pejabat.
Duduklah wak dihujung pejabat kabin yg sempit itu.

Dan pagi tadi ada fire drill ke 3.
Kena bawa peralatan pernafasan breathing air yg berat itu.

Dalam pukul 10am.
Sup KAR ajak ke pelantar.
Bila wak sudah bersiap dengan pakaian coverall.
Dan sudah pinjam kamera dari Safety Department.
Tiba2 dia ada perbincangan dengan klien pula.
Tunggu punya tunggu punya tunggu.
Sejam kemudian baru bermula perjalanan ke pelantar.

Tengahari usai makan.
Wak pun terus masuk bilik untuk noon nap.
Baru 10 minit, tiba2 Egr ESH panggil wak.
Katanya Safety Officer, mamat Nigeria itu mahu pakai kamera pula.
Tidak sempat pula mahu pindahkan gambar2 yg wak tangkap tadi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Feb 18, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 28

A supply vessel @2022

Jumaat.
Doha, Qatar.

Assalamualaikum kawan2 blogger wak semua2 lah.

THIS IS WHY I AM FAT
Hari Jumaat tapi wak makan nasi putih sahaja.
Tak best ah selalu makan nasi beriani.
Ais krim secawan ditinggal jangan.

WORK FROM CABIN
Selama ini wak kerja potong rumput dari dalam bilik kabin sahaja.
Sebab keadaan pejabat di tingkat 1 dibawah sangatlah sesak, semak dan padat.
Dan riuh pikuk.
Tadi rakan sebilik wak itu, Egr ESH sudah sound.
Sebab ramai orang cari wak di pejabat.
Wak beritahu Egr ESH wak lebih suka kerja dari dalam bilik kabin.
Lagipun bukanlah jauh sangat.
Tapi mulai esok wak kena juga turunkan diri dengan mereka.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 27

This morning view of Persian Gulf @2022

Khamis.
Doha, Qatar.

Pagi tadi AWI tegur wak di kantin.
Dia pun pelik kenapa wak lama sangat di platform C ini.
Wak cakap kena tunggu arahan mr bosskur.
AWI bagitahu mr bosskur pun sudah tidak jaga projek offshore lagi.

GO  HOME FOR  GOOD
AWI juga beritahu.
Dia akan berangkat pulang ke bandar Doha hari ini.
Nak terus balik ke Malaysia katanya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 17, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 26

Sunrise view from barge  @2022

Rabu.
Doha, Qatar.

Assalamualaikum dan selamat pagi kawan2 wak semua2 lah.

ENJOYING YOUR LIFE
Semalam semasa wak layan youtube pasal American Football NFL Superbowl 2022.
Mgr ESH masuk bilik kabin dan borak2 pasal rakan sekerja dia dulu.
Rakan  yg suka berjudi bola.
Dan akan peruntukan 25% gajinya setiap bulan kepada judi, perempuan dan arak.
Dia pernah berkahwin tapi bercerai tak sampai 2 tahun.

Blog bukanlah  hakmilik kekal.

Full moon view from the barge @2022
15th moon day of the month = 15th Rejab @2022
Zooming 5x 100 Qatar Riyal @2022

Feb 15, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 25

Looking down to the Persian Gulf @2022

Selasa.
Doha, Qatar.

LOVE YOUR NEIGHBOR
Sekarang ini rasa aman sikit.
Walaupun kedengaran bunyi katak dari bilik sebelah.
Tapi tidaklah seteruk kalau tinggal satu bilik kann.
Pukul 5am pun akan bermula alarm clock si SAU itu.
Mgr ESH yg tinggal sebilik mendengkur juga.
Tapi tidaklah seteruk si SAU itu.
Entah2 wak pun lagi kuat dengkuranku. 
Huhuhu.

HE COMPLAINS
Mamat Indon (Insinyor) JUN di platform E merungut.
Masa bincang2 pasal kerjaan di sana.
JUN: Lg tak enak badan saya
WAK: kamu harus rehat
JUN: Teruk Pak, semua kerjaan dihantar ke saya
WAK: Sabar mas, harus bersyukur. Wak lagi urusin untuk platform C jugak
WAK: Insinyor disini malah kabur pulang ke malaisia
JUN: Walahh kok bisa?
(.. to be continued)

SAFETY OFFICER IS HERE
Petang tadi usai makan malam di kantin.
Wak nampak RIS dengan AWI baru sampai.
AWI baru sampai naik bot dari platform E katanya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 24

Due to strict requirement on camera usage @2022

Isnin.
Doha, Qatar.

I'M SICK, BUT...
Kepala wak masih tingtong pagi ini.
Disebabkan makan ubat yg mengantuk.

Tapi dalam pukul 10am, Mgr ESH cari wak dalam bilik.
Sebab kena naik felantar untuk periksa valves atas jambatan.
Bersama construction team.

Sepatutnya kena periksa juga jambatan yg diisebelah sana
Tapi berhenti rehat dahulu untuk makan tengahari.

Lepas makan, janji jumpa kat jambatan sebelah sana.
Tapi mamat Indon ADI lambat pula sampai.

