Mar 31, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 68

Sunrise this morning @2022

 Rabu, 30 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Pensyarah viral hari ini gara2 perlekehkan pelajar B40 tak mampu nak beli laptop.

PICK, PEEK OR PEAK
Sore tadi pak DDI CSR yg duduk disebelah kanan wak itu sudah bertanya.
Mencari2 perkataan Inggeris yg sesuai.
Sebab pak DDI sedang mengarang surat.
Dia cuba terjemahkan bahasa Indon walaupun selalu dengar perkataan "peak".
Bukan "pick", "peek" atau "peck".
Contoh ayat, sekarang jabatan sedang dalam keadaan kerja yg tinggi.

Makan malam hari ini ada seafood. Tapi ramailah pula orang beratur dalam kantin. Nasib baik dapatlah juga merasa udang galah lobster itu. Kek macam2 jenis pun ada. 

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 30, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 67

Sunrise Sunset this evening @2022


Selasa, 29 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Tiada yg menarik hari ini.
Jam 11am, pak DDI suruh wak hadiri mesyuarat.
Waktu makan tengahari itu.
Jadi wak lambatlah nak noon nap.

Banyak urusan kerja potong rumput hari ini.

Ralat lalat. Foto diatas ialah gambar sunset ya, bukan sunrise. ;p

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Mar 28, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 66

Seabird @2022

 Isnin, 28 Mac 2022. Doha, Qatar (Offshore).

Hari ini angin laut makin kencang.
Lebih 40 knots.
Ombak juga masih mengganas.
Kerja² di pelantar dihentikan sementara.
Ramai pekerja dilapangan (site) yg lepak, tidur dan goyang telor memasing dalam bilik kabin masing².


Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 27, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 65

My lunch today at 12.27pm @2022

 Ahad, 27 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

PM WITH FULL SCANDAL
Borak² lagi dengan mamat Vietnam UNG PTW.
Pasal perang Vietnam dengan Kemboja.
Dan perang dengan Cina.
Dia amat tahu sejarah negaranya dgn baik.
Tidak seperti sesetengah rakyat negara Msia.
Dan dia kenal siapa mantan PM yg ada skandal 1MDB.
Dan isteri PM itu yg gila mengumpul emas dan perak utk diri sendiri.
Juga kagum dgn mantan PM yg membangunkan Malaysia.

PHU QUOC ISLAND
Borak2 lagi dgn UNG PTW.
Pasal skim persaraan di Vietnam, berbanding di Msia.
Walaupun kerajaan komunis ada menyediakan skim seperti KWSP.
Tapi byk syarat ketat yg diberikan.
Bila umur 65 tahun, hanya 70% sahaja boleh dikeluarkan oleh pekerja.
Dan jika pekerja mati sebelum itu, wang itu tidak boleh dipindahmilik kepada waris. 

Juga UNG tunjukkan ada rakan sekerja beliau TON yg sedang bercuti di pulau Phu Quoc.
Pulau yg terletak di selatan berhampiran Kemboja.
Pantai yg cantik seperti Phuket dan Pulau Perhentian.

HIGH WIND STOPPING WORKS
Hari ini angin kuat dan ombak tinggi.
Kerja2 dihentikan bila angin laut melebihi 38knots.
Semua kerja2 di pelantar dihentikan buat sementara atas faktor keselamatan.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 64

My dinner this evening at 5.30pm @2022

 Sabtu, 26 Mac 2022. Doha, Qatar (Offshore).

RAMADHAN COMING SOON
Lagi seminggu mahu bermula puasa. 
Semoga dipermudahkan. 
Aminn ya robbal alamein.

NEXT TO ENGINE ROOM
Keadaan di kapal BUR ini agak tidak nyaman.
Disebabkan gegaran enjin.
Sudahlah bilik tidur pun disebelah bilik mesin.
Dan bila duduk dan buat kerja di kabin pejabat ditingkat atas.
Pun rasa gegaran atas dan bawah juga.

OUR THIRD WORLD COUNTRY
Pagi tadi mamat PTW Vietnam (UNG) itu ada bertanya.
KOPIAH yg dipakai oleh mamat Indon (xtau nama).
"Bunyi seperti coffee," wak terangkan.

