Dec 15, 2022

KAIS PAGI MAKAN PAGI

Lotus's Masai @2022

 15 Disember 2022.

Tengahari sudah berbelanja di Lotus's.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Nasi putih, paprik campur, telur dadar @2022


Dec 14, 2022

CABARAN GUNA WIFI STARBUCKS MASAI

Free wifi today @2022

 Rabu, 14 Disember 2022.

Tengahari ada mesyuarat tingkap.
Mgr EIN mahu buat di Starbucks berdekatan rumah hinggap wak ini.

Walaupun ada servis wifi internet.
Tapi caranya agak rumit dan menjengkelkan.

Boleh ke mereka cetak atas kertas cenonet.
Dengan dakwat pencetak yg kabur?
Seperti tidak ikhlas rasanya.

Dan yg lagi parah bila mulakan sambungan internet.
Memang perlahanlah sangat.
Mesyuarat tingkap atas talian pun terasa jetlagnya.

Usai mesyuarat di Starbucks.
Pergi makan siang di restoran mee rebus Haji Wahid Taman Rinting pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Starbucks near Lotus's Masai @2022
Nasi Goreng Ayam N&Z Restaurant Taman Rinting @2022

Dec 13, 2022

AFTER 2 MONTHS

Resetting this PC 45% @2022

Selasa, 13 Disember 2022.

Pagi sudah berlarian ke Masai. 

Malam sudah memformat semula laptop anak lanang yg wak pakai sekian lama. 
Laptop Dell pertama yg wak belikan pada tahun 2017. Link.
Sebenarnya sudah dua bulan wak tak guna laptop ini.
Sebab syarikat kantor ada sediakan laptop Dell itu.

Laptop lama wak yg isteri wak pakai sudah buat hal pula.
Tiba² mati sendiri.
Laptop lama yg wak beli pada tahun 2013.
Sudah hampir 10 tahun usia ya. Link.

Esok ada rencana mahu ke seberang Tambak. 

Ooh. Wak sudah agih²kan baju t-shirt Jakarta dan Bromo saiz L pada kaum kerabat.
Nota lalat. Lain kali kena beli baju saiz XXL dan berlengan panjang. 

Blog bukanlah hakmilik kekal. 

Dec 12, 2022

MEE KOLOK DI MUSIM HUJAN

Jalan Diplomatik @2022

 Isnin, 12 Disember 2022.

Hari ini cuti umum untuk negeri Selangor.

Petang wak sudah berlarian mencari mee kolok.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Dec 11, 2022

JALANG-JALANG CARI MAKANG

Nasi Dagang Atas Tol cabang no 3 @2022
Kuala Terengganu

 Ahad, 11 Disember 2022.

Tiada yg menarik di ibukota ini.
Hujan pun turun sepanjang hari.

Ooh. Nasi dagang atas tol hari kedua berturut2. 😅 😅 

Singgah di masjid Kristal.
Dan juga membeli keropok lekor Losong.

Singgah juga di warung Aziz Satar Kemamang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

 Kuala Terengganu @2022
Pasar Payang Kuala Terengganu @2022
Masjid Kristal Kuala Terengganu @2022

Dec 10, 2022

ATAS TOL BAWAH JAMBATAN

Nasi Dagang Atas Tol Kuala Terengganu @2022

 10 Disember 2022.

10 tempat wajib dilawati.

1. Nasi dagang atas tol, ranting no 3.
2. Muzium negeri.
3. Noor Arfa Craft Complex
4. Jambatan Angkat
5. Firdaus Udang Goreng Tepung
6. Masjid Negeri (Masjid Abidin)
7. Masjid Terapung Kuala Ibai
8. Masjid Kristal
9. Keropok Lekor Losong
10. Pasar Payang

Blog bukanlah hakmilik kekal

Muzium Negeri Kuala Terengganu @2022
Muzium Negeri Kuala Terengganu @2022
Muzium Negeri Kuala Terengganu @2022
Muzium Negeri Kuala Terengganu @2022
Muzium Negeri Kuala Terengganu @2022
Noor Arfa Craft Complex Kuala Terengganu @2022
Noor Arfa Craft Complex Kuala Terengganu @2022
Noor Arfa Craft Complex Kuala Terengganu @2022
Jambatan Angkat Kuala Terengganu @2022
Jambatan Angkat Kuala Terengganu @2022
Udang Goreng Tepung
Masjid Negeri Abidin Kuala Terengganu @2022
Masjid Terapung Kuala Ibai Kuala Terengganu @2022

Dec 9, 2022

SCHOOL HOLIDAY BEGINS

On LPT @2022

Jumaat, 9 Disember 2022.

Pagi tadi bersarapan di warung Bunian.
Terjumpa blogger cikkak Fazzy (Kramat Kramat).
Dengan suami dia.

Petang sudah berlarian ke fantai timur. Terengganu

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Blogger Fazy (Kramat Kramat) @2022


Jambatan Angkat Kuala Terengganu @2022

Dec 8, 2022

PELANGI PETANG

Pelangi Petang @2022

 Khamis, 8 Disember 2022.

