Sep 22, 2015

KISAH BENAR CIK SITI AMINAH JOHOR YANG JALANGSabtu, 19 September 2015.
SETELAH 6 tahun, penulis pun menziarah semula ke makam Cik Siti Jalang, atau Cik Siti Aminah Tanah Masyhur. Berbanding dahulu, dimana untuk ke makam penulis kena menceroboh kilang papan, tetapi sekarang, kilang papan itu sudah pun tiada. Tetapi masaelahnya, tiada papan tanda arah untuk ke makam. Nasib baiklah juga, memori penulis masih kuat mengingati kedudukan makam tersebut.

Makam yang sekarang ini telah dinaiktaraf dan nampak lebih cantik dan bersih.

ALKISAH 1:

Cerita Cik Siti yang diadaptasikan ke televisyen Astro Citra pada tahun 2011, lakonan Erra Fazira dan arahan Sabri Yunus:

Kisah bermula seorang wanita jelita; Siti Aminah yang baru berkahwin dan sedang merancang untuk membunuh suaminya pada malam pertama selepas bernikah, dengan menitis beberapa titik racun (bisa kala jengking) dari botol kecil yang disorok di dalam sanggul cantiknya. Kenapa?

Kisah ini adalah kisah benar (mitos atau dongeng?) dan berlaku semasa zaman Malayan Union (tapi batu nesan Aceh menunjukkan kejadian masa kesultanan johor lama) dulu, sebelum Tanah Melayu merdeka. Siti Aminah, seorang gadis yang dilahirkan buruk dan sering menjadi hinaan dan kutukan orang-orang kampung.

Disapa tiba-tiba oleh seorang “pakcik” dan ditawarkan pertolongan, sehingga terpedaya secara ajaib, menjadi cantik. “Pakcik syaitan” itu memberikan kegembiraan dan kehidupan baru buat Siti Aminah tetapi harus mengikut syaratnya. Untuk kekal cantik dia harus membunuh suaminya sehingga 100 orang dan setiap perkahwinan tidak boleh melebihi 3 bulan.

Tetapi diakhir cerita, cik Siti telah terminum racunnya sendiri. Begitula juga dengan suaminya yang ke 100 itu.

- rujukan dari blog Azieazah (2011).

ALKISAH 2:
Catatan pada batu tanda di makam cik Siti di Kampung Tembioh, Kota Tinggi:
Makam Cik Siti ini juga dikenali dengan nama Makam Cik Siti Aminah Tanah Masyuhur atau Cik Siti Jalang. Terdapat cerita yang menarik tentang sejarah Cik Siti ini. Menurut sumber, beliau dipercayai adalah anak salah seorang pembesar di istana. Cik Siti Aminah ini dikatakan seorang wanita yang kaya dan jelita. Gelaran 'Jalang' diberikan kepadanya kerana jumlah perkahwinan beliau yang berjumlah sebanyak 99 kali. Kesemua yang menjadi suaminya akan mati setelah mengahwininya. Tetapi kerana kecantikan yang dimiliki oleh Cik Siti inilah yang membuatkan ramai lelaki terpikat dan ingin memperisterikannya. Mereka bersetuju untuk menjadi suami Cik Siti walaupun mengetahui mereka akan dikenakan syarat menyediakan sebuah keranda serta tiga papan kain kapan sebagai persediaan bagi pengebumiaan mereka. Dengan takdirtuhan, Cik Siti telah mendapat seorang suami yang kekal hidup bersama dengannya setelah berkahwin bagi kali yang ke seratus.

ALKISAH 3:
Manakala ada rakan sekampung penulis dulu yang berjenaka tentang kemistikan Cik Siti Jalang:
Ada seorang Siti. Yg sungguh kaya dan jelita. Ber’getah’ orangnya. Kulitnya mulus. Kerana sering disental dan dilulur dengan bedak kulit langsat. Senyumannya macam bulan lima belas. Lantas, lelaki manalah yang tidak jatuh hati kepadanya, alahai.