Juga, kami borak2 pasal ekonomi negara.
UNG bertanya harga rumah teres 2 tingkat diluar bandaraya KL spt di Ampang.
"Harga rumah teres 3 bilik lebih kurang  RM600K," wak beritahu.
"Kalau di Vietnam, rumah yg sama boleh mencecah 3 kali ganda," kata UNG.
Rata2 kadar kos kehidupan di Vietnam adalah tiga kali ganda mahal
Manakala pendapatan rakyat Vietnam adalah tiga kali lebih rendah.
Contoh, harga minyak petrol di Vietnam adalah RM6 seliter berbanding RM2 di Msia.
"Dan kita rakyat Msia masih ramai yg tidak bersyukur," keluh wak.
"Yah, " UNG ketawa.
"Dan orang yg kaya biasa ada kabel dengan orang politik," rungut UNG.

Selain daripada diatas, beberapa barangan yg murah di Vietnam.
Internet, air arak (alkohol) dan rokok  adalah tersangat murah disana.
"Sebab tu ramai org Vietnam mati awal sbb mabuk, kemalangan dan sakit jantung," kata UNG.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 25, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 63

Kalendar Kuda on my home screen @2022

 Jumaat, 25 Mac 2022. Doha, Qatar (Offshore).

Usai solat Isyak malem tadi.
Mat Indon EDI (IT) borak2 masa keluar dari surau.
Dia gembira dengan keadaan surau disini berbanding surau pelantar C.
Sebab pak imam Afrika (Kenya) yg hafiz.
Wak mengiyakan sahaja. 
Esoknya sudah hari jumaat.
Tapi wak kok sudah 2 kali solat Subuh berjemaah tidak baca doa qunut sebab terlupa.

THE FATHER OF ALL STUPIDS

Khutbah solat jumaat hari oleh imam Kenya itu lagi.
Tajuk khutbah tentang abu jahal.
Sebelum solat jumaat tadi, makan di kantin.
Walaupun menu nasi beriani tapi wak pilih nasi putih sebab ada tomyam seafood.
Aiskrim pun ada.

AN OFFER YOU CANNOT RESIST

2 minggu lepas, ejen ANN ada panggil wak.
Ejen ANN mahu offer wak kerja di syarikat lain.
Wak kata okeh sahaja dan serahkan resume seperti biasa.
Tadi semasa di kantin, ejen ANN hantar mesej lagi.
Katanya mahu wak kerja di kandang kerbau (Temasek) pula.
Tapi kontrak wak disini hanya disambung sebulan lagi.
Walaupun bos besar sudah janji mahu sambung kontrak wak sehingga bulan Jun.
Kita lihat sahajalah nanti apa yg akan berlaku.
Aminn, semoga dipermudahkan.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 62

You're  beautiful @2022

 Khamis malam jemuah, 24 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

KHONG CO GI

Pagi tadi adalah mamat Indon borak2 pasal kerja dgn mamat PTW YEN (Vietnam) sebelah wak.
Wak tahu nak ucap terimakasih dlm bahasa Vietnam.
Tapi hati ini wak belajar lagi satu ayat Vietnam bermaksud sama2.
Yakni Kong Co Gi, disebut kong ko zi gitu. 
Boleh tanya mbah google.

Pagi tadi juga wak pergi ke pelantar pasal kerja.
Memang cadang mahu ke pelantar C (disini).
Tapi ditengah jambatan tidak dibenarkan masuk pula.
Sebab ada aktiviti tarik kabel di pelantar G itu.
Mungkin wak akan pergi selepas makan siang. 

Sebelum pergi tadi, wak tak jumpa pula helm, cermin mata, penyumbat telinga dan sarung tangan.
Wak letak semua itu dlm kotak.
Nasib baik terjumpa yg sama, orglain punya tapi. 

