Jun 30, 2017

BLUE SKY WITH SOME CLOUDS

Restoran McDonald's Seri Alam | Masai | Johor 2017

Salam pagi Jumaat kawan-kawan.

Semalam penulis sudah mula bertugas memotong rumput.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 26, 2017

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2017 MAAF ZAHIR BATIN



Selamat hariraya aidilfitri 2017.
Maaf zahir dan bathin.

Raya tahun ini bermula tanpa anak lanang yang tua.

Hati-hati dijalanraya.
Majulah sukan untuk negara.



Nota lalat. Raya pertama balik kampung di Pekan Nenas. Ziarah kubur ayahnda dan bunda - done. Beraya rumah adinda ajis - done. Beraya rumah adinda inah - done. #rayaxsemeriahdulu

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 25, 2017

BERAPA PENDAPATAN BULANAN SEORANG PEMANDU UBER DI JB

Due to the current inflation rate, suddenly the cost of carwash now is RM14 instead of RM10 last month.

Untuk baca artikel astrowani tentang Berapa Pendapatan Bulanan Seorang Pemandu Uber di Malaysia, sila pandu di SINI.

Pengalaman harian seorang pemandu uber di Jay Bee.
Sabtu, hari tidak bekerja. Kebosanan mencipta kelainan, tiba2 ingin memandu Uber.

8.50am - Cuci kereta luaran dan vakum dalaman.
9.15am - Isi minyak penuh ron95 di Petron.
9.41am - Download Uber apps terbaru di McD.

10.00am - dapat ping pertama. 13min untuk mengambil tapi dikensel oleh rider.
10.03am - ping pertama Uber dari TUAN di Stadium Perbandaran Pasir Gudang. 11 minit jarak masa pengambilan. Lelaki muda Vietnam boleh tunggu tapi disuruhnya cepat. Beliau pulang ke M-Condo, Larkin Perdana.
10.43am - ping kedua, JUWITA di Sri Impian hantar ke JB CIQ, tak nak ke JB Sentral. Jauh, kata cik adik berdahi licin. Tapi sungguh tak sangka, buah cempedak nak jadi nangka, peliknya JUWITA mahu berhenti dan keluar di bawah Jambatan Stulang Laut. Aiyah. Surge 1.4x.



11.08am - KEV di Erica Hotel ke JB City Square. "Selamat hariraya," sebelum keluar kereta. Surge 1.6x.
11.15am - WEN di Double Tree Hilton. Pasangan muda cina Singapura bertanya, "what is the best thing about Danga Bay?" Pemandu kata tiada apa2 yang menarik di situ sebab banyak pembangunan perumahan sedang rancak dibina. "What is the best food in JB?" tanyanya lagi. Pemandu kata bukan peminat chinese food. Tapi penulis sarankan mereka menggugel saja dan pemandu teringat ada blogger Singapura yang suka cerita pasal "Johor kaki makan JB". Surge 1.2x.

11.38am - XIN, di Giant Bukit Indah hantar ke Aeon Bukit Indah. Pemandu hampir melanggar motor disebelah kiri yang laju kerana ketidakbijaksanaan alat gps navigator Uber. Surge 1.8x.
11.51am - AVI adalah penumpang yang ke 6 di Jalan Hijauan 3, Horizon Hills. Lelaki expatriate India mahu ke kondo selepas Petronas. Bila pemandu mohon untuk turunkan beliau di Petronas itu saja, AVI berdegil hantar dia dahulu dihadapan pintu masuk kondonya. Jadi, pemandu Uber terpaksa pusing satu bulatan untuk kembali ke stesen minyak Petronas. Surge 1.8x.

Pemandu berhenti di Petronas untuk toilet break.
Nota bintang. Pemandu Uber ini terima ucapan tahniah dari Uber kerana mencapai 5 stars yang ke sehatus dari penumpang. Bercukur saja kan.

Ngoc the latest pant style from Vietnam | Jalan Rawa 5 | Bukit Indah | Johor 2017

12.25pm - NGOC bukan BO-NGOC (gambar atas), lelaki muda Vietnam menunggu di Tesco Bukit Indah dengan barang-barang pasarnya. Beliau tak guna plastik Tesco kerana hari ini Sabtu. Jadi, dihumbannya kesemua barang-barang basah di boot belakang kereta. Pemandu pun terlupa meletakkan bekas plastik dibelakang kereta yang menyebabkan air barang2 basah itu meresap ke alas dalam boot (trunk) dan berbau busuk. Sempat lagi pemandu Uber mengambil gambar Ngoc semasa pemunggahan barang2 basahnya tadi. Surge 2.1x.

