Nov 3, 2017

THIS IS THE END: BYE BYE MMHE YARD PASIR GUDANG

Today is my last day working here in MMHE Yard, Pasir Gudang. Bye-bye, au revoir.

Pejam celik pejam celik tidak sedar rupanya penulis memotong rumput di padang yg tandus ini hampir setahun juga. Alhamdulillah. Esok mula bertanam tebu semula. Kata orang,
Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati
Nota lalat. Ini adalah entri terakhir penulis buat masa ini. Jumpa kawan-kawan dilain masa dan dilain waktu dan ketika. InsyaAllah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Nov 2, 2017

NASI ARAB AL HANIN BAYAR SESUKA HATI

Nasi Arab Al-Hanin Taman Rinting.

Esok adalah hari terakhir penulis bertugas memotong rumput di sini. Tengahari tadi, ada rakan sekerja penulis yang ingin belanja makan nasi arab bayar sesuka hati, katanya. Terimakasih daun keladi. Amin



Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thanks kawan-kawan, Azemi, Wak Kamsol, Zaime, John.

Pay as you feel.

Nov 1, 2017

MY FIRST GRANDCHILD

My first granddaughter and grandchild was born yesterday, 31 October 2017 in Hospital Kuching, Sarawak.
Photo credit: aDm

Alhamdulillah, pagi tadi penulis mendapat berita gembira dari anak lanang yang sedang berada di seberang Laut Cina Selatan yang sedang menemani isteri beliau menjalani operasi caesar. Dalam jam 11.11pagi, cucu pertama wedok penulis, Mihrimah Sophia, telah selamat disambut. Alhamdulillah sekali lagi. Amin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Oct 30, 2017

BERENANG-RENANG KE TEPIAN



Pagi Ahad yang biasa-biasa. Penulis telah berenang-renang ke tepian tambak untuk kali kedua pada bulan ini. Untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian.

Untuk baca entri pada awal bulan: Today I Took A Wrong Turn.

Nota kemaskini lalat. Kelmarin, penulis telah membuat pemeriksaan dara setelah 3 bulan makan ubat kolesterol setiap hari. Keputusan kadar kolesterol kembali normal.  Entri yg dulu: Blood and Urine Screening Test.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Oct 29, 2017

BUAI LAJU-LAJU SAMPAI TANJUNG BUAI



Kelmarin penulis telah berlarian ke Tanjung Buai. Kali terakhir penulis sampai disini pada tahun 2011: Tanjung Buai, Buai Laju Laju.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

THEN & NOW: NO 66 JALAN SEREMBAN TAMPIN NEGERI SEMBILAN

Sila goyangkan inul untuk lihat dulu (2012) dan sekarang (2017). Lokasi: No. 66 Jalan Seremban Tampin Negeri Sembilan.

Hari ini Ahad, 29 Oktober 2017. Harijadi anak lanang remaja itu.

Semalam, penulis telah berlarian ke asrama anak lanang itu untuk bawa keluar makan di pekan Tampin. Makan piza di pekan Tampin sudah.

Untuk entri sebelum ini: 2009 | 2012 | 2014.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Chicken Wing, Pizza Hut at Tampin Negeri Sembilan @2017.

The birthday boy.

Oct 28, 2017

JANGAN MENZALIMI DIRI SENDIRI

Sila goyangkan inul untuk lihat sebelum dan selepas tingkap di'tinted'. Cikputih.

Kelmarin penulis sempat lagi menghantar cikputih intan payung itu ke pusat accessories kereta untuk dicuci kedua-dua lampu besar hadapan. Seterusnya, penulis menukar radio, pasang tinted tingkap baru dan perbaiki getah pintu yang sudah rosak. Terasa rabak poket sepender suar penulis. Aduhai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





WHAT'S THE DIFFERENCE BETWEEN ABC POWDER & CARBON DIOXIDE FIRE EXTINGUISHERS



Kelmarin ada rakan sepadang sebendang tempat penulis memotong rumput ini telah menawarkan untuk membeli alat pemadam api rumah pula. Selepas kejadian tahfiz di Kampung Keramat KL yang terbakar bulan lepas. Link.

Tetapi semalam rakan penulis, matcha yg duduk disebelah penulis ini pula tidak berapa setuju dengan alat pemadam api jenis tepung ABC yg penulis telah beli. Katanya, tidak sesuai untuk digunakan dirumah kerana akan merosakkan peralatan elektrik, ie televisyen, laptop, komputer dll. Sepatutnya jenis yang lebih baik dan selamat ialah Karbon Dioksida.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Oct 27, 2017

CUTI HARI HOL ALMARHUM SULTAN ISKANDAR

Bandar Seri Alam railway sunrise this morning.

26 Oktober 2017, hari Khamis malam Jumaat. Hari cuti sempena hol almarhum Sultan Iskandar.

Hari ini agak sibuk. Tapi sempat juga menemani isteri penulis (yang itu) membeli kain untuk dibuat jubah. Mula-mula hendak ke Jakel sebelah Plaza Angsana. "Tapi Jakel mahal lah kanda," katanya tengahari tadi. Jadi, penulis pun berlarian ke Giant Hypermarket Plentong saja yang ada kedai kain Nagoya. Weh, saperlar tak sayang bini, tapi ada kan? Makcik kannns. OTL

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Nagoya Textile, Giant Hypermarket Plentong.

Thistle JB, while driving Uber.

Oct 25, 2017

THE DANGER IN TAKING YOUR SPOUSE FOR GRANTED



Petang tadi penulis telah berlarian ke UTC di Galleria Kotaraya JB untuk menemani dan memperbaharui pasport isteri penulis yang itu.

7.14pm, tiba di pintu Pejabat Imigresen. Dan mula beratur kerana kaunter masih berehat dan ditutup sehingga jam 8 malam.
7.55pm, mengambil nombor giliran.
8.01pm, nombor dipanggil, ke kaunter, mengambil gambar.
8.37pm, nombor dipanggil, ke kaunter bayaran. Keliru atau sikap tak acuh, penulis ingatkan bayaran paspot rm200 untuk setahun, tetapi sebenarnya untuk 5 tahun! Dikertas notis tepi dinding pun tidak dinyatakan tempoh untuk rm200 itu.
8.47pm, urusan pembaharuan pasport baharu selesai.

Sebenarnya sebelum berlarian ke JB petang tadi, penulis ada pesan piza, penghantaran kerumah. Itu yang lambat bertolak. Isteri penulis (yang itu) ada pesan nak piza jenis baharu Chicken Cheesy Bites. Tapi penulis tidak endahkan kerana penulis sudah pesan 2 piza besar dan sederhana. Tapi bila piza sudah tiba dihantar oleh budak penghantar kerumah yang lambat sejam, isteri penulis (yang itu) sudah tarik muka, berguling-gulingan dan merajuk kerana tiada piza idamannya itu. Aiyah, weh, siapalah tak sayang bini, tapi ada kan, makcik kannnns. Jadi, tadi sementara menunggu urusan pasportnya di UTC Kotaraya, penulis pun terus memesan piza Chicken Cheesy Bites itu. Barulah nampak sedikit ceria diwajah isteri penulis (yang itu) dan situasi kembali tenang seperti biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

WAK DAH TRY VIETNAMESE PEACH TEA KAT WARKOP KOPI SAIGON KAMPUNG BARU 2024

  Jumaat, 19 April 2024. Pagi tadi singgah di warung Mak Leha. Kampung Baru