HE CHANGES HIS MIND AGAIN

Semalam wak sudah siapkan satu emel untuk Supp KAR di pelantar C.
Sebab kelmarin (bukan semalam) Mgr pak DDI  sudah beritahu.
Akan lepaskan wak ke pelantar C sebab kerja pengangkatan berkurang disini.
Bila wak tunjukkan draf emel tadi.
Dia jadi kalut pula.
Dia boleh lepaskan wak balik kalau kerja2 pengangkatan akan selesai.
Rasanya lepas lebaran kot.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 23, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 61

This morning view from the barge @2022

 Rabu, 23 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

WIFI FOR FREE

Kalau di kabin pejabat di tingkat 4 kami guna wifi GUEST - laju dan mulus.
Tapi masalahnya ialah problem bila mahu guna wifi dalam kabin bilik.
Kelmarin NUS (mamat Indon) sudah berikan password wifi WIFI5G.
Tapi tidak lancar dan selalu putus2.
Mahu layari web terlampau pun berjanggut tunggu - huhuhu.
Kemudian kebetulan mamat Indon IT (EDI) ada masuk ke kabin bilik.
Disambungkan ke wifi OFFICE5G tapi tidak tahan lama.
Semasa langsung tidak boleh sebab ditukar passwordnya.
Tadi nasib baik wak boleh lagi guna wifi WIFI5G.
Dan wak sambungkan untuk iphone roommate TAN.
Suka bebienor dia.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 60

Jonathan's macbook @2022

 Selasa, 22 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

INDIA VS INDONESIA MENU

Atas kapal BUR ini, cara hidangan makanan berlainan sedikit.
Antara kelainan ialah pekerja ambil dan senduk makanan sendiri.
Dan tingkap khas untuk makanan Indon dan India.
Walaupun masakan Indon tapi kureng berbanding makanan Melayu kann.
Sambal dia walaupun pedas tapi tawar.

Dan petang tadi wak perasan roommate wak itu.
TAN ada ambil makanan disebelah bilik makan disana.
Wak pun tanya.
Rupanya memang ada makanan western atau Continental untuk matsalleh. 

UNIVERSITAS DI MALAYSIA

Petang tadi pak DDI ada tanya pasal anak2 wak.
Kemudian dia tanya pasal anak2 yg berada di universiti.
Kemudian dia tanya macam2 tentang pembiayaan dan yuran universiti.
Kemudian dia tanya mbah google sendiri tentang kos pembiayaan belajar di universiti di Malaysia. 
Pak DDI ada 2 orang anak belasan tahun.

MIE LENDIR

Petang tadi borak2 dgn rakan2 Indon dan Vietnam.
NUS (mamat Indon non muslim) sudah sarankan untuk mencuba mie lendir Batam.
Mie lendir seperti mee rojak kuah kacang gitu.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 21, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 59

The way of communication @2022

 Isnin, 21 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

A NEW PINAY ROOMMATE
Namanya JON, brader Filipin Commissioning.
Semalam wak sudah ajar bagaimana mahu hantar pakaian kotor untuk cucian. 
Dan ambil pakaian yg  sudah dicuci dibilik pingpong dibawah kantin.

OMG
Pagi tadi mamat Vietnam UNG PTW yg duduk sebelah wak ini sudah bertanya.
Masa borak2 dgn rakan sekerja Indon.
Cara orang Indon sebut "oh my god, " gitu.
Wak pun sampuk, "Allahuakbar."

NOISY BARGE
Keadaan suasana kerja disini sama sahaja seperti di pelantar C.
Kelam kabut dan hiruk pikuk seperti di pasar awam.
Ditambah dengan gegaran bunyi enjin kapal.

HE IS LEAVING
Matsalleh yg luluskan sijil pengangkatan pun akan pulang ke London hari ini.
Dan akan diganti belakang sama belakang (back to back) dengan matsalleh yg sebelum ini, ARL.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 20, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 58

I can see Charlie from here @2022

 Ahad, 20 Mac 2022.
Doha, Qatar (offshore).

SHOWER LIKE A LADY

Pagi tadi wak terbangun agak lambat.
Sempat solat Subuh didalam bilik kabin sahaja.
Uncle India roommate yg shift malam belum balik ke kamar.
Usai solat, barulah nampak uncle VIN sampai.
Kemudian dia mahu guna kamar mandi,
Sempat dia offer kalau2 wak nak mandi dahulu.
Wak pun suruh dia guna dahulu.
"Tapi saya agak lama didalam, 10 15 minit," katanya.
Wak tidak kisah lah terus lepak atas katil layan tiktok.
Rupanye memang lebih 23 minit dia kat dalam bilik air.