Layan lagu Sudirman - Pelangi Petang

♪♫♬ Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan hati ini
♪♫♬
Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau 'kan pasti
Pergi jua ♪♫♬

SURAH PERJANJIAN NABI SULAIMAN & JIN
Tadi ada seseorang memberikan ayat perjanjian Nabi Sulaiman dan jin.
"Dah 3 minggu tidak kedengaran bunyi2 pelik dari rumah atas,"
"Tiada lagi sereten kerusi, budak2 berlarian, bunyi guli jatuh"

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Dec 7, 2022

LEMPENG KELAPA DI LADANG NANAS

 

Saudagar Nenas @2022 Sungai Merab Bangi
Rabu, 7 Disember 2022.

Pagi2 sudah berlarian ke ladang nanas.
Sarapan nasi lemak dan lempeng kelapa.

Kemudian wak hantar cikputih untuk diservis.
Kesejukan A/C cikputih masih bermasalah.
Kadang sejuk (kalau sedang berlarian).
Kadang2 tak sejuk pula.
Nanti2lah periksa A/C itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Dec 6, 2022

DARI JAKARTA KE SEPANG

Somewhere above Sumatra island going north @2022

 Selasa, 6 Disember 2022.

Pesawat dijadualkan berangkat jam 5.00 sore.
Ini semua pengajaran.

Semalam sudah janji dengan mgr EIN.
Wak setuju pesan Grabcar jam 1.30pm dari kost BR (wak) ke kost the APB (mgr EIN).
Kemudian dari kost the APB, wak akan pesan Grabcar XL (saiz besar) untuk ke bandara.

CONSPIRACY WITH THE GRAB DRIVER

THEN SUDDENLY I LEFT MY LOCAL MONEY

NO, WE DON'T ACCEPT CASH

BRING A KREPEK BOX LIKE A LOCAL

YOUR SMARTNESS IS NOT GOING TO WORK THIS TIME

NOT GOING TO MISS THE FLIGHT

FOR SURE SUNSET WILL BE ON THE LEFT SIDE

WE DONT RECEIVE OUR ORDERED MEAL 

Ingatkan didalam pesawat dapat makanan yg syarikat tempah.
Cuma kami semua dapat sekotak yg ada kek muffin yg sedap (sebab lapar).
Dan air putih.

Sampai ke KLIA langsung tiada makanan nasi ayam itu.

Sempat jugalah wak guna tandas sekali walau dalam keadaan cuaca buruk.
Dan sempat jugalah wak jawab survey discreen.
Terlupa pula mahu letak komen tiada makanan yg ditempah disitu.
Demm.

GRAB GOT ITS NEW RECOND MINISTER

Keluar dari arrival hall. Wak tempah Grabcar. Dalam apps disuruh ya ke lantai 1 pintu 4. Boleh tersalah lif menghadap ke tren KLIA ekspres ke KL Sentral pula. Kena masuk lif semula ke lantai 2 dan tukar lif yg menghadap jalan diluar.

Boleh pula mamat Grab tadi mesej suruh wak cancel sebab dia nak balik KLCC dan area Ampang. Wak benganglah sebab dengan keletihan dan jet lag lah sangat. Wak biarkan sahaja. Wak guna henfon satu lagi dan pesan Grabcar yg lain.

Ahmoi ehh ahkak Grab lady driver pula call wak. Dipekik2 dalam henfon dan disuruh wak ambil foto dimana wak berada. Huhu. 8 minit to cum. Wak layan sahaja. Ahkak Lippo (bukan nama sebenar) tiba dan wak yg angkat sendiri bagasi wak ke dalam bonet kereta Honda City nya. Ahkak Lippo yg banyak songeh dan membebel sahaja. Dia kata dia mahu pulang ke PJ tapi Grab sudah kasih dia trip wak pula. Wak layan sahaja bebelan dia. Tapi bila wak tanya pasal personal, ie pasal anak2 dan umur ahkak Lippo ini dia tak balas pula. Ya, setengah orang tidak suka bercerita pasal hal2 peribadi. Dia kata dia sudah tunggu sejam di Landside. Dia tak tahu kah dulu driver2 Grab & Uber tunggu sampai 13 jam di Landside dan Charterfields Downtown!

Movie lalat.
Godzilla vs Kong 2021.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

About 5 minutes before descending to Sepang airport @2022

Dec 5, 2022

HAPPY BIRTHDAY TO ME

Icecream Pudding & Crab soup for me @2022

 Senin, 5 Disember 2022.

Tengahari wak berjalan kaki ke Blok M Plaza.
Ada temujanji dengan ejen jual pelaburan saham melalui emas.
Wak dengar sahaja.

Petang, berjalan kaki juga pulang ke kost.
Singgah lagi di Blok M Plaza.
Melayan rakan2 makan nasgor di restoran dim sum itu.
Wak pesan aiskrim puding dan sup kepiting sahaja.

Hari ini harijadi wak ke ehem ehem.
Terimakasih kepada semua yg mendoakan wak ini.
Aminn ya robbal alamein.

Esok wak sudah terbang ke tanahari.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI 2024

  Masjid Jamek Bandar Seri Alam @2024 Rabu, 10 April 2024. Selamat hariraya aidilfitri 2024. Maaf lahir batin dari wak yg jauh dimata. Pagi2...