Sep 7, 2015

DIY: BLOG INTO A BOOKAHAD. 6 September 2015.
Tengahari, penulis telah mengambil buku berkulit keras (baca: hardcover) yang telah siap diikat kemas(baca: binding) di kedai percetakan Lily di Taman Universiti. Blog rakan lama penulis yang ingin di arkibkan sebagai sejarah sebelum blogspot dihapuskan tanpa sebab.

"Wak Gelas adalah blog harian seorang lelaki yang biasa-biasa saja yang dicatatkan dari hujung 2011 hinggalah 2014. Pengalaman beliau menyertai (dan memenangi) beberapa pertandingan fotografi, pertandingan talian tertutup (baca: offline contests) dan
aktiviti latihan mendaki bukit dan gunung sebelum berjaya menawan puncak Gunung Kinabalau pada 25 Februari 2014. Projek menghantar gambar-gambar rakaman dari kamera DSLR beliau terutama pemandangan matahari terbit dan terbenam ke beberapa majalah fotografi tempatan juga menjadikan suatu pengalaman yang menarik dan amat bermakna. Beliau juga telah mengikuti kelab fotografi Nikon Malaysia dan bersama-sama menyertai di hampir kesemua negeri di Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak. Pengembaraan beliau ke tempat sejarah diluar negara yang tidak kejauhan seperti Borobudur, Pontianak, Batam (Indonesia), Krabi (Thailand), Angkor Wat (Kemboja), The Great Wall (China) dan Singapura juga tercatat serba sedikit didalam buku ini."

Nota lalat. Untuk pertama kalinya, gambiran dalam entri penulis kali ini tidak diletakkan tanda air (baca: watermark) ya. Tapi mencuri gambiran penulis tanpa izin tetap berdosa kan. Harap maklum.

Nota lalat. Dulu, penulis pernah juga mengikat buku dari blog Fotolumayan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.No comments:

Post a Comment

Comment at your own risk.

99 WONDERLAND PARK DI WAKTU PAGI YG PANAS MEMBAHANG

  99 Wonderland Park Selayang @2024 Ahad, 19 Mei 2024. Pagi2 sudah berlarian ke tasik 99 Wonderland Park di Selayang. Taman tema yg sesuai u...