12.39pm - XIN lagi, lelaki cina muda yang sama pagi tadi di rumahnya di Jalan Bistari 8/1 dan menghantar ke Jalan Sungai Danga iaitu sebuah kilang pembinaan. Bila masuk kedalam kereta, pemandu tidak tahan bau badannya yang masam. Jadi, pemandu turunkan tingkap hadapan dikedua2 belah. Surge 1.4x.

Nota set destinasi ke Masai.

12.56pm - VAS, di Kipmart Tampoi yang jauhnya 11 minit. Lokasi pin terletak di bus stop tepi jalan Skudai, tapi mereka tunggu di pintu utama yang pemandu tidak jumpa. Aiyah, kerana ini pertama kali pemandu tiba disini. Olehkerana kesesakan untuk ke pintu utama, pemandu tunggu di kedai mamak, Hamid Corner, berdekatan. Pemandu hantar 3 aci-aci dan minachi ke flat Taman Tampoi Utama. Tapi sebelum itu, aci singgah di kedai bunga.

1.50pm - beristirehat di surau Taman Tampoi Utama. Noon nap.

2.40pm - KHAI, tunggu di Perling Mall hendak pulang ke Jalan Serindit. Stop di kedai hardware berdekatan. "Kampung mak saya kat Singapore, tapi saya dah duduk sini. Saya kerja NUS, kerja kontrak dapat SGD18k selamat 5 tahun," katanya bangga. "Barang2 kat sini memang gile murah wak," gelak KHAI, "tapi belanja sekejap je habes!" KHAI beri tip rm6 kepada pemandu. Surge 1.1x.

2.56pm - GAN, di Jalan Undan Perling hendak pulang ke Taman Impian Emas. Budak lelaki cina sekolah menengah mengambil kelas tuisyen yang agak jauh. "Saya sekolah singapore lah wak, tuisyen situ lebih baik," katanya. "Uber okay ke Wak?" tanya Gan. Boleh lah cari makan, jawab pemandu Uber itu. Surge 1.3x.

3.25pm - NBEEL, berdekatan rumah GAN tapi kawasan sekuriti yang berbeza company. Aiyah. Penulis kena patah balik keluar lagi dan masuk ikut pintu depan. NBEEL dgn isteri dan anak perempuan nak ke Senai Airport. 2 orang anak lelakinya sudah terbang pagi tadi dan mereka naik Uber ke airport juga. "Dah seriklah wak naik kereta balik KL, tahun lepas sangkut jem giler kat Senawang sampai Nilai tuh," katanya, "kami turun Subang lagi dekat kalo nak balik Keramat." NBEEL tunjuk pemandu jalan pintas melalui lebuhraya baru Senai Airport City yang pemandu selalu gunakan juga. "Biasa 12 minit je dah sampai airport," katanya. NBEEL adalah satu-satunya penumpang yang membayar tambang menggunakan credit card.

3.49pm - THINH, pasangan Vietnam tunggu di Econsave Senai. Bawa beg troli dan barang-barang dapur yang ada plastik luaran, tidak seperti mamat NGOC pagi tadi. Hantar mereka ke flat Jalan Idaman. Bila dah sampai, mereka kena bayar ciput 81sen saja kerana ada promosi RM6. Pemandu Uber minta sehinggit.

4.07pm - selepas menurunkan THINH dan awek dia, dapat ping dari Susie. Balak Indon telefon pemandu untuk memberitahu lokasi sebenar kerana kotai tempat awek tu tinggal belum ada jalan sempurna. Tapi selepas tersesat dikawasan perkilangan dan bertukaran menelefon, menengking, menghanjing, menyalak, pemandu Uber akhirnya mengalah dan membatalkan job ini.

4.33pm - isteri pemandu (yang itu) tiba2 telefon, "bila kanda nak beli sarung ketupat plastik nih? Esok dah raya!" Aiyah!

