MENGISI LIBURAN SEKOLAH DI DUFAN, DUNIA FANTASI ANCOL JAKARTA 2022

Welcome to Dufan, Ancol Jakarta @2022

 Jumaat, 2 September 2022.
Jakarta, Pulau Jawa, Indonesia.

Hari ini sudah rancang mahu ke Dufan.
Dufan kependekkan Dunia Fantasi di Ancol.

Pagi2 sudah berlarian ke kantin PLN sebelah kantor.
Tapi ramainya orang disitu sehingga pakguard suruh pulang sahaja.

Naik MRT dari stasiun ASEAN.
Turun di stasiun Dukuh Atas BNI.
Tambang 9000 rupiah (rm2.70) sahaja.

Jalan kaki ke stasiun bis terdekat, yakni Tosari.
Naik bis no 1 dan turun di Museum Fatahillah.
Tukar bis no 12 dan turun di Gunung Sahari Mangga Dua.
Tukar bis  no 5 dan langsung turun di Ancol.
Tambang satu orang ialah 3500 rupiah (rm1.05).
Tambang bis yg murah giler dan boleh tukar bis sesuka hati.

Dari stasiun Ancol berjalan kaki 300m ke pintu taman tema DUFAN.
Masuk kedalam juga berjalan kaki.

Banyak permainan yg wak tak sertai.
Kerana wak kan acrophobia (takut pada ketinggian).

Jam 12 tengahari sudah ke masjid Firdaus dalam Dufan.
Ada solat jumat berjemaah.
Intipati khutbah hari ini ialah tentang larangan bermain ha-pe ketika khatib membaca khutbah.
Gerakkan tabung derma boleh pula?
Alhamdulillah.

Jam 4pm sudah berjalan keluar.
Tapi wak teringin mahu naik gondola.
Kena naik gojek (motor) berharga 10rb (rm3).

Beli loket gondola berharga 60rb (rm18) satu orang.
Naik gondola menyusuri pantai Ancol.

Pulang dari stasiun gondola.
Berjalan kaki mencari masjid untuk solat Asar.
Dulu [+ link] wak pernah datang ke masjid ini dgn kawan wak.
Selepas itu langsung ke stasiun bis Ancol.
Tapi singgah di warteg makan nasi ayam pecel (25rb).
Berjalan kaki adalah normal dan menyihatkan.

Balik menaiki bis berganti2.
Turun di stasiun Blok M.
Mahu pesan Grabcar tapi harga mahal ya amat.
Berjalan kaki sahaja ke kost.

Inilah ringkasan karangan wak ke taman tema Dufan hari ini.

Nota tiket lalat.
Tiket masuk Dufan per orang ialah 250rb (rm75).
Kalau masuk guna mobil (Grabcar) ialah 25rb (rm7.50).
Tapi wak masuk naik bis hingga ke stasiun Ancol, jd tiket mobil itu hangus.
Yo wes lah. Huhuhu.

Kamus lalat.
Struk = resit.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. taman permainan di sana mmg charge grab kalau masuk hantar/ambik penumpang...pernah terkena tahun 2019..

    BalasPadam
  2. Menarik ni..kat sini SA x pernah sampai lagi...kena pi lagi sekali ni..

    BalasPadam

Comment at your own risk.