Jan 10, 2022

THE NEW PPE | I'M REACTIVE

my new gloves @2022

 Isnin.
Doha, Qatar.

Tadi malam sudah tiba pakaian keselamatan PPE.
Baju coverall saiz L.
Kasut saiz 42.
Helmet dan sarung tangan juga.

Cerita lain.
Petang tadi wak rasa nak makan piza.
Bila tiba di pintu City Center Mall..
Pakguard itu minta sijil vaksin pula.
Dengan masalah  ketidakcapaian data dan  wifi.
Wak pun balik semula ke apartment.
ASI  suruh reinstall semula apps mysejahtera yg wak lama tak pakai.
Baru boleh lihat sijil vaksin.
Bila masuk dalam mall terus ke restoran Pizza Hut.
Ingat boleh dine-in, tapi abam manager India itu kata sijil wak tak laku.
Sudah lebih 6 bulan katanya.
Jadi, dipendek cerita, wak makan KFC sahaja.

Bila  balik tadi,  AWI suruh check apps Ehteraz pula.
Sudah bertukar dari hijau ke warna kuning.
Wak disahkan positive, yakni reactive.
Wak kena kuarantin 6 hari.
Dan akan diperiksa kesihatan lagi nanti.
Dan AWI ada berikan ubat Vitamin C.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 9, 2022

SUDDENLY TO DO PCR TEST TODAY

Doha City @2022

 Ahad.
Doha, Qatar.

Pagi tadi tiba2 dapat emel dari pak IDI, yakni HUC Manager.
Disuruhnya wak dgn AWI pergi ke offshore esok!

Aiyah.

Jadi, tadi wak, AWI dgn driver HAD bepergian ke klinik Naseem.
Untuk buat PCR test.
Ada sorang lagi staff tunggu di hotel Raban.

Cerita berkaitan.
1. PPE kena pesan dari al-Khor.
2. Ras Laffan pass.

EPH (logistik) kata mungkin wak tak sempat bepergian ke offshore esok.
Banyak dokumen yg belum siap.
Sila tunggu sahajalah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Jan 8, 2022

HOW DO I KNOW IF I HAVE A COLD, THE FLU OR COVID-19?

A West Bay view from top @2022

Sabtu.
Doha, Qatar.

Demam makin kebah.

Pagi tadi jam 8.30am.
Wak pun berjalan ke Carrefour.
Tujuan beli sedikit barangan dapur, yakni groceries.
Beli bagpack, listerines, air lemon dll.

Ooh.
Tadi wak telefon customer service BSN.
Sebab akaun online sudah kena block.
Terlupa password.
"Kalo wak nak withdraw cash, caj adalah rm12 ya," kata abam BSN itu.

AWI pun sudah pulangkan duit pinjaman.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 7, 2022

SOLAT JUMAAT KE 12

Mesjid akhaleel Ibraheem @2022

 Jumaat.
Doha, Qatar.

Alhamdulillah.
Solat jemuah yg ke dua belas.
Berturut2 di bumi anbiya.

Blog bukanlah hakmilik kekal..

Jan 6, 2022

SUNSET JUST NOW

Sunset from my window this evening @2021

Khamis malam Jumaat.
Doha, Qatar.
Suhu diluar pada jam 4.35pm ialah 19°Celsius.

Demam hari ke lima.
Tekak masih terasa parahnya.

Sudah beberapa hari wak tidak makan nasi.
Tadi pun pesan sup cendawan dan telur dadar sahaja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 5, 2022

COUGH WITH PHLEGM?

Unifed Expectorant Syrup @2022

Rabu.
Doha, Qatar.

Hari keempat demam selesema.
Tekak pun perit.
Kahak pun makin banyak.

Tadi malam AWI  ada buatkan air limau purut.
Bila wak minum sikit rasa terbakar tekak.

9 pagi tadi wak berlarian ke City Center Mall.

Tujuan untuk beli ubat batuk lagi.
Sebab ubat batuk semalam sudah kehabisan.
Tapi harga ubat batuk (35 riyal) sebotol itu mahal gila di Farmasi Obnsena.
Dan tiada pilihan lain.

Hari ini wak pergi ke Farmasi Kulud.
Terletak jauh dibelakang kedai2 dan ditingkat 2.
Bila wak tanya, awek arab kaunter itu sarankan ubat batuk 9 riyal.
Kemudian dia berikan satu lagi ubat batuk 6 riyal.
"Yg ni stronger untuk cough with phlegm," katanya.
Yg penting lebih murahan dari kedai farmasi semalam.
Dan ada pilihan lain.

