Sep 15, 2019

BLOOD SCREENING TEST



Pagi tadi selepas berlarian membelanja barangan dapur di Tesco, penulis pun berlarian terus ke klinik.
Sudah lebih 2 tahun, maka penulis pun haruslah membuat pemeriksaan dara dan kencing.

Doc cucuk tangan kanan.
Tiga balang dara.
Nanti kencing setengah botol, kata doc.
Iyela doc.

Selepas berjumpa doktor, barulah penulis membatalkan puasa sejak tadi malam.

Semoga keputusan kesihatan penulis sentiasa ditahap baik. Aminn ya robbalalamin.

Updated. LDL cholesterol 3.2 (<2.6) Older links: Kolesterol

Cerita lain lalat pasal kesihatan.
Minggu lepas ada kawan2 sebaya penulis yg mengalami masalah kesihatan.
1. S bukan nama sebenar keluarkan batu karang sendiri dengan minum air kelapa yg dibakar.Takut pergi ke hospital untuk dimasukkan tiub tanpa bius dan dipaksa bugil depan nurse yg jeliter, katanya.
2. Kawan kepada T bukan nama sebenar dimasukkan ke wad IJN berdekatan tempat memotong rumput itu. Sakit jantung katanya. Suka makan sup daging dan internal organ binatang.
3. Kawan tugasan lama, Shuko, baru 48 tahun telah meninggal dunia kerana sakit jantung secara tiba2. Kebetulan anak lanang Shuko bertugas dipadang yg sama dan sempat menghantar beliau ke Hospital Pusrawi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

TAMAN TASEK TUN JEANNE ABDULLAH



Sore semalam penulis sudah pun berlarian ke Taman Tasek Tun Jeanne Abdullah (Seri Alam Jungle Park) itu.
Dibelakang rumah hinggap.
Alone matcham biasa.

Penulis tahu pun tempat riadah ini dari kumpulan whatsapp taman setempat rumah hinggap penulis (yg itu).
Tapi bila sudah tiba di penghujung jalan, berhampiran ladang kelapa sawit, penulis kesesatan.
Jadi penulis pun pulang ke pangkal jalan.
Lagipun hari sudah senja.

Lain kali harus diripit.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

























Sep 14, 2019

MIDVALLEY SOUTHKEY TO FOREST CITY



Tengahari tadi penulis sudah berlarian ke pusat belibelah yg baru, Midvalley Southkey.
Membeli pakaian untuk anak lanang dan wedok dan diri sendiri.

Kemudian penulis pun berlarian ke Forest City.
Jalan-jalan cuci mata sahaja.
Didalam kekabusan jerebu yg melanda.

Blog bukanlah hakmilik kekal.















Sep 12, 2019

LITTLE THINGS I BOUGHT RECENTLY FROM LAZADA



Sejak beberapa minggu yg lepas, penulis sudah membeli barangan atas talian Lazada. Amat mudah.
Cuma tempahan pertama penulis letak alamat penghantaran ke Mytown shopping mall. Big mistake.
Padahal Lazada boleh buat penghantaran terus ke padang tempat penulis memotong rumput ini.

TEMPAHAN PERTAMA (13 OGOS)
1. Moxom Replacement Battery 3600 mAh for Samsung Galaxy S7 Edge - Ok, puashati.
2. Samsung Fast Charge Wireless Charging Pad - mula2 ok, pastu mcm x best je.
3. Leather USB,Earphone Port Fashion Casual Business Trend Sling Bag - baru pakai seminggu dh koyak.