SAFETY CAMERA
Sebenarnya pagi tadi wak cuba tangkap gambar diatas jambatan itu.
Semua orang  terkejut dan suruh wak simpan balik henfon wak.
Sepatutnya wak wajib guna kamera kepunyaan Safety Department.

Tengahari tadi semasa keluar ke site semula.
Wak pun pinjamlah kamera dari Safety Department.
Kebetulan jumpa mamat India Instrument, IJU.
Kami hanya kenal nama dan suara atas talian mesyuarat tingkap selama hampir 2 tahun.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 14, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 23

Sunrise this morning  @2022

Ahad.
Doha, Qatar.

I NEED A DOCTOR
Rasanya sudah 4 hari tapi mata kiri wak masih merah.
Pagi tadi semasa mamat India cleaner itu masuk cuci bilik.
Wak terus pergi ke bilik medik, sebelah kantin.

Mamat India medik terus check blood pressure guna pam tangan dia.
Kemudian tanya macam2 pasal mata wak.
Tanya samada ada benda2 masuk kedalam mata.
Wak ceritalah, wak sedar mata jadi  merah semasa bangun dari tidur.

Kemudian mamat India medik itupun berikan ubat-ubatan.

CELEBRATING 250MILLION MANHOURS WITHOUT LTI
Petang tadi Mgr ESH ada beritahu.
Ada pihak pengurusan atasan yg datang.
Sambil ada jamuan kecilan berkenaan  projek dan keselamatan.

THIRD TIME A CHARM (kata-kata)
Hari ini, hari ini.
Hari esok, hari lain.
Yang tadi, cerita tadi
Yang sekarang, cerita  sekarang.
So, everytime you dapat peluang, 
You kena bagi The Best.
- #mishaomar

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 13, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 22

Looking the bridge @2022

Sabtu.
Doha, Qatar.

ALONE TO PLATFORM
Sebenarnya dari semalam wak tercari2 mamat Indon DOI (Designer Indon).
Sebab mas ADI (Insinyur Indon) itu sudah pindah ke barge END.
Wak hantar email nggak dibalas.
Begitu juga whatsapp kepada mas ADI. jadi sunyi sepi.

Jadi, pagi2 tadi wak sudah berlarian ke felantar.
Wak pergi sendirian.
Sampai terlupa pakai kacamata keselamatan.
Dan ditegur oleh sorang matsalleh itu semasa diatas jambatan.

NOTICING MY RED EYE
Tengahari semasa di kantin.
Si ASI ada tegur sebab kami makan semeja panjang itu.
Sebab dia perasan mata wak jadi merah.
Wak cakap mungkin sebab alahan makanan.
Si ASI juga tanya pasal gaji.
Sebab dia tak dapat gaji lagi.
Dia cakap cuma 10 orang sahaja yg dapat gaji awal.
Tapi tidaklah awal sangat, lambat juga sebenarnya.
Entahlah, yg penting wak sudah dapat gaji.
Duit banyak2 ditengah lautan pun bukan boleh berjimba2 kannns.

Movie lalat.
Super 8 2011
Parker 2013
King Richard 2021

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Feb 12, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 21

9hb Rajab 1443H @2022

Jumaat.
Doha, Qatar.

Assalamualaikum kawan2 wak blogger semua2 lah.
Hari ini hari Jumaat ketiga wak di tengah lautan tanfa tefian.

WHY IS MY EYE RED
Sejak pagi kelmarin bila bangun dari tidur.
Wak nampak mata sebelah kiri jadi merah.
Walaupun tidak sakit tapi terasa juga gatal2.
Bila wak tanya dengan pakcik google.

" Mata merah biasanya disebabkan oleh alahan, keletihan mata, kanta lekap (contact lenses) yang terlalu memakai atau jangkitan mata biasa seperti mata merah jambu (konjunktivitis). Walau bagaimanapun, kemerahan mata kadangkala boleh menandakan keadaan atau penyakit mata yang lebih serius, seperti uveitis atau glaukoma. "

Tapi tiadalah disebut kerana kerap menonton video2 terlampau.

ARAB CABLE MOVIES
Masa wak di bandar Doha kelmarin.
Dalam apartment memang ada saluran TV juga.
Tapi wak jarang tonton.
Biasa wak download dari internet  sahaja.

Di tengah lautan ini pula.
Ada 10 saluran TV dalam bilik kabin - OSN (sama seperti Astro yg berbayar itu)
Kesemuanya menayangkan movies dari hollywood tanpa iklan.
Cuma 2 saluran sahaja tayangan dokumentari.
Dan wak perasan ada satu saluran tambahan ini.
Saluran MBC 2 dari kerajaan Arab Saudi (KSA, yakni Kingdom of Saudi Arabia).
Tayangan movies juga, tapi ada iklan.
Cuma satu sahaja masalahnya yakni problem.
Kesemua saluran TV itu menggunakan subtitle arab.

Movie lalat.
Groundhog Day 1993
Hell or High Water 2016
Empire State 2013

Blog bukanlah hakmilik kekal.

99 WONDERLAND PARK DI WAKTU PAGI YG PANAS MEMBAHANG

  99 Wonderland Park Selayang @2024 Ahad, 19 Mei 2024. Pagi2 sudah berlarian ke tasik 99 Wonderland Park di Selayang. Taman tema yg sesuai u...