Ooh.
Wak mula2 tak faham juga bila mereka tanya.
"Cough with phlegm?"
"Or dry cough?"
Wak ingatkan flame ke apa.
Bila google baru faham.
Phlegm, yakni kahak ya kawan2.

Singgah di Carrefour, wak beli salad.
Tapi tak sangka pula wak terbeli salad pasta Greek.
Aduhai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

BLUE SKY WITH LOW TEMPERATURE

City Center Mall glass dome @2022

 Selasa.
Doha, Qatar.

Ini entri 10 hari terkebelakang.

Malam tadi tekak makin berbisa.
Nak telan air ludah sendiri pun perit rasanya.

Sebelum keluar tadi wak periksa suhu diluar dalalm  16°C.
Kena pakai longjohn dan jaket juga.

Pagi2 tadi wak pun berlarian ke stesen metro DECC.
Tapi farmasi di dalam stesen masih belum dibuka.

Wak beli pisang (3 riyal) dan yogurt (1 riyal) dahulu.

Selepas itu, wak terus pergi ke City Center Mall.
Nak sarapan penkek mekdi pula.

Nasib baik juga kedai farmasi Ebnsina sudah dibuka.
Wak pun beli sirap batuk (35 riyal).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 3, 2022

THE MOODY BLUES - ANOTHER MORNING

Marriot Doha Qatar @2022

 Isnin.
Doha, Qatar.

Demam selesema hari ketiga.
Batuk dengan kahak dari semalam.

Cuaca diluar pun asyik mendung sahaja.

Rasa nak makan nasi putih dengan  kari daging pun tiada  selera.
Sebab semalam makan pun terasa tekak makin  parah.

Tapi tadi AWI sudah pelawa makan bubur nasi dia.
"saya ada masak bubur  kalau wak nak  makan - tapi kosong x ada ayam cuma ada sayur.. babhan x cukup, " whatsappnya masa wak dalam bilik kelaparan.
Wak pun cubalah makan -  sedap juga.
Alhamdulillah.

Blog bukanlah hakmilik kekall.

Jan 2, 2022

FS CHANNEL MENGAJAR DIRI AGAR JANGAN PELIT

Content from youtuber Azfar Badrul @2021

 Ahad.
Doha, Qatar.

Demam selesema hari kedua.
Makan ubat selesema dan panadol sahaja.
Tapi belum kebah.

Kepala masih ting tong.

Oleh kerana lepak diatas katil sepanjang hari.
Maka terlayanlah video2 youtube, facebook individu berikut.
Punya hati yg mulia.
Isi content yg  menarik dan tidak bosan.
Membantu insan2 terutama peniaga kecil2an.

1. FS Channel - Shah Alam/ Lembah Klang.
2. Azfar Badrul - Ipoh/Kuala Kangsar.
3. Vitamin BAE - Tawau, Sabah

Ooh. Sebelum itu.
Wak ada tonton  juga youtuber yg serupa di US.
Tapi matsalleh ini lebih kepada prank dan pilihan rawak.

1. ThatWasEpic - Tempe, Arizona
2. BigDawsTV - Arizona

Updated.
Juga sekarang wak layan youtuber indon juga.

1.  Hobby Makan - Pontianak
2.. Baim Paul - Jakarta

Kamus lalat.
Pelit, yakni kedekut, kikir, lokek..

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jan 1, 2022

HEAVY RAINS AND STRONG THUNDERSTORM LATE AT NEW YEAR'S EVE

Changing to a new notebook @2022

 Sabtu.
Doha, Qatar.

Hari ini sudah 1 haribulan Januari 2022.

Ini entri 10 hari terkebelakang ya. 

Malam tadi, kepala wak sudah rasa tingtong.
Nak tidur awal pun tidak boleh.
Berdenyut2 rasa dalam kepala.

Tetapi tertidurlah juga.
Dan terjaga dalam pukul 10pm.
Kerana dengar bunyi guruh dan kilat sabung menyabung.

Ini adalah kali pertama hujan lebat di negeri pasir berdengung ini.
Tapi tidak lama juga.
Hujan berhenti sebelum tengahmalam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SOLAT JUMAAT KE 11

Mesjid akhaleel Ibraheem Doha Qatar @2021

Jumaat tengahari.
Doha, Qatar.

Solat jemuah yg ke sebelas hari ini.
Alhamdulillah.

Ooh.
Hari ini wak terasa mahu demam pula.
Nak cari ubat selsema dimana ya?

Movie lalat. What's Eating Gilbert Grape 1993.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

WAK DAH TRY VIETNAMESE PEACH TEA KAT WARKOP KOPI SAIGON KAMPUNG BARU 2024

  Jumaat, 19 April 2024. Pagi tadi singgah di warung Mak Leha. Kampung Baru