A NEW ROOMMATE?
Tengahari tadi wak perasan bila masuk ke bilik kabin.
Ada sebuah beg agak besar di balik pintu.
Mungkin roommate baharu.
Sebab sebelum itu wak nampak barang2 roommate pagi tadi sudah tiada.
Tapi uncle VIN tak beritahu pun yg dia akan keluar dari bilik.
Walaupun kelmarin dia pernah cakap dia pun sudah 56 hari di luar pantai.

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Mar 19, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 57

Tea break fruits @2022

Sabtu, 19 Mac 2022.
Doha, Qatar (offshore).

Sepatutnya hari ini wak sudah terbang pulang  ke gagang.
Sudah 56 hari di luar pantai.
Huhuhu.

LOST & FOUND
Semalam wak sudah terjumpa setokin terpakai dalam bilik laundry itu.
Agar kaki wak tidak melecet lagi bila pakai kasut keselamatan yg keras itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 56

Having lunch today before Friday prayer @2022

 Jumaat,  18 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

KING OF FRUIT
Di kabin pejabat ini ada makanan ringan dihidangkan.
Biasa jam 8.30am dan 2.30pm.
Mula2 dihidangkan kuih muih (biskut atau roti).
Dan ada buah2an, ie epal, pir dan anggur tanpa biji.

Dan tadi mamat Vietname UNG  itu cerita pengalaman dia kerja selama 3 tahun di Pengerang, Johor.
Dia suka makan macam2 buah2an Malaysia.
Dia kata durian Malaysia, durian Vietnam dan durian Thailand berbeza rasanya.
Beza rasa samalah seperti jenis2 durian Musang King, Tembaga, IOI, D24 dll.

Ooh, semalam wak ada ajar UNG cara sebutan Sungai Rengit  dan Ringgit yg betul.
Sebab dia sebut "Sungi Ringit" dan "Ringit".

FRIDAY PRAYER
Tengahari tadi wak solat jemuah di surau kapal ini.
Berbeza dengan kapal di Lokasi C, surau sini agak besar.
Jemaah yg datang pun ramai juga, ie lebih 40 orang berhimpit2 juga.
Khatib hari ini ialah mamat Afrika dan berbahasa Inggeris.
Inti utama khutbah - ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

MALAM NISFU SYAABAN
Malam tadi 14hb Syaaban.
Bulan sudah mengambang penuh.
Esok malam sudah malam nisfu syaaban.
Lagi dua pekan (ie minggu) kita akan berpuasa.
Aminn ya robbal alamein.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Malam Nisfu Syaaban @2022

Mar 17, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 55

Sunset of Arabia sea yesterday @2022

Khamis malam Jumaat, 17 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Tiada yg menarik ini hari.
Kerja potong rumput seperti biasa.

3 MONTHS EXTENSION
Cuma semalam Pm AJU beritahu kontrak wak disambung 3 bulan.
Tapi wak kata cuma dapat surat sebulan sahaja.
Wak pun terus hantar surat cinta pada ejen.

Esok sudah hari ke 56.
Sepatutnya wak harus balik ke Masai.
Tapi Pak IDI sudah mohon untuk wak tinggal dulu sehingga 30hb.
"Wak boleh balik lebaran nanti," katanya lagi.

THE PRICE OF HAVING KIDS
Anak wedok yg baru pulang ke rumah sewa di Kampung  Keramat.
Mengadu minta duit elaun tambahan.

Anak lanang bocah cilik rosak pula henfonnya,  Redmi 3 Pro
Wak suruh beli henfon murahan, Redmi Note 11 (RM899).

Tadi berborak2 dgn pak IDI yg duduk sebelah kanan.
Dia ternampak video tiktok yg buat.
"Apa maksudnya  wak? " tanyanya pasal pantun melayu.
Pisang emas dibawa belayar.
Sila lihat youtube dibawah.