Maka, Siti Jalang diberi nama. Kerana pernah berlaki sembilan poh sembilan orang kesemuanya. Kahwin siang, malam mati. Kahwin malam, siang mati. Kahwin siang, malam mati. Hatta, sembilan poh sembilan orang kesemua lakinya pun habis matilah.

Tapi ditakdirkan juga, laki siti jalang ke sehatus yg masih hidup kekal hingga akhir hayat mereka adanya.

Soalannya, yg pertama, kenapa kesemua sembilan poh sembilan lakinya mati pada malam pertama?

Dan soalan yg kedua, kenapa lakinya yg ke sehatus tidak mati pula?

Yg me ingat, jawapan soalan pertama. Sebabnya vagina cik siti seperti ada pisau cukur didalamnya. Akan men’zrass’ kote kesemua suami yg bersenggama dengannya. (Ahdoii - ada unsur-unsur kengiluan disitu). Bilang kawan me yg bercerita itu. Entahkan betul entahkan tidak.

- en_me, Memang Lumayan Six (14/9/2009)


Nota lalat. Updated. 20.12.15. Ada rakan penulis memberitahu tv3 ada menyiarkan rencana majalah 3 cerekarama bertajuk Cik Siti tentang Siti Jalang ini. Dan sejak semalam blog penulis dihentam (baca: hits) dari sumber seluruh dunia. Ai laike. Tapi ada kawan-kawan yang tahu macamana hendak download video tv3 itu kah? Updated. 21.12.15. Link.
Search: cik siti jalang kisah cik siti jalang cik siti aminah cik siti aminah jalang siti jalang kisah cik siti aminah sejarah cik siti jalang makam cik siti jalang sejarah cik siti aminah makam cik siti aminah kisah siti jalang di johor kisah benar cik siti jalang cerita tentang cik siti yang kahwin 100 suami cik aminah bersuami 100 cik siti 100 suami cik siti aminah aka cik siti jalang cik siti aminah cik jalang cik siti kahwin 99 kali

ALKISAH 4:
Sinopsis Telemovie Cik Siti Cerekarama TV3 - 9 malam 19.12.15
Mengisahkan mengenai seorang gadis muda yang diberi nama Cik Siti yang disumpah oleh nenek kebayan semata-mata mahu mengubati penyakit kulit yang dihidapinya. Sebaik sahaja Cik Siti kembali cantik dan jelita, dia kembali merampas cinta hatinya iaitu Awang. Kejadian pelik mula berlaku apabila suami cik siti mula meninggal satu persatu hinggalah suami ke 99.

Translation. The Grave of Cik Siti. According to folklore, Cik Siti (or Miss Siti), whose full name was cik Siti Aminah Tanah Mahsyur, daughter of a senior court official in Johor. She had looks that could (literally) kill. cik Siti and each time her husband died. Men were willing to marry her even though they knew they certain death. They were required to ready a coffin and Muslim burial cloths known as 'kain putih' of their marriage. The curse was finally lifted when she married the 100th time and who could share her life forever.

Updated 2020.
Kelmarin (2/10/2020) bila penulis datang semula ke kawasan makam cik siti Jalang, tiada lagi jalan yg jelas ke sana. Sebab penulis tiba dgn menaiki cik Jnulekasnova, walaupun terjumpa bumbung makam, tapi tiada jalan kesana yg penuh semak samun. Jadi penulis batalkan hajat sahaja.


Blog bukanlah hakmilik kekal.===============================================
Dari blog rakan penulis yang lama tahun 2009:
Storyboard 2009 at aminus. Link.No comments:

Post a Comment

Comment at your own risk.

MAKAN MEE KOLOK DI DAPUR SARAWAK JALAN SARIKEI

Peach Tea of Kopi Saigon Kampung Baru @2024. Jumaat, 7 Jun 2024. Pagi tadi wak tidak jadi. Mahu beli sarapan di gerai makcik depan kub...