Sep 4, 2015

UTC KERAMATKELMARIN selepas bertugas dari memotong rumput seperti biasa, penulis terus merempit dan singgah ke Pusat Transformasi Bandar (baca: Urban Transformation Center) di Kampung Keramat yang terletak hanyalah sepelaung sahaja disitu. UTC Keramat ini kelihatan amat jelas sekiranya kita merempit di atas AKLEH menghala ke Ampang. Sebelum itu penulis berhajat hendak merempit ke UTC Puduraya tetapi dengan keadaan kesesakan lalulintas tahap biasa yang membantutkan rancangan. Sudahnya, penulis terpaksa pusing berpatah balik ke Jalan U-thant, jalan Ampang, masuk jalan Jelatek dan menyusur Jalan Keramat.

Ini adalah pertama kali penulis tiba di UTC ini. Mula-mula agak keliru juga mencari tempat memarkir motor rempit penulis ini. Sudah parkir motor pula
mencari pintu masuk juga agak mencabar bila penulis tercari-cari tangga dan lif yang terpaksa melalui kolong yang sedang diubahsuai sebagai pasar basah. "Mestilah nanti berbau hamis saja kan," bisik hati penulis.

Bila penulis tiba di kaunter imigresen bertanyakan tentang pembaharuan buku merah (baca: passport), tiadalah ramai orangramai. Tetapi penulis diberitahu bahawa kesemua talian telah tertutup. "offline 1 Malaysia", begitulah kata kerani disitu. Sebutan '1 Malaysia' itu ialah 'offline satu malaysia', bukan 'one malaysia', ada perbezaan patriotik disitu. Penulis pun pulang dengan rasa kuchiva (baca: kecewa), tapi akan kembali lagi ke UTC itu kerana jaraknya hanyalah sepelaung sahaja.

Dalam perjalanan pulang, sempat lagi penulis singgah bersantapan nasi berlauk kepak ayam goreng, hati goreng dan kuah ikan tongkol di perkarangan mesjid al-Akram (masjid Keramat) itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.No comments:

Post a Comment

Comment at your own risk.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...