Oct 10, 2023

SURAH AL ADIYAT BENEFITS AND 9 REASONS TO READ SURAH AL ADIYAT DAILY

 

Surah al Adiyat @2023

Selasa, 10 Oktober 2023.

Pengajaran dari surah al Adiyat.

1. Berlatarbelakangkan peperangan.
2. Akibat kerana tidak bersyukur.
3. Ganjaran bersyukur.
4. Bersamaan mengaji al Quran.
5. Teguhkan kepercayaan kepada Allah.
6. Pengiktirafan nilai sifat Allah.
7. Menguatkan keyakinan manusia.
8. Lebih bersyukur kepada Allah.
9. Menyuburkan iman.

Dan di antara doa yang dapat dibaca untuk mendoakan sesama Muslim, khususnya warga Palestina yang sedang berjuang melawan kekejaman Israel adalah sebagaimana terdapat dalam khulashoh fi adzkarin wa ad'iyatin waaridatin wa matsuratin yang disusun Habib Umar bin Muhammad bin Salim Al Hafidz. Berikut doanya:

صَلِّ وَسَلَّمْ فِي كُلِّ لَحْظَةٍ أَبَدًا عَدَدَ مَعْلُومَاتِكَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَالِهِ ، وَارْحَمْنَا وَالْمُسْلِمِينَ ، وَاحْفَظْنَا وَالْمُسْلِمِينَ ، وَانْصُرْنَا وَالْمُسْلِمِينَ ، وَفَرجْ عَنَّا وَالْمُسْلِمِينَ ، وَعَجَّلَ بِإِهْلَاكِ أَعْدَاءِ الدِّينِ ، وَهَبْ لَنَا وَلِأَحْبَابِنَا فِي هَذِهِ السَّاعَةِ وَفِي كُلِّ حِينٍ أَبَدًا مَا وَهَبْتَهُ لِعِبَادِكَ الصَّالِحِينَ فِي كُلِّ حِينٍ أَبَدًا مَعَ الْعَافِيَةِ التَّامَّةِ فِي الدَّارَيْنِ. 

Artinya: Limpahkanlah sholawat dan salam di setiap saat dan selamanya seluas pengetahuan-Mu atas junjungan kami Muhammad dan juga kepada keluarganya. Kasihanilah kami dan kaum Muslimin. Lindungilah kami dan kaum Muslimin. Jadikan kami dan kaum Muslimin menang atas musuh. Ringankan penderitaan kami dan penderitaan semua Muslimin. Dan percepatlah kehancuran musuh-musuh agama. Beri kami dan orang-orang terkasih kami di saat ini dan di setiap saat dan selamanya apa pun yang selalu Engkau berikan kepada hamba-hamba-Mu yang saleh, dalam setiap saat selamanya, dengan keselamatan yang sempurna di dunia dan akhirat. 

Hafazan lalat.
Surah al Adiyat 100: 1-11

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Surah al Adiyat Terjemahan perkata @2023


4 comments:

 1. terima kasih atas perkongsian wak

  ReplyDelete
 2. dulu msk kelas tajwid ustaz selalu uji dgn ayat ni. antara surah yang 'penuh' dgn hukum tajwid

  ReplyDelete
 3. Aamiin Aamiin Aamiin. Doa non stop buat mereka di Palestine.

  ReplyDelete
 4. Aamiin Ya Mujib. Jom kita sama-sama doakan untuk mereka di Palestine..

  ReplyDelete

Comment at your own risk.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...