Juga borak2 dgn UNG, mamat PTW Vietnam.
Cerita  pasal movie "Full Metal Jacket" kisah perang Vietnam yg dia tak pernah tonton.
"Our colonised French never done good thing like what British left the infrastucture for Malaysia," katanya.
Mamat UNG ini berbahasa Inggeris tahap tinggi berbanding rakan2 senegara yg wak kenal.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 16, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 54

My laundry bag @2022

 Rabu, 16 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Semalam sebelum tidur wak hantar baju spender kotor ke laundry chute.
Ingatkan seperti di kapal FRO, jam 3am akan dihantar di depan bilik.
Tapi bila wak bangun pagi tadi tidak kelihatan pula kantung berisi pakaian cucian.

Pagi tadi wak perasan ramai mamat Indon bawa kantung pakaian.
Dan wak terus ke bilik pingpong.
Memang laundry kami ada diletak disitu.

Juga wak ke bilik lama masa wak mula sampai disini dahulu.
Uncle India itu masih ada, tengah tidur.
Wak tanya pasal pakaian yg wak tinggal.
Masih ada.
Dan juga kain pelikat yg dia hadiahkan dahulu.

Di kantin juga sistem agak berlainan.
Disini makanan kena senduk sendiri.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 53

Quick packing @2022

 Selasa, 15 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Pagi tadi kerja potong rumput seperti biasa.
Snr LAN (Logistic) kata wak kena naik bot pergi pelantar E esok pagi.
Sejam lepas itu, Snr LAN jumpa  wak suruh bersiap tengahari.
Bot SAM akan tiba dari Ras Lafan untuk ke pelantar E.

Wak beritahu bro DAU (PTW).
DAU rasa sedih sebab tiada rakan Melayu disini.
Tapi kan MAW mahu datang esok.

Pukul 11.20am sudah makan di kantin untuk kali terakhir.
Bro DAU pun join wak sama.

Pukul 12noon wak sudah berada dikatil untuk noon nap.
Pukul 1pm, si SAU, mamat Logistic ketuk dan kejut wak kata bot sudah sampai.
Kelam kabut juga tapi wak sudah berkemas tadi.

Dari kapal FRO ke bot SAM.
Tidak tunggu lama terus berangkat ke kapal BUR.

Pukul 1.26pm sudah diatas bot SAM.
Pukul  3.08pm tiba di pelantar E tapi belum boleh naik.

MEETING PADANG GUY
Masa di atas bot SAM.
Ada mamat Indon ini tegur wak.
Cerita pasal kehidupan dia di Batam.
Dan perjalanan career beliau di Doha.
Dan sekarang pertama kali pergi ke offshore.
HEN nama dia.

Tiba diatas kapal disuruh makan dahulu.
Tapi wak pakai coverall, tiada seluar pula.
Leceh mahu tukar coverall, wak terus solat di prayer room.

Terjumpa UNG, mamat Vietnam PTW di tangga ke gym.

Pukul 4pm ada safety induction course sampai 5.45pm.

Masuk bilik sama lantai dengan kantin.
Dalam bilik ada uncle India yg shift malam.

Kamus lalat.
PTW = Permit To Work

Bog bukanlah hakmilik kekal.


Mar 15, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 52

Sunset just now @2022

 Isnin, 14 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

LOST IN TRANSLATION
"Chao buoi sang, " selalu wak tegur geng2 Vietnam itu diwaktu pagi.
Dan selalu sahaja salah faham dalam tugasan harian.
Sebab bahasa Inggeris mereka yg lemah.
Atau pemahaman wak yg rendah?
Aduhai.
Baharu sahaja bergaduh dengan mamat YEN, PTW Coordinator di sini.
Dan pagi2 tadi kena fahamkan pula emel yg dihantar oleh UNG, mamat PTW Vietnam di pelantar E disana pula.
Aduhai berganda2 mumet pusing kepala wak.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 14, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 51

Subhanallah, Walhamdulillah, Wallahuakbar @2022

 Ahad, 13 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

Pasal kerja potong rumput tidaklah perlulah wak bercerita dalam blog ini ya.
Buat mumet pusing kepala sahaja.

8 HOURS ON THE BOAT
Tadi tiba2 mamat Indon (planner) itu muncul di bilik pejabat wak.
SID rakan si ROL yg  baharu pulang ke gagang.
SID sampai dari Doha selepas 3 hari di daratan.
"8 jam atas bot, " rungutnya.
Kalau langsung dari Doha ke pelantar sepatutnya 4 jam sahaja.
Tapi terpaksa singgah di pelabuhan al Khor.
Lepas itu ke pelantar E baru ke sini.
Itupun kena hantar kargo dulu di kapal END.
"Almost nak muntah, " katanya lagi.
Laa, kenapa tak minta ubat mabuk macam wak dulu?

