Feb 1, 2024

TODAY IS FEDERAL TERRITORY DAY FOR KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA AND LABUAN 2024

Doing work at home @2024

 

Khamis, 1 Februari 2024.

Hari Wilayah Persekutuan (Federal Territory).

Sepatutnya wak kena datang ke kantor potong rumput.
Tapi ada masalah peribadi lah pula.

Jadi wak cuba capai komputer di kantor.
Dengan guna laptop secara remote.


Cara pertama, guna Microsoft Team Meeting.
Tidak berjaya.

Cara kedua, guna Teamviewer.
Pun tidak berjaya untuk diinstall di komputer di kantor.

Nampaknya banyak perisian (software) sengaja disekat oleh kepala kantor.
Jadi wak suruh bro RAN hantar lukisan2 guna emel sahaja.

Updated.
Jumaat petang sebelum pulang dari kantor.
Wak sudah tanya bro ARIF.
Dia ada cara mengremote guna software Anydesk.
Mula2 cuba guna whatsapp dari henfon wak - tidak berjaya.
Kemudian guna telegram dan baru berjaya.
Sekarang wak boleh remote dari henfon.
Kemudian juga wak boleh remote dari laptop di rumah.

Updated lagi.
Setelah beberapa hari tidak guna software Anydesk.
Pagi tadi (Selasa, 6/2/24), software Anydesk sudah lesap dari komputer kantor.
Pihak IT sudah memadamkannya tanpa amaran.
Yo wes lah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

9 comments:

  1. Minggu ini pun hari Khamis PH lagi Wak agaknya ramai lagilah yang sambung cuti di hari Jumaat tu

    ReplyDelete
  2. Itu hari libur ya Wak? Tapi harus ke kantor. Tapi akhirnya bekerja di rumah saja karena ada masalah pribadi.
    Jadi bagaimana Wak, enak kah kerja di rumah?

    Salam,

    ReplyDelete
  3. waaa menarik tu kalau boleh remote jer utk setelkan urusan keje

    ReplyDelete
  4. pernah dulu guna team viewer.. gara2 nak mintak kwn baiki setting pc sb xpandai n x paham die ajar..

    ReplyDelete
  5. Eh, dah lama tak sentuh aplikasi semua ni... lupa dah hihihii.

    ReplyDelete
  6. Garu2 kepala, cuma faham WhatsApp dan telegram je. Hehe

    ReplyDelete
  7. Company malas bayar lesen Anydesk kot Wak. Company saya pun guna tapi yang trial, sikit2 kena reconnect. Cuba guna Google Chrome Desktop lah Wak

    ReplyDelete

Comment at your own risk.

CARA REFUND DUIT DALAM KAD TOUCHNGO YG TAMAT TEMPOH SECARA ONLINE

  Khamis, 20 Jun 2024. Hari Sabtu lepas semasa hantar anak lanang ke Senai airport . Baru perasan kad Touchngo wak sudah tamat tempoh.