Ringkasan pemanduan hari ini.
Jangkamasa online Uber: 5 jam 38 min
Jumlah trip: 13 trips (only dua trip dapat 5 star)
Rating jatuh: 4.50 dari 4.52 aduhai... ;(

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 24, 2017

CLASSIC CAESAR SALAD

The Classic Caesar Salad | Yew's Cafe | Bandar Seri Alam | Johor 2017

Petang semalam penulis sudah berlarian ke Senai Airport kerana menghantar anak lanang beraya kerumah isteri beliau di Kuching. Selepas itu, dilema mencari kedai makan untuk beriftar pun bermula. Dalam perjalanan pulang ke gagang, penulis singgah di Aeon (Jusco) Permas Jaya. Tetapi bila penulis lihat sudah ramai orangramai memenuhi food court dan kesemua restoran besar spt KFC, Secret Recipe, dan Pizza Hut, kecuali Baskin Robbins, penulis pun membatalkan hasrat untuk berbuka puasa disitu. Seterusnya, untuk memesan KFC Seri Alam di pandu lalu pun tidak kesampaian kerana banyaknya kereta-kereta pun sudah beratur sehingga ke luar jalan utama. Restoran terbuka Der Cabin bersebelahan KFC pun sudah berpindah. Akhirnya, isteri penulis (yang itu) pun mencadangkan singgah di restoran kurang popular, Yew's Cafe, bersebelahan Kluang Cafe, sudah.

Malam pula, penulis pun melayan kaum kerabat untuk menonton wayang cerita "The Transformers: The Last Knight" di pawagam Today's yang berdekatan. Tetapi ada kekalutan diawal cerita bila ada masalah teknikal. Sehinggakan ada abam2 macho lagi poyo tidak sabar dan kecoh kerana babak awal cerita yang mengisahkan peperangan zaman Viking ditayangkan seperti tiada kena mengena dengan cerita Transformer kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 23, 2017

MY BEAUTIFUL MALAYSIA

Cloudy sunset at Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Bukanlah penulis ingin membuka pekung didada. Tapi hakikatnya memang kita hidup dikelilingi dengan suasana yang kurang baik, kotor dan tidak cantik. Tidak seperti negara diseberang selat disana kan. Sampah dibuang merata-rata sahaja seperti di pantai Kampung Senibong yang penulis jejaki senja kelmarin.

Untuk baca entri FAREWELL IFTAR DINNER TO RAMADHAN, sila ziarah di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Floating trashes at Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Jun 22, 2017

FAREWELL IFTAR DINNER TO RAMADHAN

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

27 Ramadhan 1438 Hijrah. Tinggal 3 hari lagi berpuasa sebelum menyambut Syawal dan hariraya Aidilfitri.

Petang tadi, pengurus projek telah mengajak berbuka puasa di Anjung Senibong. Nak belanja, katanya sempena beberapa rakan tugasan akan menamatkan kontrak masing-masing. Dan mulai esok, ramai sudah memulakan percutian raya yang panjang. Ada  juga yang sudah kembali ke ibukota. Hati-hati dijalanraya, majulah sukan untuk negara.



Untuk baca entri sebelum ini BAZAR ALA KAMPUNG RAMADAN BUFFET DI M-SUITES HOTEL JB 2017, sila jamah di SINI.
Untuk baca entri sebelum ini IFTAR PROJEK KAPAL 2017, sila ratah di SINI.
Untuk baca entri sebelum ini SALAM PERANTAUAN, sila selak di SINI.
Untuk baca entri sebelum ini BARBECUE AT D'AMBIENCE PERMAS, sila panggang di SINI.
Untuk baca entri sebelum ini ALL THE WEEKEND HUSBANDS OUTING di Selera Senibong Seafood (SSS), sila gigit di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Ketam, siakap, kepah? | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Sotong goreng tepung | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Kerang | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Kailan ikan masin, udang goreng tepung, siakap tiga rasa | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Tomyam campur | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Lobster goreng | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Add caption

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

All the seafood | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

The leftover | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Welcome to Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

My kopi-o | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

The seafood price including the cook | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

The Team | Anjung Senibong Seafood restaurant | Kampung Senibong | Permas Jaya | Johor 2017

Jun 21, 2017

WHERE THE GRASS IS GREEN AND THE GIRLS ARE PRETTY

Jalan Tembaga 2

Sedar tak sedar sudah enam bulan penulis memotong rumput di padang yang tandus dan gersang ini.

Semoga bulan hadapan masih ada lagi cebisan rumput untuk penulis terus memotong mencari sesuap nasi dan sebongkah berlian. Apa-apa pun, penulis berdoa semoga dipermudahkan segala urusan. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 20, 2017

SUNRISE ON TITAN

7.01am | Lotte Chemical Titan | Pasir Gudang | Johor | Malaysia 2017

Selamat pagi kawan-kawan.

