Jan 1, 2023

2022 | NASIB SEBENAR PEKERJA POTONG RUMPUT DI LUAR NEGARA


 Sabtu, 31 Disember 2022.
Hari terakhir tahun 2022.

Alhamdulillah. Tahun 2022 tiba dipenghujungnya. Dan pengalaman wak bekerja potong rumput di luar negara yakni Qatar dan kini di Indonesia yg penuh warna warni. 

Januari 2022 - sudah berada di Doha, Qatar.
Febuari 2022 - sudah berada di offshore Doha.
Mac 2022 - masih berada di offshore Doha.

April 2022 - 16hb sudah terbang pulang ke bandar Doha dan pulang ke Malaysia.
Mei 2022 - berada di tanahair, Malaysia.
Jun 2022 - dapat tawaran kerja di Indonesia.

Julai 2022 - sudah berada di Batam selama seminggu.
Ogos 2022 - berada di Jakarta, Indonesia setiap dua bulan.
September 2022 - sempat ke Bogor. Pulang ke Malaysia sebulan.

Oktober 2022 - sempat ke Ponorogo, Solo & Borobudur.
November 2022 - terkena gout (asam urat) tapi gigih ke Gunung Bromo. 
Disember 2022 - berada di tanahair menunggu permit kerja.

Maka nikmat Tuhanmu yg mana kah yg kamu dustakan? Surah Ar Rahman ayat 13.

TOP COMMENTATORS 2022

Untuk kenangan dan rujukan. Terimakasih untuk semua rakan2 blogger. 
1. SalbiahM
2. notie
3. uncle gedek
4. norhidana
5. Suria Amanda
6. nohas
7. Kak Sue
8. Carneyz
9. dear anies
10. Azhafizah MN

Blog bukanlah hakmilik kekal.



14 comments:

  1. selamat tahun baru wak...moga yang baik2 semuanya utk wak
    agaknya tahun 2023 nanti bertambah busy mesin rumput ke

    ReplyDelete
  2. Kalau di taman perumahan sy, caj potong rumput halaman sekangkang cicit kera pun dah RM20 wak. Kalau di sana, lagi banyak angkanya tu wak, tapi pemotong rumput wak mesti bukan calang2 jenamanya, kannnn.

    ReplyDelete
  3. selamat tahun baru wak. semoga murah rezeki di negeri orang.

    ReplyDelete
  4. Jauh perjalanan, luas pengalaman...

    Wah! Top 3 tu....!

    ReplyDelete
  5. Masya Allah, banyak pengalaman kerjanya ya, Wak. Mulai ke Dhoha yang jauh, hingga ke negara tetangga ini, Indonesia. Moga di tahun 2023 nanti, Allah menempatkan di negeri yang terbaik ya. Ahaaa... saya pun udah lama tak melancong ke Malaysia. Nak visit Ipoh for the next, haha...

    ReplyDelete
  6. Seronok Wak jenjalan.. Apapun saya doakan semoga Allah swt luaskan lagi rezeki Wak.. Sesungguhnya rezeki Allah tu seluas alam Wak.. ;) Chaiyok Wak!!!

    ReplyDelete
  7. فَبِأَيِّ آَلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

    ReplyDelete
  8. Selamat tahun baharu 2023 wak lat
    Mungkin kat Malaysia dah tak cukup rumput untuk dipotong
    terpaksa minggat ke negara lain cari rumput

    ReplyDelete
  9. wahhhhhh Wak sudah jejak kaki awal di Qatar sebelum tibanya waktu world cup Qatar ye?

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...berpeluang merasa potong rumpuut di negara org kan... luas pemandangan, luas juga pengalaman....

    ReplyDelete
  11. Selamat tahun baru wak. Alhamdulillah rezeki Allah beri boleh potong rumput merata negara. Semuga sihat sejahtera wak di tahun 2023 ini.

    ReplyDelete
  12. Happy New Year Wak...blom terlewat lagi rasanya...tudia, terkena gout diperantauan...ishhh...jaga makan boleh?

    ReplyDelete
  13. selamat tahun baru wak....sekejap saja contract wak di Doha...kutip pengalaman kerja sambil jalan2 di luar negara, seronok jadi expatriate..

    ReplyDelete

Comment at your own risk.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...