WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING TO BACKUP ON A SMARTPHONE

Huawei P40 Pro @2023

 

Isnin, 28 Ogos 2023.

Sudah 3 tahun wak pakai henfon Huawei.
Walaupun pada mulanya memang tiada apps Google dan Play Store.
Dengan kamera yg ohsem dan padu.

Tapi kelmarin wak cuba install apps Lighthouse.
Konon mahu install Google selepas itu.
Tapi ada masalah perisian pula.
Terpaksa wak buang semua Google apps yg sedia ada.

Untuk pembersihan, terpaksa reset ke pangkal jalan.

Sebelum reset.

  1. Buat backup dahulu - ke laptop dan google akaun gmail.
  2. Apps dan data apps;
  3. Contacts yg paling penting (whatsapp & whatsapp Business);
  4. Messaging;
  5. Files (pdf, jpg, mp3);
  6. Photos & videos;
  7. Install HiSuite (PC) > C:\Users\M_DT001\Documents\Hisuite\backup
Apps yg sering dipakai:
Google Maps, Waze, Maybank2u, MAE, Camscanner, Linkedin, Tiktok, Facebook, Youtube, Chrome, Whatsapp, Whatsapp Business, FaceApp, Snapseed, Muslim Pro, Litmatch, Omi, Tantan, Badoo, PDF Reader.

Rasa teringin mahu tukar henfon Huawei yg baharu.
Huawei P60 Pro itu pun nampak lebih ganteng lagi jeliterr.

Movie lalat.
Rogue Agent 2022
Crazy Heart 2009

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Post a Comment

6 Comments

  1. Apps yang penting Whatsapp, google maps, Waze, MAE, FB, IG, Chrome kan. Moga dapat handphone baru Insya Allah.

    ReplyDelete
  2. yang lebih ganteng la gambar wak lepas ni kalau tukar kamera baru

    ReplyDelete
  3. LM dah setahun lebih pakai Huawei ni, yang sebelum ni pun Huawei, tapi makin lama, semakin meraba raba bila nak guna atau nak install apa apa apps.haha..kadang macam blur semacam otak ni. Murung sampai rasa nak kembali pada brand lama Je. Tak pandai punya pasal

    ReplyDelete
  4. Kalau dah guna MAE masih kena guna Maybank2u lagi eh?

    ReplyDelete
  5. Suami saya pakai hp Xiaomi pun lawa jugak gambar guna camera phone Wak. Boleh buat perbandingan kalau nak tukar hp baru hihi

    ReplyDelete
  6. Dulu saya sempat nak beli Huawei pro ini. Tapi Krn tak ada google dan playstore, jadi ragu Wak ๐Ÿ˜…. Akhirnya memang tak jadi beli. Tapi saya akui, kameranya bagus ๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete

Comment at your own risk.