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 12, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 50

Muruku from India @2022

Sabtu, 12 Mac 2022.
Doha, Qatar (Offshore).

KATA PERIUK BELANGA  HITAM
Pagi tadi di pelantar dengan Supp KAR.
Ada kerja disana dengan 2 orang mamat Nigeria (Safety + Scaffolding).
Biasalah orang Afrika Nigeria ini bila cakap.
Mereka akan berbahasa Inggeris (penjajah).
Tapi kadang2 mereka selitkan bahasa daerah mereka.
Sehingga si Supp KAR (India mari) tegur dengan perasaan ingin tahu.
Boleh dia tanya apakah bahasa kebangsaan Nigeria.
Mamat Nigeria ini pun cakaplah mereka guna bahasa Inggeris sahaja.
Hatta dalam rumah dengan laki bini.
Wak ada baca mereka berbahasa Pidgin English. 
Dan campur2 bahasa daerah.
Wak pun menyampuk juga.
Wak tanya balik Supp KAR pasal bahasa kebangsaan India.
Sebab ramai sahaja rakan2 sekerja dari India, terutama dari Tamil Nadu (selatan India) yg tidak boleh berbahasa Hindi.
Maksudnya Hindi bukanlah bahasa rasmi.
Wak gelak sahaja tengok mereka.

Di Nigeria juga mereka sebut buah pisang itu "plantains".

Blog bukanlah hakmilik kekal.

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 49

Midnight in the middle of Persian Gulf @2022

 Jumaat, 11 Mac 2022.
Doha, Qatar (offshore).

Pagi tadi solat subuh di surau.
Sekali dengan si DAU.
Lepas itu sama2 ke kantin untuk sarapan.

Kami borak2 pasal kawan2 yg patut datang ganti tempat wak.
Dan wak patut pindah ke pelantar E.
"Wak janganlah pindah sana, saya takde kawan kat sini," kata si DAU.

TEA BREAK WITH AFRICA MEN
Masa rehat jam 9am tadi di pantry.
Adalah juga 2 orang hitam afrika pekerja site.
Sorang ini tengah bancuh teh.
Wak pun sapa macam biasa, "haw far man?"
Dijawab dengan mesra dan dia tanya, "wak pernah keje kat Nigeria ke?"
Wak jawab ramai sahaja rakyat Nigeria kat Malaysia.
"Penuh  dengan scammers,"  dijawab dengan gelak ketawa oleh kawan sorang lagi.

FRIDAY PRAYER
Solat Jumaat jam 11.45am.
Mamat Indon yg sama jadi khatib dan imam.
Alhamdulillah.

3 MONTHS EXTENSION
Sup KAR beritahu kontrak disambung lagi 2bulan.
Jadi 3 bulan kesemuanya. 
Alhamdulillah.
Walaupun raya nanti tak pasti wak boleh balik kampung atau tidak.

STINKING SMELL
Sejak 3 hari lepas wak hidu bau setokin busuk dalam bilik kabin.
Tercari2 juga dari mana bau tersebut.
Wak periksa semua pakaian wak tiada yg bau tidak menyenangkan.
Takkanlah ada pakaian Egr ESH yg kotor tidak dicuci.
Wak tengok tiap2 hari dia hantar pakaian ke laundry.
Malam tadi wak sudah tanya.
Dia ada cakap mungkin kasut atau setokin dia yg berbau. 
Memang pun.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mar 10, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 48

Red tea in the morning (Not Nigeria cup) @2022

 Khamis, 10 Mac 2022.
Doha, Qatar (offshore).

NOBODY IS INDISPENSABLE
Masalah rakan sekerja. MAW yg sedang hanimun di London.
Dan yg sedang kerja dari rumah di KL - ROH dan AIM.
Sup KAR sudah buat keputusan.
Jika mereka tidak boleh datang selewatnya pada 20hb, mereka tidak akan disambung kontrak.