TEMPAHAN KEDUA (18 OGOS)
1. AL QURAN KERTAS KUNING 3x - kertas kuning dan murah.
2. 16GB Memory Card with Video and Song For MP4 - ok no issue.
3. Touch Screen Dual Lens Front & Rear Car Dash Camera Video Recorder - tersilap masukkan memcard. Aiyah.
4. AL QURAN AL HAFIZ A5 - alhamdulillah puas hati.
5. Smart Mirror View Phone Case for SAMSUNG GALAXY S7 EDGE - ok no issue.
6. Chrome 3D Zinc Alloy Car Front Cover Logo - delivery too long
7. Car Logo Anti Slip Mat GPS Phone Holder Non-Slip Mat Pad - quality melekat.
8. Baseball Cap Hip-Hop Hat Adjustable NY Snapback - still waiting ...
9. Alarm Cover Key Shell Car 3 Buttons Remote - still waiting ...
10. KINGSTON 32GB MICRO SD MEMORY CARD 80MB/s CLASS 10 - misinserted on the dash cam. Aiyah.

TEMPAHAN KETIGA (23 OGOS)
1. Digital Safety Box Security Anti Theft Office Safe Deposit Box Safety Burglary Safe Box
2. Black Flat Bonnet Hood Logo Emblem Badge - not fit
3. Car Phone Holder Magnetic Air Vent Mount Smartphone Bracket Stand - still in a plastic box
4. Mornair Updaeted Smart Watch GPS Positioning Compass Sports Smart Watch - still waiting ...

TEMPAHAN KEEMPAT (6 SEPT)
1. UNLIMITED Harddisk Storage (7,990,000 TB) for Windows PC & Laptop Only - at first ingtkn Tipah tertipu.
2. DIGILIFE - okay
3. Transform Car,Rescue Bots Deformation Car - still waiting ...
4. Luminous Auto Gauge Clock Mini Car Air Vent Quartz Clock - still waiting ...

Blog bukanlah hakmilik kekal.







Sep 11, 2019

THE HAZE IS BACK & GREEN PLANTS

The haze is back on Jalan Ampang KLCC @2019

Musim durian baru sahaja tamat.
Kini musim jerebu pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Green plants inside Tesco Seri Alam Masai @2019

Sep 3, 2019

ANDA PUNYA ANAK TIDAK LAYAK



Esok, Rabu 4 September 2019, akan bermula peperiksaan UPSR untuk anak lanang bocah cilik penulis yg itu.

Pagi tadi isteri penulis (yg itu) sudah mengarahkan penulis untuk membuat permohonan dalam talian ke Tingkatan Satu Sekolah Berasrama Penuh tahun hadapan. Bila penulis periksa, syarat kelayakan mestilah murid Sekolah Kebangsaan.

Isteri penulis (yg itu) gelisah dan bertanya sambil berguling-gulingan, bukan Sekolah Jenis Kebangsaan (cino) itu juga Sekolah Kebangsaan?

Tanpa bertelagah dan tanpa baling membaling pinggang mangkuk hayun dirumah, penulis cubalah juga mengisi permohonan atas talian itu dengan memasukkan nombor giliran dan nombor mykid anak lanang bocah cilik (yg itu). Memang sistem itu menolak permohonan penulis kerana tidak memenuhi syarat kemasukan.

Barulah isteri penulis (yg itu) puas hati.
Weh saperlah tak sayang bini. Tapi ada kan? Khannns.
Yo wes.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Aug 25, 2019

i-CITY



[+ insert i-City, Shah Alam @2019]

Sudah lama rasanya penulis tidak masuk dan main putaran ferris wheel.
Sebenarnya penulis sedang demam selesema.
Pening kepala, atas dan bawah. Huhuhu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





Aug 16, 2019

BOAT NOODLE



Kelmarin penulis pernah ternampak restoran Boat Noodle di Midvalley South City JB.
Penulis tidak masuk tapi.

Semalam penulis sudah singgah juga restoran siam ini di Leisure Mall Cheras.
Ingatkan ada nasi paprik campur.
Yg ada nasi ayam goreng Kra Pow Chicken rice.
Sedap juga.
[+ Boat Noodle facebook ]

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Aug 13, 2019

YOU ARE STILL BEAUTIFUL

After the new facelift, Samsung Galaxy S7 Edge @2019.

Telefon pintar isteri penulis kan sudah retak seribu skrin mukanya.