Nota lalat. Ini bukan gambar senja ya. Ini gambar matahari terbit (baca, sunrise) pagi-pagi tadi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

7.01am | Lotte Chemical Titan | Jalan Tembaga 2 | Pasir Gudang | Johor | Malaysia 2017

Jun 19, 2017

ADA YANG BERJUMPA AL-QADR SEMALAM?

Lailatu'lkadar di Bintulu, Sarawak.

Salam pagi Senin yang biasa-biasa. Penulis malas nak tulis panjang-panjang dan lama-lama.

Hari ini 24 Ramadan, tinggal lagi 6 hari kita berpuasa. Semoga dipermudahkan dan dirahmati senantiasa. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 18, 2017

CAMILIA'S DESK

This is Camilia's desk.

Hari ini hari bapa.

Pagi Ahad, penulis telah berlarian ke sekolah menengah anak wedok remaja untuk berjumpa guru sekolah dan mengambil kad penyata.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jun 17, 2017

TIADA WANG SERINGGIT BAHARU TAHUN INI - PANDALELA LAH

Recycle RM1 | Hong Leong Bank | Tebrau | Johor 2017

Tengahari tadi (Khamis), rakan sekerja penulis, bro John (bukan nama sebenar) telah mengajak ke bank untuk menukar duit raya yang baharu. "Jom Wak, kite gi Hong Leong Bank, bank yang paling tak glemer mesti tak ramai orang, #bijaktakjohn" kata si John siap hashtag lagi. Penulis layannnn saja. Kami pergi ke Hong Leong Bank cawangan Tebrau sudah.

Di kaunter bank, ahkak kerani kata, "cuma duit sehinggit je recycle, mmg takde yg baru. Selain duit sehinggit tuh, duit yg lain sumer baru Wak." "Wak pegi mana2 bank lah tanya dorg kalo tak caye," katanya lagi. Caiyok caiyok.



Updated. Esoknya (hari ini, Jumaat), penulis telah bertanya kepada rakan FB pegawai Affin Bank tentang duit baru. "Aku baru je tukar duit sehinggit baru wak!" katanya. Aiyah! Memang nak kena bekhen je lah ahkak kerani kaunter Hong Leong Tebrau tuuui. Dan bila penulis pergi ke kaunter RHB Permas Jaya pun penulis dapat tukar duit raya sehinggit yang baru lagi. OTL

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sila goyangkan inul untuk lihat antara duit RM5 dan RM10 lebih jelas. Sila perhatikan tandatangan gabenor.

Ini adalah senarai tandatangan gabenor Malaysia dari dulu hingga sekarang.

Source: Google
Present currency exchange rate: SGD1.00 = RM3.22 (buying)

Source: Google
Previous years of Ringgit against Singapore Dollar

Jun 15, 2017

THE WEDDING ALBUM FINALLY ARRIVED



Untuk baca entri terdahulu Senangnya Kahwin Luar Negeri, sila kompang di SINI.

Setelah 6 bulan majlis perkahwinan anak lanang penulis yang itu, akhirnya album perkahwinan beliau telah pun tiba.



Blog bukanlah hakmilik kekal.







Gambar-gambar dari salinan lembut (baca, softcopy):

Jun 14, 2017

GOOD MORNING MASAI

Sunrise this morning | MMHE yard | Pasir Gudang | Johor 2017

Selamat pagi kawan-kawan.

Nota rumah lalat.
1. Status jual beli rumah kondominium Ampang, kelmarin penulis sudah tandatangan semula surat permohonan tukar milik gunakan borang rasmi yang baharu dari jabatan tanah. Sudah selesai urusan hantar balik dokumen ke peguam.
2. Status jual beli rumah murah flat Kulai, kelmarin peguam bank minta salinan cukai tanah terkini 2017 dari pihak pengurusan rumah flat. Sudah selesai urusan pembeli menghantar resit cukai tanah ke peguam bank juga. Updated. Tapi, 3 hari selepas itu (hari ini, Jumaat), peguam bank mahukan pula salinan cukai tanah satu blok flat rumah itu kembali. Aiyahh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Cracks in dry soil near my office this morning | MMHE yard | Pasir Gudang | Johor 2017

SECOND ROUND ON SEX LIES AND VIDEOTAPE

  Plus Highway heading north, at Bandar Seri Putera @2024 Ahad, 18 Februari 2024. Hari minggu yg bosan. Menonton filem yg dimuatturun sahaja...