MAW kata akan datang pada 14hb.
Manakala ROH dan AIM pada 30hb.
Jadi, Sup KAR pun panggil pekerja India lain yg sedang kelaparan di Doha.

Dengarnya dalam medsos ramai pekerja2 sedang mogok di Doha itu.

Kalau MAW datang ke pelantar C ini.
Boleh lah wak pindah  ke  pelantar E pula.
Disana kurang tegangan kerja.
Maknanya wak kena sambung kerja di offshore ini.
Walaupun sepatutnya wak sudah boleh pulang ke Masai untuk berehat.

GOOGLE DONT LET ME IN
Sudah 2  minggu wak  cuba login akaun blog wak yg lama.
Tapi Google asyik minta penjelasan kata kekunci  (password).
Walaupun kata  kekunci wak masih betul.

Nombor kod sudah dihantar ke emel penggantian satu lagi.
Tapi lambatnya ya  ampun.

Correct password, correct verification, still won't let me log in
I am trying to access my Google account for youtube and web site analytics.  When I now attempt to log in, my account is going into recovery even though the password is correct.  I give the (high security) password correctly. Google then says it can't verify who I am.  It asks me to verify using the backup email account by sending it a code.  I receive that code and enter it.  Google then asks for a phone number to send a verification code.  The thing is, there has never been a phone associated with this account, for good security reasons.  So it has my correct password, it has the email verification, why is it now asking to verify I am who I am by texting (what it is a random) number it has never had before?  This makes no sense.

CAM ON AND HOW FAR?
Sekarang ini ada ramai juga pekerja dari Vietnam.
Di jabatan PTW itu sahaja ada 5 orang Vietnam.
Sesekali wak cakap juga "cảm ơn", disebut "kam en", bermaksud terimakasih.
"Yes, correct," kata budak bernama Do itu.

Manakala kalau berborak dengan geng2 safety Nigeria.
Wak akan sebut "How Far"  bermaksud "apa khabar?".

Wak belajar sebutan ringkas ini semasa bawa Uber dulu.
Cerita pasal Uber, teringat wak pernah bawa amoi Vietnam di Senai.
Amoi baru balik dari kilang diwaktu malam.
Amoi fasih bercakap Melayu.
"Kawan kilang semua melayu wak," kata amoi dengan ramah.
Wak senyum sahaja padanya.
Dan amoi membalas senyuman wak.

Begitulah juga wak tahu sebutan "how far" juga ketika bawa Uber.
Selalu bawa ramai penumpang Nigeria dari kawasan hutan Damansara.

UNANIMOUS MUSLIM RIGGER
Kelmarin, mamat Nigeria, si ANO, sudah tanya wak.
Untuk terjemah bahasa Indon untuknya.
Pasal pekerja Indon tulis pencegahan keselamatan dalam kad Safety.
Dan dia mahu beri hadiah.
Tapi masalahnya ialah problem.
Pekerja Indon itu tidak tulis nama dia.
Cuma tulis "muslim rigger" sahaja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Mar 9, 2022

OFFSHORE LIFE 2022 - DAY 47

Good morning Doha @2022

 Rabu.
Doha, Qatar.

WHY IT'S OKAY TO VISIT SITE TWICE
Pagi2 jam 6am, wak sudah diarahkan naik ke pelantar.
Dengan Sup KAR.
Mahu pastitkan titi penyambung di jambatan itu dikenalpasti.

Pukul 9am sekali lagi ke pelantar yg sama.
Ada beberapa hal pasal kerja.
Kali ini bersama Sup KAR dan Egr ESH.

Melecet kaki sebab wak tak pakai setokin.
Setokin wak entah hilang dimana.

DISINI MENANTI DISANA MENUNGGU
Kecoh lagi mana yg  harus didahulukan.
Sebab sudah terjebak di lokasi C ini.
Orang2 di lokasi E hanya mampu menjerit2.

Banyak kerja pengangkatan harus dibuat.
Kurang kakitangan.
Hariraya pun tidak lama lagi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

CARA REFUND DUIT DALAM KAD TOUCHNGO YG TAMAT TEMPOH SECARA ONLINE

  Khamis, 20 Jun 2024. Hari Sabtu lepas semasa hantar anak lanang ke Senai airport . Baru perasan kad Touchngo wak sudah tamat tempoh.