Kelmarin penulis sudah bertanya di kedai Lowyat.
"Tujuh hatus hinggit," kata Bangla disitu, "belum masuk upah."
Semalam, semasa penulis merajinkan diri berlari-larian di Facebook group Samsung Galaxy S7 Edge LCD retak.
Ada diberitahu tentang mamat seorang ini boleh baiki dan menjadikan skrin barai itu cantik jelita semula.
"Ikut bajet wak," kata KHOR (bukan nama sebenar), "biasa harga kasih sayang saya ialah empat hatus hinggit."
Penulis setujulah sebab separuh dari harga di Lowyat.

Dipendek cerita, KHOR sudah datang ke padang tempat penulis memotong rumput ini.
Dihari Isnin cuti ganti raya korban.
Dia janji setengah jam boleh siap. Iyalah tuh.
Gitu gini, ludah sana ludah sini.
Dan secawan besar Cappucino penulis belanja.
Sejam setengah jugak kami lepak di Starbucks.

Updated. this smartphone is not good after all. Mistakenly drop and the screen will crack easily.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A thousand island before the new screen replacement @2019

The blacksmith @2019

Aug 8, 2019

WHEN YOU THINK THAT YOU ARE THE MOST BEAUTIFUL GIRL IN THE WORLD



[+ insert nice morning clouds ]

"Mirror mirror in the wall,
who is the most beautiful girl
in the world?"

Cerita pasal Lin Klate (bukan nama sebenar).
Lin Klate bertugas separa masa.

Bila Lin Klate tiba di padang petang tadi.
Ada jurutera Has (bukan nama sebenar juga) beritahu.
Ada gadis pekerja baru bertugas juga yg seiras Lin Klate.

Has: Sebijik macam muka u.
Lin: Tapi sy lagi lawo.

Suasana hening untuk beberapa detik...

Has: Tapi masih tak lawan awek comel lote di padang sebelah.

Suasana hening lagi untuk beberapa detik...

Lin: meh haku nak tenok skunk!
Sambil Lin bergegas untuk gerak ke padang sebelah.

Has: Tapi awek tu dah balik lah! Kan dh kol 5 .. Hehehe ...

Komen lalat. Kalau setakat payudara saja besar tak lah lawa kemana. Kahh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Aug 3, 2019

PISANG LEMAK MANIS



Assalamualaikum kewan-kawan penulis semua-semua lah.

Sudah lama penulis tidak kemaskini blog penulis yg biasa-biasa ini.
Kesibukan ditempat bertugas memotong rumput inipun pada tahap biasa.

BUAH CEMPEDAK DILUAR PAGAR
Dua minggu lepas, abang ipar penulis ada memohon untuk menjualkan buah cempedak di kebun kampung penulis yg sekangkang monyet itu.
Tahun lepas dapatlah berjuta-juta lemon hasil jualan yg dibahagi dua.
Tahun ini ada 2 pokok cempedak sudah berbuah.
Pagi tadi abang ipar penulis menelefon dan memberitahu bahawa buah-buah cempedak yg hendak dituainya sudah dikebas orang.
Sudahlah, penulis akur, bukan rezeki kami.

URUSAN JUAL BELI RUMAH SELESAI
Setelah hampir 3 tahun, akhirnya urusan jual beli rumah merpati penulis di Bukit Belacan itu selesai.
Selepas mengharungi segala halangan rintangan politik di zaman BN dan PH yg penuh tipu muslihat.
Alhamdulillah.

Oh, nama pisang diatas itu ialah pisang lemak manis atau pisang monyet, kata rakan sekerja, Sarip Dol.
Kemaskini. Tapi, kata rakan blogger Warisan Petani pula, nama pisang itu ialah pisang 40 hari. Ghitewwww.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

WAK DAH TRY VIETNAMESE PEACH TEA KAT WARKOP KOPI SAIGON KAMPUNG BARU 2024

  Jumaat, 19 April 2024. Pagi tadi singgah di warung Mak Leha. Kampung Baru