Jun 22, 2015

JUNE SOLSTICE 2015ALHAMDULILLAH, hari ini 21 Jun 2015 pada pukul 7.26 petang sebelum waktu berbuka puasa di Kuala Lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya, penulis sempat lagi merakamkan gambiran fenomena matahari tenggelam paling utara pada tahun 2015 ini. Selepas ini, matahari akan mula bergerak keselatan dan dari beranda rumah merpati penulis yang ini, matahari akan kelihatan bergerak dan tenggelam ke sebelah kiri KLCC pula.

Umat Islam yang sedang menjalani ibadah puasa di England pada musim panas tahun ini akan lebih mencabar, terutama kerana waktu siangnya lebih lama (sekitar 18 jam) berbanding di Masai (kurang lebih 13 jam) setiap hari. Bagaimana pula umat Islam di Kutub Utara? Adakah mereka akan terus berpuasa selama sebulan penuh tanpa makan dan minum kerana matahari tidak akan tenggelam? Wallahualam.

Nota lalat. Oleh kerana fenomena pergerakan bumi diatas paksinya ini, maka ada satu lagi fenomena dimana matahari akan berada tepat diatas bangunan Kaabah, iaitu pada 28 Mei (5.16 pm) dan 16 Julai (5.28pm) setiap tahun. Pada kedua-dua tarikh ini, kita boleh memperbetulkan arah kiblat kita dengan bersolat menghadap kedudukan matahari.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The sunsets composite photo of each month of several years from my balcony. Although the years are different, but the sun positions on the sky on the day of the year are the same.

Source: www.graduationsource.com/blog/

No comments:

Post a Comment

Comment at your own risk.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...